Borsa 71.389 'dan haftayı tamamladı

Borsa 71.389 'dan haftayı tamamladı

Borsada haftanın son işlem gününde banka hisselerinde yoğunlaşan satışlarla endeks 1.002 puan geriledi ve haftayı 71.389'dan tamamladı

A+A-

Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi haftanın son işlem gününde bankacılık hisselerinde yoğunlaşan satışların etkisiyle 1.002 puan geriledi ve haftayı 71.389 puandan tamamladı. 

Merkez Bankası PPK toplantısı sonrasında banka hisselerinde dün başlayan satışlar bugün de devam etti. PPK toplantısında TCMB'nin munzam karşılıklara faiz ödenmemesine devam edilmesi kararı alınmıştı. Bankacılık sektörü şirketlerinin karlarını olumsuz etkileyen bu durum nedeniyle banka hisselerinde başlayan satış eğilimi bugün de devam etti. Toplantı öncesinde zorunlu karşılıklara faiz ödenebileceği beklentisi oluşmuştu

Hİsse senetlerinin ortalama yüzde 1.38 değer yitirdiği haftanın son işlem gününde işlem hacmi 2.8 milyar lira olarak gerçekleşti. Hisse senetlerinin ortalama yüzde 1.38 değer yitirdiği son işlem gününde bankacılık sektörü hisseleri ise yüzde 2.37 geriledi. Bankacılık hisselerinin son iki gündeki değer kaybı ise yüzde 4.33'e ulaştı. Haftalık kayıp ise yüzde 5.5'e yükseldi.

Bankacılık hisselernide satışa neden olan bir başka faktör ise faiz oranları. İbalnço açıklama dönemi öncesinde çift hanelerde seyreden faizler bankaların ellerindeki devlet borçlanma senetlerinden daha az kar göstermesine olacak.

Uzmanlar endeksi domine eden bankacılık hisselerindeki kaybın yanısıra gelişmekte olan ülke borsalarındaki değer kayıplarının da Borsa İstanbul'a olumsuz yansıdığına dikkat çekiyor. Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin tırmanması nedeniyle küresel düzeyde yatırımcıların riski daha düşük enstürmanlara yöneldiğini bunun da hisse senedi piyasalarını olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. 

Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki liman kenti Odessa yakınlarında patlayan bomba yedi kişinin yaralanmasına yol açtı. Ukrayna güvenlik güçlerinin dün ilk defa öldürücü güç kullanmasının yanı sıra, Rusya'nın Ukrayna sınırında sıfır noktasına yakın bir tatbikat başlatması da iki ülke arasındaki askeri gerilimi artırıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.