Borsa ฤฐstanbul’da iลlem gรถren 10 mevduat bankasฤฑnฤฑn net karฤฑ bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde 2016’nฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 68 artarak 9 milyar 43 milyon lira olurken, ortalama รถz kaynak karlฤฑlฤฑฤฤฑ da yรผzde 15,3 seviyesinde gerรงekleลti.
AA muhabirinin derlediฤi bilgilere gรถre, borsada iลlem gรถren Akbank, DenizBank, Garanti Bankasฤฑ, Halkbank, ICBC Turkey Bank, Tรผrkiye ฤฐล Bankasฤฑ, QNB Finansbank, ลekerbank, VakฤฑfBank ve Yapฤฑ Kredi’nin konsolide olmayan toplam aktif bรผyรผklรผฤรผ bu yฤฑlฤฑn mart sonu itibarฤฑyla 1 trilyon 900 milyar liraya yaklaลtฤฑ. Sรถz konusu rakam, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla yรผzde 19,1’lik artฤฑลa iลaret etti.
Borsa ฤฐstanbul’da iลlem gรถren 10 mevduat bankasฤฑnฤฑn ilk รงeyrek net dรถnem karฤฑ, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 68 artarak 9 milyar 43 milyon 26 bin liraya ulaลtฤฑ.
Borsada iลlem gรถren bankalarฤฑn รถz kaynaklarฤฑ, sรถz konusu dรถnemde yรผzde 16,6 artarak 204 milyar lirayฤฑ aลarken, ortalama รถz kaynak karlฤฑlฤฑฤฤฑ da yรผzde 15,3 dรผzeyinde gerรงekleลti.
QNB Finansbank’ta kar artฤฑลฤฑ yรผzde 160,4
Borsa ฤฐstanbul’daki mevduat bankalarฤฑ iรงinde ilk รงeyrekte en fazla net karฤฑ 1 milyar 643 milyon TL ile ฤฐล Bankasฤฑ elde etti. Net karda ฤฐล Bankasฤฑ’nฤฑ, 1 milyar 526 milyon lira ile Garanti Bankasฤฑ, 1 milyar 405 milyon lira ile de Akbank izledi.
Net karฤฑnฤฑ 2016’nฤฑn ilk รงeyreฤine gรถre en รงok artฤฑran banka QNB Finansbank oldu. Kar artฤฑลฤฑ yรผzde 160,4 olan QNB Finansbank’ฤฑ, yรผzde 137,1 ile VakฤฑfBank ve yรผzde 133,4 ile ลekerbank takip etti.
VakฤฑfBank ise ortalama รถz kaynak karlฤฑlฤฑฤฤฑ en yรผksek banka oldu. Mart 2017 itibarฤฑyla ortalama รถz kaynak karlฤฑlฤฑฤฤฑ yรผzde 18,1 dรผzeyinde bulunan VakฤฑfBank’ฤฑ, yรผzde 16,3 ile Akbank, yรผzde 16,2 ile Garanti ve DenizBank, yรผzde 15,2 ile ฤฐล Bankasฤฑ, yรผzde 14,9 ile QNB Finansbank, yรผzde 14,5 ile Halkbank, yรผzde 12,8 ile Yapฤฑ Kredi, yรผzde 6,8 ile ICB Turkey Bank ve yรผzde 5,5 ile ลekerbank izledi.
Geรงen yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde 4,4 milyon lira zarar eden ICBC Turkey Bank, 2017’nin aynฤฑ dรถneminde 32,2 milyon lira net dรถnem karฤฑ elde etti.
Ziraat’in karฤฑ, Borsa ฤฐstanbul’daki 10 bankanฤฑn toplam karฤฑnฤฑn 4’te biri
Borsa ฤฐstanbul’da iลlem gรถrmeyen Ziraat, Tรผrkiye’nin en bรผyรผk aktif toplamฤฑna sahip bankasฤฑ olurken, net karฤฑnฤฑ ilk รงeyrekte geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 34,8 artฤฑrarak 2 milyar 170 milyon liraya รงฤฑkardฤฑ.
Ziraat’in ilk รงeyrek net karฤฑ, Borsa ฤฐstanbul’daki 10 mevduat bankasฤฑnฤฑn toplam karฤฑnฤฑn yaklaลฤฑk 4’te birine denk geliyor.
Bankanฤฑn ortalama รถz kaynak karlฤฑlฤฑฤฤฑ da Mart 2017 sonu itibarฤฑyla yรผzde 19,9 seviyesinde gerรงekleลti.
Tรผrk bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn karฤฑ 13,5 milyar lirayฤฑ aลtฤฑ
Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine gรถre de Tรผrk bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn dรถnem net karฤฑ, bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde 2016’nฤฑn aynฤฑ dรถnemine oranla yรผzde 65,02 artarak 13 milyar 517 milyon liraya yรผkseldi.
Bankacฤฑlฤฑk analistleri, ilk รงeyrekteki kar artฤฑลฤฑnda, ekonomi yรถnetimi ve dรผzenleyici kurumlarฤฑn bankalarฤฑn รผzerindeki yรผkleri hafifletmesi ve hรผkรผmetin bรผyรผmeyi destekleyici yรถnde aldฤฑฤฤฑ teลvik paketlerinin etkili olduฤunu ifade etti.
Borsa ฤฐstanbul’da iลlem gรถren mevduat bankalarฤฑnฤฑn 2016 ve 2017’de ilk รงeyrek net dรถnem karฤฑ ve ortalama รถz kaynak karlฤฑlฤฑฤฤฑ ลรถyle (bin TL):








