Borsa faiz artırımı beklentisiyle yükseldi

Borsa faiz artırımı beklentisiyle yükseldi

İlk seansta yüzde 1,71 değer yitiren endeks ikinci seansta yarın yapılması muhtemel faiz artırımı beklentisiyle 65.355 puana kadar yükseldi. Kapanışını yüzde 0.22 artışla 64.568 puandan yaptı

A+A-

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yarın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yapılacağını açıklaması ile günü 141,22 puanlık yükselişle 64.568,74 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 0,22 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 3,8 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,49, holding endeksi yüzde 0,12 oranında yükseliş kaydetti.

BIST 100 endeksi ilk seanstaki sert düşüşün ardından ikinci seansa, Türkiye TCMB’nin yarın PPK ara toplantısı yapılacağını açıklaması ile alıcılı başladı ve kayıplarını telafi ederek yükselişe geçti.

Analistler, ilk seans bittikten sonra TCMB'nin, "PPK, yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla yarın akşam toplanacak" açıklamasının ilk seansta negatif seyreden piyasaları PPK'ya yönelik beklentilerle pozitife çevirdiğini belirtiyor. Döviz kurlarında hızlı yükselişin PPK kararlarıyla frenleneceğine ilişkin beklentiler, TL'nin dolar karşısında yaklaşık yüzde 1 civarında değerlenmesine neden oldu. Endeks de ikinci seansta ilk seans kapanışına göre yüzde 1,60 oranında yükseliş kaydetti.

Analistler, yarın TCMB enflasyon raporu ve gece saat 12.00'de açıklanacak PPK kararları öncesinde iyimser beklentilerin pozitif görünümün devam etmesini sağlayabileceğini tahmin ediyor. BIST 100 endeksinin 63.900 ve 63.200 seviyelerinin destek konumunda olduğunu ifade eden analistler, 65.500 seviyesinin ise direnç konumunda olduğunu vurguluyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.