Cumhurbaลkanฤฑ Tayyip Erdoฤan, 26 Aralฤฑk Salฤฑ gรผnรผ โIlgaz 15 Temmuz ฤฐstiklal Tรผneliโnin aรงฤฑlฤฑลฤฑna video konferans yoluyla katฤฑldฤฑ. Bu video konferansta Tรผrkiyeโnin ekonomik durumuna da atฤฑfta bulunan Erdoฤan, OECD raporunda Tรผrkiye’nin yรผksek gelirli รผlkeler sฤฑnฤฑfฤฑna geรงtiฤini sรถylemiลti.
Doฤruluk Payฤฑโnฤฑn yaptฤฑฤฤฑ araลtฤฑrma ลรถyle:
Tรผrkiyeโnin OECD รผlkeleri arasฤฑnda orta gelirli รผlkeler statรผsรผnden, yรผksek gelirli รผlkeler statรผsรผne รงฤฑktฤฑฤฤฑ iddiasฤฑ aslฤฑnda ilk olarak Cumhurbaลkanฤฑโndan gelmedi. OECDโnin Aralฤฑk 2016โda yayฤฑmladฤฑฤฤฑ โKรผresel Kalkฤฑnma Perspektifleri 2017โ raporunu kaynak alarak, iki gรผn รถnce yani 25 Aralฤฑk 2016’da, Tรผrkiyeโnin bu statรผ deฤiลimini haber yapan Sabah Gazetesi oldu. Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤanโฤฑn ilgili iddiasฤฑ ise 26 Aralฤฑk tarihinde geldi.
Peki ฤฐddia Doฤru mu?
รnce Sabah Gazetesiโnin, ardฤฑndan ise Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤanโฤฑn gรผndeme taลฤฑdฤฑฤฤฑ bu iddiayฤฑ incelemek iรงin birincil kaynaฤa, yani OECDโnin โKรผresel Kalkฤฑnma Perspektifleri 2017โ raporuna baลvurduk. 275 sayfalฤฑk raporda gelir durumlarฤฑna gรถre รผlke kategorileri yer almakta ve bunlarฤฑn nasฤฑl oluลturulduฤu da aรงฤฑklanmakta. Ancak raporda Tรผrkiyeโnin yรผksek gelir grubu รผlkeleri arasฤฑnda geรงtiฤine dair bir ifade yok. Tรผrkiyeโnin yeri, tฤฑpkฤฑ geรงen senelerde olduฤu gibi โorta gelirโ grubu olarak gรถrรผnรผyor. Daha spesifik olmak gerekirse ise, Tรผrkiye yรผksek gelirli รผlkeler arasฤฑna รงฤฑkabilmiล deฤil, โyรผksek ve sรผrekli bรผyรผyen รผlkelerโ arasฤฑndaki yerini koruyor.
ย

ย
Raporun iรงeriฤindeki รถnemli bir diฤer bilgi ise, Tรผrkiyeโnin 1990โdan 2014โe kadar OECD รผlkelerinin ortalama gelir seviyesine %10 puan civarฤฑnda daha fazla yaklaลtฤฑฤฤฑ ama buna raฤmen hala OECD ortalamasฤฑnฤฑn %40 altฤฑnda kaldฤฑฤฤฑ vurgusu.
Peki Ama Bu Haber ve ฤฐddia Nereden Kaynaklanฤฑyor?
Cumhurbaลkanฤฑโnฤฑn iddiasฤฑna ve Sabah Gazetesiโnin haberine konu olan kฤฑsฤฑm ise, OECD raporunun yanlฤฑล yorumlanmasฤฑndan kaynaklanฤฑyor gibi. Raporun sonlarฤฑna doฤru dรถrt farklฤฑ 2030 senaryosu kurgulanฤฑyor ve bu senaryolardan ikincisinde 2015 yฤฑlฤฑnda orta gelir grubunda bulunan Tรผrkiye, รin, Kolombiya, Kosta Rika, Endonezya, Kazakistan, Meksika ve Gรผney Afrikaโnฤฑn, 2030 yฤฑlฤฑnda yรผksek gelir grubuna geรงeceฤi sรถyleniyor. Ancak bu bir kurgu/senaryo. Bu senaryoyu daha etkileyici kฤฑlmak iรงin raporda ลimdiki zaman kipi kullanฤฑldฤฑฤฤฑndan, Tรผrkiyeโnin iรงinde bulunduฤumuz zaman diliminde bu sฤฑรงramayฤฑ yaptฤฑฤฤฑ sanฤฑlmฤฑล.
ย

Sonuรง olarak, tรผm kaynaklar ve verilere gรถre Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤanโฤฑn iddiasฤฑnda ve Sabah Gazetesiโnin haberinde doฤruluk payฤฑ bulunmamaktadฤฑr. Tรผrkiye, OECD iรงinde hala orta gelir grubu รผlkelerinden bir tanesidir.
ย







