Borsada kısa vadeli düşüş trendi tamamlandı

Borsada kısa vadeli düşüş trendi tamamlandı

Yapı Kredi Bankası: Kısa vadeli düşüş trendini tamamlayan piyasada BIST 100'de 8,100 direncinin aşılması durumunda ise sırasıyla 8,250 ve 8,560 zirvesi hedeflenecektir.

A+A-

Yapı Kredi Bankası'nın 9 Kasım 2023 bültenine göre global tarafta enflasyon ile mücadelede atılan adımlar ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, lokal tarafta ekonomi ekibinin enflasyonla mücadelede attığı olumlu adımları destekliyor. Petrol fiyatlarının düşmesi maliyet enflasyonu kısmında olumlu etki yaratabilir.

Yapı Kredi Bankası piyasa bülteni

USD /TL: Piyasalar FED’in zirve faiz seviyesinde olabileceğine dair algıyı ve yavaşlama sinyali veren makro verileri fiyatlıyor. Yatırımcılar riskli varlıklara meyil ederken USD zayıflama kaydediyor. Ancak burada meyil çok belirgin değil, bunun karşılığı olarak USD’nin kayıpları sınırlı kalıyor. Bundan sonrası makro verilere bağlı. Lakin ekonomilerin yavaşlayacağına dair beklentiler paralelde USD talebinin zayıflayabileceği anlamına geliyor. Lokal tarafta, enflasyon ile mücadelede atılan adımlar ve süreçte uygulanan kademeli faiz artışı TL için kalkan görevi görmeye devam ediyor. Yurt dışı taraftan enflasyon şoklarının gelmemesi yurt içinde devam eden enflasyon mücadelesinin süresinin kısalmasına destek olabilir. Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz. Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,52 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Sadeleşme adımları ile birlikte kısa tahvil fiyatlarında yukarı yönde dengelenme hareketi devam ediyor. Bu noktada uzun dönem tahvillerine alıcı çıkmasını önemli buluyoruz. Verim eğrisinin negatif olması yatırımcıların ,atılan adımların enflasyonla mücadelede başarılı olacağına inandığının ve uzun vadeli yatırıma yönlendiğinin göstergesi olduğunu düşünüyoruz. Diğer taraftan kısa dönem tahvil fiyatları yatımcılar için ilgi çekici noktalara yaklaşıyor. Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor Globalde, FED kararı ve ABD istihdam verisi sonrası ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskı zayıflıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,50-4,70 bandında dengelenme yaşanıyor. 2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 3 baz puan düşerek ve 6 baz puan azalarak, %41,69 ve %28,35 seviyesinden tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 7,800 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler yükselişin devamını getirecek. Endekste geçtiğimiz hafta 7,297 üzerinde gerçekleşen kısa vadeli taban oluşumunun ardından başlayan yukarı hareketin, dün seans içi ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,800 üzerinde dengelenme çabasında hareketlendiğini gözlemliyoruz. Bu kapsamda Çarşamba gününü %0.20 oranında değer artışıyla 7,860 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi geri çekilmelerde 7,800 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,800 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise bir üst hedef olarak izlediğimiz 8,100 direncine yönelmeyi sürdüreceğini düşünüyoruz. 7,800 seviyesini aşarak 3 Ekim tarihinde başladığı kısa vadeli düşüş trendini tamamlayan piyasada, 8,100 direncinin aşılması durumunda ise sırasıyla 8,250 ve 8,560 zirvesi hedeflenecektir. Aşağı yönde baktığımızda ise 7,800 altındaki olası hareketlerin yeniden zayıflama işareti yaratabileceğini göz önünde bulunduruyor, bir alt noktada 7,400 bölgesini ana destek olarak almaya devam ediyoruz.

Eur/Usd: Avrupa’dan gelen veriler endişe yaratmaya devam ediyor. Enflasyon beklentilerinde katılık devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, tüketicilerin gelecek 12 ay için enflasyon beklentisi yüzde 3,5'ten yüzde 4'e çıktı. Aynı zamanda Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya ekonomisinin yüksek faizler ve Çin talebinin azalması nedeniyle baskı altında kaldığını görülüyor. ECB’nin enflasyon ile mücadelede nihai faiz oranına ulaştığını düşünüyoruz. Ekonomide yaşanan zorlanmanın devam etmesi ECB’den faiz indirimi beklentilerini öne çekebilir. Veri odaklı yaklaşım önümüzdeki dönemde daha önemli olacağını düşünüyoruz. Bugün FED Başkanı Powell’ın konuşması paritede hareketlilik yaratabilir (saat 22:00). Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasında alıcılar ile satıcılar arasında mücadele devam ediyor. Bu sabah 1,071 seviyesindeki paritede 1,065 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd: ECB gibi BOE’nin de enflasyon ile mücadelede nihai faiz oranına ulaşmış olabileceğini düşünüyoruz. Sözlü yönlendirmeler merkez bankaları tarafından devam ediyor. Dün Bailey para politikasının uzun süre sıkı kalmasını beklediğini ve hala yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirtti. Asya tarafında talebin düşmesi ve yüksek faiz ortamının devam etmesi ekonomiler için baskı unsuru olmaya devam edebilir. Gelecek olan veriler sıkılaşmanın süresi hususunda uzun-kısa olacak şekilde fikir verebilir. Bugün FED Başkanı Powell’ın konuşması paritede hareketlilik yaratabilir (saat 22:00). Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının hemen üstünde. Kritik destek seviyesi 105,5 seviyesi altında dolar endeksinde baskı devam edebilir, üstünde dolar endeksi güçlü duruşunu sürdürebilir. Bu sabah 1,228 seviyesinde bulunan paritede 1,225 ve 1,22 seviyeleri gün içi destek; 1,23 ve 1,238 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

Altın: Altın tarafında jeopolitik risklerin azalması kar satışlarının devam etmesini sağlıyor. Orta-uzun vade olumlu olmaya devam ediyoruz. Dengelenme sürecinin devam ettiği altında asıl hareketin, faiz indirimi beklentileri kuvvetlendiği zaman yaşanmasını bekliyoruz. Teknik olarak yükselişin devamı için 1.985 Usd seviyesinin aşılması gerekiyor. Geri çekilmelerde 1935 Usd seviyelerinden alıcıların daha iştahlı olmasını bekliyoruz. Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde. Bu sabah 1.950 Usd seviyesindeki ons altında 1.948 ve 1.935 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.965 ve 1.970 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

Eurobond: Mevcut finansal koşulların sıkılaşmada yeterli görülmeye başlanması ve uzun süredir devam eden faiz artışlarının gecikmeli olarak ekonomik datalara yansıması sebebi ile FED’in aceleci davranmayarak izle-gör politikasına devam edeceğini düşünüyoruz. Bu durum bir nebzede olsa piyasada risk iştahını canlı kılabilir. Asıl hareketin ABD 10 yıllık faizlerinde yüzde 4,40 altına inmesiyle başlayacağını düşünüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz. Lokal tarafta, eurobond faizleri ile ABD tahvil faizleri arasında korelasyon devam ediyor. ABD 10 yıllık faizinin aşağı noktalarda dengelenmesi eurobond fiyatlarına olumlu yansımaya devam edebilir. Diğer yandan özel sektörde son dönemde İhraçların artması (arz bolluğu olması) yeteri kadar rahatlama sağlayamayabilir. Bir de Hazine’nin yeni ihraç yapabileceğine dair beklentiler de baskı yaratıyor. Olumlu tarafta ise yabancı yatırımcının ilgisinin artma ihtimali yer alıyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz. CDS 375 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-3 cent; orta vadelilerde 1-3 cent; uzunlarda 1-3 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,08%, 8,52% ve 9,00% oldu.

İlgili Haberler