AB Bakanฤฑ Bozkฤฑr, vizesiz Avrupa iรงin gerekli 72 kriterin รถnรผmรผzdeki hafta tamamlanmฤฑล olacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Tรผrkiye, AB ile varฤฑlan anlaลma doฤrultusunda โvizesiz Avrupa’ iรงin gerekli 72 kriteri yerine getirmeye รงalฤฑลฤฑyor. Avrupa Birliฤi Komisyonu, Ankara’nฤฑn ลartlarฤฑ yerine getirip getirmediฤine 4 Mayฤฑs’ta karar verecek.
Sรผreรงte gelinen son noktayฤฑ Avrupa Birliฤi Bakanฤฑ Volkan Bozkฤฑr, NTV canlฤฑ yayฤฑnฤฑnda deฤerlendirdi. Bozkฤฑr, kolluk gรถzetim yasasฤฑnฤฑn kalan 10 maddesinin pazartesi gรผnรผ รงฤฑkmasฤฑyla AB’nin vizesiz seyahat iรงin istediฤi 72 kriterin tamamlanmฤฑล olacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Avrupa Birliฤi Bakanฤฑ รถzetle ลu ifadeleri kullandฤฑ:
MECLฤฐS’TE ENGELEMELERLE KARลI KARIYA KALDIK
“Bunun matematik gibi deฤerlendirilmesi yanlฤฑล olur. Bugรผn itibariyle dรผn gece gรถrรผลรผlmesi tamamlansaydฤฑ kolluk gรถzetim kanununun, 72 beklenti ile ilgili Tรผrkiye’nin รผzerine dรผลen bรถlรผm tamamlanmฤฑล olacaktฤฑ.
Muhalefet partileri destek vereceklerini sรถylemelerine raฤmen, Meclis’te sรผre uzatmalar, engellemelerle karลฤฑ karลฤฑya kaldฤฑk. Ancak bunlarฤฑn รผstesinden gelindi. Uluslararasฤฑ sรถzleลmelerin onaylanmasฤฑ ve รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ gereken yasalar รงฤฑkarฤฑldฤฑ.
Kolluk gรถzetim yasasฤฑnฤฑn kalan 10 kรผsur maddesi de pazartesi de รงฤฑkacak. Ama artฤฑk รงฤฑktฤฑ diyebiliriz. Ondan sonra bizim bakฤฑmฤฑmฤฑzdan 72 beklenti karลฤฑlanmฤฑล oluyor. O da dรผn gece รงฤฑkabilirdi, 3 maddesi gรถrรผลรผldรผ zaten.
รNรMรZDEKฤฐ DรNEM ฤฐรฤฐN BฤฐZฤฐ UMUTLU KILIYOR
Hiรงbir sรผreรง kolay yรผrรผmez Avrupa Birliฤi’nde. Bu bir paket mutabakattฤฑr. Geri kabul anlaลmasฤฑ aynฤฑ anda yรผrรผrlรผฤe girecek. ฤฐรง iรงe bir paket. ฤฐki taraf da sorumluluklarฤฑnฤฑ yerine getirme konusunda hiรงbir eksiklik ortaya รงฤฑkmadฤฑ. Bu รถnรผmรผzdeki dรถnem iรงin bizi umutlu kฤฑlฤฑyor.
Komisyon ilk defa salฤฑ gรผnรผ 72 beklentiyi deฤerlendirip bir rapor yayฤฑnlacak deฤil. Aylardฤฑr sรผrekli toplantฤฑlar yapฤฑyoruz. ฤฐki taraf da hangi tabloya baktฤฑฤฤฑnฤฑ biliyor. Bu nedenle hiรง beklenmedik, hesapta olmayan bir durum ortaya รงฤฑkmazsa salฤฑ gรผnรผ Avrupa Komisyonu raporunun vizenin kalkmasฤฑ yรถnรผnde tavsiye kararฤฑnฤฑ iรงerecek ลekilde รงฤฑkacaฤฤฑnฤฑ bekliyoruz.”







