Borsada her risk seviyesi için ayrı endeks

Borsada her risk seviyesi için ayrı endeks

Borsa İstanbul, yatırımcıları yüksek volatiliteden koruyarak, basit ve anlaşılır bir yatırım stratejisi sunan Risk Kontrol Endeksleri'ni, 21 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla hesaplamaya başladı

A+A-

Borsa İstanbul, yatırımcıları yüksek volatiliteden koruyarak, basit ve anlaşılır bir yatırım stratejisi sunan Risk Kontrol Endeksleri'ni, dünden itibaren hesaplamaya başladı.

Borsa İstanbul açıklamasına göre, risk kontrol endeksleri, yüksek oynaklık dönemlerinde endeks portföyüne yatırım yaparken çeşitlendirmenin sunduğu avantajı kaybetmeksizin oynaklığı düşürmek isteyen yatırımcılar için ideal araç olarak görülüyor.

Açıklamaya göre, farklı sınıflardaki yatırım araçlarına yatırım yaparak daha iyi bir portföy çeşitlendirmesi elde etmek mümkün. Risk kontrol endeksleri oluşturulmasında bu temel prensip kullanılıyor. Buna göre, BIST Risk Kontrol Endeksleri bir pay endeksi (örneğin BIST 30 veya BIST 100) ve bir para piyasası aracı (BIST Repo Endeksi) olmak üzere iki farklı sınıftaki yatırım aracını içeriyor. Pay endeksinin portföy içindeki ağırlığı gerçekleşen volatiliteye göre günlük olarak değiştiriliyor ve böylece endeks portföyünün volatilitesinin hedef volatiliteden sapması engelleniyor.  

Yüksek volatilite dönemlerinde pay endeksinin portföydeki ağırlığı azaltılırken, böylece yatırımcılar yüksek volatiliteyle gelen fiyat düşüşlerinden korunuyorlar. Volatilitenin düşük olduğu dönemlerde ise potansiyel getiriden mümkün olduğunca yararlanmak için BIST Risk Kontrol Endeksleri yüzde 150 kaldıraç oranına kadar yatırım yapma imkanı sunuyor.

 İki farklı tipte hesaplanıyor

BIST Risk Kontrol Endeksleri, BIST 30 ve BIST 100 endeksleri için ve yüzde 10, yüzde 15, yüzde 20, yüzde 25 ve yüzde 30 hedef risk seviyelerine göre ayrı ayrı hesaplanırken ayrıca endeksler "Getiri" ve "Toplam Getiri" olmak üzere iki farklı tipte hesaplanıyor. 

Getiri endeksleri sadece dayanak endeksin günlük getirilerini portföy içindeki ağırlığı oranında yansıtırken, "Toplam Getiri" endeksleri dayanak endeks ve repodan oluşan portföyün günlük getirisini yansıtıyor.

Yatırımcılar, kendi yatırım stratejileri ve risk algılarına göre ilgili risk kontrol endeksini seçip takip edebiliyorlar. Sınırlandırılmış volatilite özellikleri nedeniyle risk kontrol endeksleri üzerine daha uygun maliyetli türev ürünler çıkarılabileceği ve bu endekslerin özellikle anapara korumalı ve getiri garantili fonlarda dayanak endeks olarak kullanılabileceği düşünülüyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.