Borsa seçim sonucunu gördü

Borsa seçim sonucunu gördü

Sandıkta siyasi yapının fazla değişmeyeceğinin anlaşılması ile borsa haftanın son işlem gününde yüzde 3 hafta boyunca ise yüzde 7 değer kazandı

A+A-

Hisse senetleri seçim sonrasında siyasi yapının değişmeyeceği ve tek parti hükümetinin politikalarını sürdürebilecek bir destekle seçimden çıkabileceğine dair beklentilerle haftalık bazda yüzde 7 değer kazanırken; yılbaşından bu yana negatif seviyelerde olan endeks ilk defa artıya geçti.

Analistler ayrıca, Rusya'nın Batılı ülkelerle yaşadığı gerilim nedeniyle bu ülkeden çıkan yatırımcıların BIST'i desteklediğine dikkat çekiyorlar.

BIST-100 endeksi küresel hisse piyasalarındaki yükselişin de desteğiyle yüzde 3.09 primle 69,117.32 puandan kapandı. Endekste Salı günü alınan bankaların TCMB'de tuttukları zorunlu karşılıklara faiz ödeme kararıyla başlayan yükseliş ise yüzde 8.4 oldu.

Endeks yılbaşından bu yana en düşük 61,189.15 puandan kapanırken, bugün seans içinde 69,318 puana kadar yükseldi. Endeks 2013 yılını 67,801.73 puandan tamamlamıştı.

Seçimler öncesinde yabancı yatırım bankalarının raporlarında göre AKP'nin büyük ihtimalle yüzde 40 veya bir miktar üzerinde oy alması bekleniyor. Siyasi devamlılık piyasaları rahatlatacak olsa da uzmanlar Ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde olumlu havanın çok uzun sürmesini beklemiyorlar.

HSBC tarafından Çarşamba günü yayımlanan raporda sonuçların AKP'nin popülaritesi açısından kritik bir test olacağı belirtilerek, "Seçim sonuçlarının gelecek cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri açısından önemli etkileri olacaktır. AKP'nin güçlü sonuç almasının, en azından kısa vadede finansal piyasalar tarafından olumlu algılanacağını düşünüyoruz" ifadeleri kullanıldı. Piyasalar uluslararası yatırım bankalarından gelen bu değerlendirmelere yukarı yönlü tepki vermişti.

Analistler seçimler sonrasında Fitch ve Moody's tarafından 4 ve 11 Nisan tarihlerinde yapılacak kredi notu değerlendirmelerinin yanı sıra, Pazartesi ve Salı günleri yapılacak Hazine ihaleleri ve gelecek hafta açıklanacak ekonomik büyüme ve enflasyon verilerinin hisseler için risk unsuru olabileceğine dikkat çekiyorlar.

Banka hisseleri öncülük etti

Endeksi yukarı yönlü en çok etkileyen hisseler yüzde 5.9 primle Garanti Bankası, yüzde 5.7 primle Akbank ve yüzde 4.4 yükselişle Halkbank oldu.

Bank Asya hisseleri, Qatar Islamic Bank (QIB) ile ortaklık görüşmesi açıklamasının ardından bankanın mali yapısının güçleneceği algısı ile son 3 gündür tavan seviyelerden hareket ederken, ikinci seansta 1.87 liraya kadar yükselmesine rağmen günü yüzde 4.4 kayıpla 1.53 liradan kapattı. Hisseler ortaklık görüşmelerine dair açıklamadan bu yana yüzde 47 değer kazandı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.