Borsa 75 binde tutunamadı

Borsa 75 binde tutunamadı

Günü dar bir bantta geçiren Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi 223 puanlık kayıpla 74.967'den kapandı. İşlem hacmi 3 milyar TL olurken hisse senetleri yüzde 0.3 değer yitirdi.

A+A-

Günü dar bir bantta geçiren Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi 223 puanlık kayıpla 74.967'den kapandı. İşlem hacmi 3 milyar TL olurken hisse senetleri yüzde 0.3 değer yitirdi.

Güne yatay başlayan ve ilk seansı önceki güne çok yakın kapatan endeks bir ara 74.492 puana kadar gerilemesine rağmen kapanıya doğru gelen alımlarla 75 bine yakın seviyeden kapanış yapmayı başardı. Ukrayna'daki gelişmelerde Putin'in yaptığı açıklama ile tansiyonun kısmen düşmesi gelişmekte olan ülke piyasalarında etkili oldu.

Ukrayna'nın doğusunda kontrolü ele geçiren Rusya yanlısı ayrılıkçılar 11 Mayıs'ta referandum yapma kararı almıştı. Putin bugün yaptığı açıklama ile referandum kararının ertelenmesini istemesi ve AGİT ile Ukrayna'daki gelişmeleri görüşmeye hazır olduğunu söylemesi ile Rusya borsasında sert yükselişler yaşandı.

Ukrayna'da düşen tansiyoun gelişmekte olan piyasalara para girişine neden Türkiye'de faiz ve dövizde gerileme yaşandı. Uzmanlar hisse senedi piyasasında ise Rusya tercihinin öne çıkması ile Borsa İstanbul'da yükselişin zayıf kaldığına dikkat çekiyor.

Endekste 75 bine yaklaştıkça artan satışların endeksin bir süre burada yatay hareket edeceğini gösterdiğini ifade eden uzmanlar, Ukrayna ve cumhurbaşkanlığı seçimi başta olmak üzere siyasi gelişmelerin ve ekonomik verilerin yönü belirlemeye devam edeceğini belirtiyor.

Bu çerçevede ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in Kongre'de bugün başlayan ve yarın da devam edecek sunumundaki detaylar, küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edecek.

Dolar/TL gün içinde 2014'ün en düşüğü olan 2,0822'ye kadar gerilerken gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 9,42'den yüzde 9,24'e düştü. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.