Borsa ve döviz birlikte yükseldi

Borsa ve döviz birlikte yükseldi

Dün değer yitiren borsa bugün tepki alımları ile değer kazanırken, küresel verilerin etkisiyle zayıflayan TL, dolar ve euro karşısında değer yitirdi.

A+A-

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü dünkü kapanışına göre 370,02 puanlık yükselişle 78.015,74 puandan tamamladı.
Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 0,48 değer kazanırken, toplam işlem hacmi 3,7 milyar TL oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 0,43, holding endeksi yüzde 0,01 yükseliş kaydetti.

Güne artışla başlayan BIST 100 endeksi, en yüksek 78.951,15 puanı gördükten sonra ABD'de açıklanan mayıs ayı TÜFE verisinin beklentilerin üzerinde yüzde 0,4 artış kaydetmesi ve yıllık enflasyonun yüzde 2,1' yükselmesinin ardından düşüşe geçerek en düşük 77.898,82 puanı gördü.

Analistler, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentileri aşması ile ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri tahmin edilenden önce artırabileceği tedirginliği ile gelişen ülke varlıklarında satış baskısının artığını kaydetti. Küresel piyasalarda dolara olan talebin artması ile dolar/TL son bir buçuk ayın en yüksek seviyesi olan 2,1529'u görürken, gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 8,60'a yükseldi.

Yarın açıklanacak Fed faiz kararı ve sonrasında Başkan Janet Yellen'in sunumunun küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, Irak ile ilgili haber ve açıklamaların ise yurt içi piyasalar tarafından takip edileceğini kaydediyor. Analistler, BIST 100 endeksinde 77.000 seviyesinin orta vade için kritik destek seviyesi olduğuna değinerek 79.000 seviyesinin ise direnç konumunda olduğunu aktarıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.