FETร soruลturmasฤฑ kapsamฤฑnda finansman saฤlayฤฑp รถrgรผt adฤฑna himmet topladฤฑklarฤฑ ve kurduklarฤฑ ลirkette usulsรผzlรผk yaptฤฑklarฤฑ gerekรงesiyle 137 ลรผpheli hakkฤฑnda iddianame hazฤฑrlandฤฑ. ฤฐddianamede ลรผpheliler Memduh Boydak ve Bekir Boydak ile Sedat Yetiลkinโin ise “terรถr รถrgรผtleri veya terรถristlere fon saฤlamak ve toplamakโ suรงundan 5 yฤฑldan 10 yฤฑla kadar hapis cezasฤฑna รงarptฤฑrฤฑlmasฤฑ talep edildi.
FETร’nรผn finansal yapฤฑlanmasฤฑna iliลkin baลlatฤฑlan soruลturma kapsamฤฑnda รถrgรผte himmet topladฤฑฤฤฑ ve finansman saฤladฤฑฤฤฑ iddiasฤฑyla 137 kiลi hakkฤฑnda baลlatฤฑlan soruลturma tamamlandฤฑ. ฤฐstanbul Cumhuriyet Baลsavcฤฑlฤฑฤฤฑ Terรถr ve รrgรผtlรผ Suรงlar Bรผrosu savcฤฑlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan hazฤฑrlanan iddianamede aralarฤฑnda iล adamlarฤฑ Memduh Boydak, Bekir Boydak, Mahmut Sami Boydak’ฤฑn da bulunduฤu 40’ฤฑ tutuklu 137 kiลi ลรผpheli olarak yer aldฤฑ. 3 kiลi de davacฤฑ olarak yer aldฤฑ. ฤฐddianamede tรผm ลรผpheliler iรงin “Terรถrizmin finansmanฤฑnฤฑn รถnlenmesi hakkฤฑndaki kanuna muhalefet” suรงundan 5 yฤฑldan 10’ar yฤฑla kadar hapis cezasฤฑ talep edildi. Ayrฤฑca 125 ลรผpheli iรงin “Silahlฤฑ terรถr รถrgรผtรผ รผyeliฤi” suรงundan 5 yฤฑldan 10 yฤฑla kadar, 9 kiลi hakkฤฑnda ise, “Silahlฤฑ terรถr รถrgรผtรผ yรถneticiliฤi” suรงundan 15 yฤฑldan 25 yฤฑla kadar hapis cezasฤฑ talep edildi.
TAHSฤฐLATรILARDAN ABD’YE UZANAN PARA TRAFฤฐฤฤฐ
ฤฐddianamede Dรผnya Pazarlama A.ล., bรผnyesindeki ลirketlerin piyasaya faturasฤฑz sรผrรผlen mallardan elde edilen gelirler ile himmet ve baฤฤฑล adฤฑ altฤฑnda elde edilen gelirlerin kurulan paravan ลirketler รผzerinden FETร’ye aktarฤฑldฤฑฤฤฑ anlatฤฑldฤฑ. ฤฐddianamede yapฤฑlan deฤerlendirmede, sรถz konusu organizasyonun, piyasaya faturasฤฑz olarak sรผrรผlen (ev aletleri, kฤฑrtasiye malzemeleri vb.) malllarฤฑn tahsilatรงฤฑlar aracฤฑlฤฑฤฤฑyla toplanan bedellerinin bรถlge sorumlularฤฑnฤฑn hesaplarฤฑna yatฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑ, bรถlge sorumlularฤฑnฤฑn toplanan paralarฤฑ ฤฐstanbul’daki firma yetkililerinin hesaplarฤฑna gรถnderdikleri ve buradan da FETร ile iltisaklฤฑ yurtiรงi ve yurtdฤฑลฤฑndaki ลirketlere yรถnlendirdikleri kaydedildi.
5 YILDA 104 MฤฐLYON TL…
ฤฐddianamede Dรผnya Pazarlama A.ล.’ nin, 2011-2016 dรถnemleri arasฤฑnda 6838 iลlem ile toplam 75.632.501 TL tutarฤฑnda havale aldฤฑฤฤฑ, aynฤฑ 5 yฤฑllฤฑk dรถnem iรงinde gรถnderilen havelenin ise 19107 iลlem ile toplam 104.713.741 TL olduฤu vurgulanarak yapฤฑlan havaleler arasฤฑndaki farkฤฑn kayฤฑt dฤฑลฤฑ olduฤuna dikkat รงekildi. Havalelerin 22.637.404 TL’si gerรงek kiลilere, 82.076.337 TL’sinin ise tรผzel kiลilere gรถnderildiฤi belirtilerek, gerรงek kiลilerin ลirket ortaklarฤฑ olduฤu, tรผzel kiลilerein de yine Dรผnya Pazarlama A.ล.’ye baฤlฤฑ ลirketler olduฤu belirtildi.
17 / 25 ARALIK SONRASI ลฤฐRKETLERฤฐN ฤฐรฤฐ BOลALTILMAYA รALIลILDI
Yapฤฑlan incelemelerde sรถz konusu ลirketlerin, รถzellikle FETร elebaลฤฑsฤฑ Fetullah Gรผlen’in ikamet ettiฤi Amerika’daki รถrgรผtรผn ลirket ve eฤitim kurumlarฤฑna 17-25 Aralฤฑk รถncesi dikkat รงekmemek amacฤฑyla bin-100 bin arasฤฑ dolar transferi gerรงekleลtirilirken, bu tarih sonrasฤฑ, sรถz konusu transferin onlarca kez 1 milyon dolar ลeklinde gerรงekleลtiฤi vurgulandฤฑ. Bu durumunda ลirketlerin iรงini boลaltmak amacฤฑyla yapฤฑldฤฑฤฤฑ belirtildi.
SฤฐGORTASIZ ฤฐลรฤฐLERDEN HฤฐMMET TOPLANDI
Sรถz konusu ลirketlerde 3 bine yakฤฑn kiลinin รงalฤฑลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑ ve bu kiลilerin bรผyรผk รงoฤunluฤunun sigortasฤฑz รงalฤฑลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑna dikkat รงekildi. Yine bu sigortasฤฑz รงalฤฑลtฤฑrฤฑlan kiลilerden de himmet ve baฤฤฑล adฤฑ altฤฑnda รถrgรผte para toplandฤฑฤฤฑ belirtilerek, “Bir รถrgรผte belli dogmalarla baฤlฤฑ olmayan bir kimsenin, her yรถnรผyle gayri yasal bir oluลum iรงerisinde yer almasฤฑ; รถzellikle yรผksek maddi menfaatler elde etmeden hayatฤฑnฤฑ adamasฤฑ mรผmkรผn deฤildir” denildi.
BOYDAKLARIN ORTAK OLDUฤU ลฤฐRKETE 2 MฤฐLYON 323 BฤฐN TL TRANSFER YAPILDI
ฤฐddianamede Memduh Boydak, Bekir Boydak ve Mahmut Sami Boydak’ฤฑn, Bizim Menkul Deฤerler A.ล’nin ortaklarฤฑ arasฤฑnda yer aldฤฑฤฤฑ, bu ลirketin de MASAK veritabanฤฑnda FETร/PDY baฤlantฤฑsฤฑ olduฤu belirtildi. Bu ลirketin FETร ile iltisaklฤฑ bir รงok ลirkette yรถnetici olan ve รงok sayฤฑda soruลturmada adฤฑ geรงen ลรผpheli Ali รelik’ten Mayฤฑs 2012’de 2 iลlemde toplam 2 milyon 323 bin TL havale aldฤฑฤฤฑ vurgulandฤฑ.
BAลSAVCILIฤIN ONAYLADIฤI ฤฐDDฤฐANAME MAHKEMEYE GรNDERฤฐLDฤฐ
ฤฐddianamede 6 ลรผpheliden, รถrgรผtรผn kriptolu mesajlaลma programฤฑ bylock kullanฤฑcฤฑsฤฑ olduklarฤฑ kaydedildi. ฤฐstanbul Cumhuriyet Baลsavcฤฑlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan onaylanan iddianame ฤฐstanbul 13. Aฤฤฑr Ceza Mahkemesi’ne gรถnderildi.
ฤฐSTENEN CEZALAR
ฤฐddianamede, Atฤฑf Salih Yiฤit, Fatih Avvuran, Fevzi Gรผrses, ฤฐbrahim Balcฤฑ, ฤฐsa Kalaycฤฑoฤlu, Nihat รzdemir, Nureddin Gonca, Necat Gonca ve Nurfan Kartalโฤฑn, โsilahlฤฑ terรถr รถrgรผtรผ yรถneticisi olmakโ suรงundan 10 ile 15 ve โterรถr รถrgรผtleri veya terรถristlere fon saฤlamak ve toplamakโ suรงundan da 5 ile 10 yฤฑl olmak รผzere toplam 15 yฤฑldan 25 yฤฑla kadar hapis cezasฤฑna รงarptฤฑrฤฑlmasฤฑ istendi.
Aralarฤฑnda eski Boydak Holding ve Kaynak Holding yรถneticilerinin de bulunduฤu 125 ลรผphelinin, โsilahlฤฑ terรถr รถrgรผtรผ รผyesi olmakโ suรงundan 5 ile 10 ve โterรถr รถrgรผtleri veya terรถristlere fon saฤlamak ve toplamakโ suรงundan da 5 ile 10 yฤฑl olmak รผzere toplam 10 yฤฑldan 20 yฤฑla kadar hapis cezasฤฑna รงarptฤฑrฤฑlmasฤฑ รถngรถrรผlen iddianamede, ลรผpheliler Memduh Boydak ve Bekir Boydak ile Sedat Yetiลkinโin ise “terรถr รถrgรผtleri veya terรถristlere fon saฤlamak ve toplamakโ suรงundan 5 yฤฑldan 10 yฤฑla kadar hapis cezasฤฑna รงarptฤฑrฤฑlmasฤฑ talep edildi.







