Borusan'dan rüzgar enerjisine dev yatırım

Borusan'dan rüzgar enerjisine dev yatırım

Borusan EnBW, beş ilde toplam 346 milyon dolar değerinde yatırımla 207 MW'lık rüzgar santrali yatırımı için rüzgar türbinleri üreticisi Vestas ile tedarik ve bakım anlaşması imzaladı

A+A-

Borusan EnBW, beş ilde toplam 346 milyon dolar değerinde yatırımla 207 MW'lık rüzgar santrali yatırımı için rüzgar türbinleri üreticisi Vestas ile tedarik ve bakım anlaşması imzaladı. Borusan EnBW'de Borusan Holding ile Alman EnBW eşit paya sahip bulunuyor.

 

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, konuyla ilgili olarak düzenlenen imza töreni ve basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, "Bizim Borusan Holding'in perspektifinden bakacak olursak, toplam bilanço büyüklüğümüz 3 milyar doların üzerinde. Bunun yüzde 50'si bizim. Tabi 346 milyon dolarlık yatırım Borusan açısından yüzde 5 gibi bir büyümeye tekabül ediyor. Bizim EnBW ile 2020'deki 2,000 MW'lık hedefimiz ise aşağı yukarı 3.5 milyar dolarlık bir yatırım gerektiriyor" dedi.

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, şirket olarak yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık verdiklerini belirterek, "Portföyümüzün yüzde 62'sini rüzgar santralleri yüzde 38'sini ise hidroelektrik santralleri oluşturuyor. Bugün burada imza altına aldığımız anlaşmaya göre Mersin Mut, İzmir Fuatres, Bursa Karacabey'de Harmanlı ve Çanakkale Lapseki'de koru rüzgar santralleri inşasına ve Bandırma'daki mevcut santralimizde kapasite artışını gerçekleştireceğiz" dedi.

Enerji sektörüne girdikleri 2007'den bu yana 460 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Acarla, yeni yatırımların da 2015 yılında devreye alınacağını söyledi.

Bu yıl içinde, Türkiye'nin en büyük rüzgar enerjisi yatırımlarından birisi olacak olan 138 MW'lık Saros projesinin de yatırımına karar vereceklerini belirten Acarla, "Bu çerçevede 455 MW'lık kurulu güç ile orta vadeli rüzgar enerjisi hedefimizi yakalamış oluyoruz. Uzun vadede ise 1,500 MW'ın üzerinde kurulu güce ulaşmayı öngörüyoruz, 2020 yılındaki hedefimiz tamamiyle yenilenebilir kaynaklardan olmak üzere 2,000 MW'lık enerji kurulu gücüne ulaşmak" dedi.

Borusan EnBW'nin 2020 yılında ulaşmaylı hedeflediği 2,000 MW'lık portföyün 1,500 MW'nın rüzgar, 300 MW'nın hidroelektrik ve 200 MW'ının da güneş santrallerinden oluşması bekleniyor.

Toplantıda konuşan EnBW CEO'su Frank Mastiaux ise Türkiye yenilenebilir enerji pazarındaki yüksek potansiyeli görerek Borusan ile ortaklık kurduklarını belirterek şunları söyledi:

"Türkiye pazarında 2013 yıl sonu itibariyle 245 TWh olarak gerçekleşen elektrik talebinin 2023 yılına kadar yaklaşık iki katına çıkacağı öngörülüyor. Bu rakam Türkiye'yi Avrupa'da elektrik tüketimi açısından ön sıralara taşıyacaktır."klarını söyledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.