Borsa yüzde 5 yükseldi

Borsa yüzde 5 yükseldi

AKP'yi tek başına iktidara taşıyan seçim sonuçları sonrası BIST-100 yüzde 5.4 yükseldi; endekste banka ve GYO hisseleri öne çıktı

A+A-

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, AKP'nin tek başına iktidarı elde etmesinin ardından, siyasi belirsizliğin ortadan kalkması ve sert gerileyen dolar/TL'nin etkisiyle hisse senetleri piyasası bugün sert yükseliş kaydetti.

BIST-100 endeksi gün içinde 84,354 seviyesine kadar yükselmesinin ardından, yüzde 5.4 yükselişle 83,693 puandan kapanırken, bu seviye BIST-100'ün Haziran sonundan bu yana gördüğü en yüksek seviye oldu.

Gerileyen faizlerin etkisiyle önümüzdeki dönemde pozitif etkilenmesi beklenen banka ve gayrimenkul hisselerinde, endeksin geneline göre çok daha güçlü alımlar gözlenirken; AKP hükümeti ile dönem dönem sorun yaşayan Koza-İpek ile Doğan grubu şirketlerinde sert düşüş yaşandı.

Bankacılık endeksi yüzde 9.36, gayrimenkul yatırım ortaklıkları endeksi ise yüzde 8.83 yükselişle BIST-100 endeksinin üzerinde performans kaydetti.

1 Kasım'da yapılan seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre, AKP oyların yüzde 49.5'ini alarak parlamentoda 317 milletvekiline sahip oldu ve tek başına iktidarı garantiledi.

AKP'yi tek başına iktidara taşıyan sonuçların ardından dolar/TL güne 2.7580'e kadar gerileyerek 3 ayın en düşük seviyelerini test ederek başladı.

TL'nin dolar karşısındaki gün içindeki en yüksek değer kazancı yüzde 5'i aşarken iyimserlik tahvil/bono getirilerine de 50 baz puan civarında düşüş olarak yansıdı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, AKP'yi tek başına iktidara taşıyan genel seçim sonuçlarının kısa vadede siyasi belirsizliği azalttığını, ancak kredi notuna temel etkiyi yeni hükümetin ekonomi politikalarının belirleyeceğini söyledi.

GYO HİSSELERİNDEKİ YÜKSELİŞ DİKKAT ÇEKTİ

Faizlerdeki düşüşün yanı sıra, AKP'nin büyüme modelinde altyapı yatırımlarının önemli yer tutuyor olması ve bu yatırımlara verilen ağırlığın süreceği beklentisi inşaat ve gayrimenkul hisselerine ekstra destek sağladı.

Gayrimenkul hisseleri arasında en sert yükseliş kaydeden hisselerden Emlak Konut GYO yüzde 12.01, Torunlar GYO yüzde 11.48 yükseldi.

Diğer yandan, AKP hükümetinin sorun yaşadığı Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile tanınan Koza İpek Holding hisselerinde bugün yüzde 10'un üzerinde düşüşler gözlendi, ancak hisseler sonrasında kayıplarının bir kısmını telafi etti.

Grup şirketlerinden Koza Altın hisseleri yüzde 2.44, Koza Madencilik yüzde 10.39, İpek Doğal Enerji yüzde 12 düşüşle kapandı.

Sahip olduğu medya organlarında, hükümete yönelik eleştirileri nedeniyle AKP hükümeti ile sorun yaşayan Doğan Grubu hisselerinde gün içinde yüzde 10'u aşan kayıplar gözlenirken; gün sonunda Doğan Holding yüzde 14.52, Hürriyet Gazetecilik yüzde 10.94, Doğan Gazetecilik de yüzde 6.39 düştü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.