Borsa kar satışlarıyla değer yitirdi

Borsa kar satışlarıyla değer yitirdi

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü dünkü kapanışa göre 209,38 puanlık düşüşle 70.648,03 puandan tamamladı.

A+A-

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü dünkü kapanışa göre 209,38 puanlık düşüşle 70.648,03 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri günü ortalama yüzde 0,30 düşüşle kapattı. Endeksin lokomotifi bankacılık endeksi yükselişini sınırlı da olsa devam ettirerek yüzde 0,03 oranında değer kazandı. Holding endeksi ise günü yüzde 0,21 oranında düşüşle tamamlarken Borsa İstanbul'da toplam işlem hacmi 4,1 milyar lira oldu.

Güne yatay bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi, ikinci seansta ABD'de açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin beklentiler paralelinde gelmesinin arından 71.468,58 puana kadar yükseldikten sonra etkisini artıran kar satışları ile düşüşe geçti. Gün içinde en düşük 70.388,02 puanı gören endeks gördüğü en yüksek seviyeye göre yaklaşık 1.000 puan geriledi. Analistler, banka hisseleri dışındaki hisselerin yükselişe katılmaması ve son bir haftada gerçekleşen karların realize edilmesinin gün içi düşüşte etkili olduğunu belirtiyor.

Yarın Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, yurtiçinde ise mart ayı enflasyon verilerinin takip edileceğini kaydediyor.

 Mart ayı enflasyon beklentisi yüzde 0,86

 Analistler, döviz kurlarında önemli destek seviyelerine, BIST 100 endeksinde ise güçlü direnç bölgesi olan 72.000 seviyesine yaklaşıldığını belirterek, bu seviyelerde sert hareketliliklerin görülebileceğini tahmin ediyor.

Yarın açıklanacak mart ayı tüketici enflasyonuna ilişkin gerçekleştirilen AA Finans Beklenti Anketi'ne göre, ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması yüzde 0,86 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin mart ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 1,30 ve en düşük 0,52 artış aralığında gerçekleşti. Öte yandan ankete katılanlardan, yılsonu enflasyon beklentisini bildiren 23 ekonomistin TÜFE beklentisinin ortalaması da yüzde 7,96 olarak hesaplandı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) mart ayı toplantı kararında, "Önümüzdeki aylarda baz etkisinin de katkısıyla enflasyondaki yükselişin sürebileceği tahmin edilmektedir" ifadesine yer verilmişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.