ABD merkezli finans ve haber gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Tรผrkiye ekonomisindeki son geliลmelerle ilgili bir yazฤฑ kaleme aldฤฑ. โTรผrkiyeโnin ekonomik kargaลasฤฑ รงaresizlik yaratฤฑyor ve enflasyonu yรผkseltiyorโ baลlฤฑklฤฑ yazฤฑda Tรผrkiyeโdeki ekonomik รงรถzรผlmenin yoksullaลma yarattฤฑฤฤฑ ileri sรผrรผldรผ.
Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre yazฤฑda, โMilyonlarca Tรผrkโรผ orta sฤฑnฤฑf konumuna yรผkselten yirmi yฤฑllฤฑk ekonomik patlama, insanlarฤฑn indirimli ekmek iรงin sฤฑraya girdiฤi, et tรผketiminin azaldฤฑฤฤฑ ve daha iyi bir yaลam iรงin Avrupaโya kaรงtฤฑฤฤฑ bir parasal krize dรถnรผลรผyorโ denildi.
Tรผrk lirasฤฑnฤฑn bu yฤฑl yรผzde 45 deฤer kaybetmesinin Tรผrkleri daha da yoksullaลtฤฑrdฤฑฤฤฑ hatฤฑrlatฤฑlan yazฤฑda, yรผksek enflasyonun ciddi bir soruna iลaret ettiฤi belirtildi.
WSJโye bilgi veren bankacฤฑlara ve eski yetkililere gรถre, bu kriz Tรผrk finans kurumlarฤฑnฤฑn on yฤฑllardฤฑr karลฤฑlaลtฤฑฤฤฑ en ciddi sฤฑnav. Ayrฤฑca krizin daha geniล bir finansal istikrarsฤฑzlฤฑฤa dรถnรผลebileceฤine dair endiลeler de bulunuyor.
Analizde mevcut krizin geรงmiลtekilerden farklฤฑ olduฤu da belirtildi. Hรผkรผmette Erdoฤanโฤฑn yรผksek enflasyona raฤmen faiz oranlarฤฑnฤฑ dรผลรผrme politikasฤฑ da dahil olmak รผzere alฤฑลฤฑlmadฤฑk politikalarฤฑna karลฤฑ รงฤฑkacak kimse kalmadฤฑฤฤฑ belirtildi.
Geรงtiฤimiz hafta iรงi istifa eden Lรผtfi Elvanโฤฑn da ana akฤฑm ekonominin kabinedeki son sesi olduฤu ve yeni bakanฤฑn Erdoฤanโa sadฤฑk bir isim olduฤu ifade edildi.
Analizde, liradaki devalรผasyonun Erdoฤan ve AKPโye desteฤin belkemiฤini oluลturan iลรงi sฤฑnฤฑfฤฑndan ve orta sฤฑnฤฑftan Tรผrkler arasฤฑnda hoลnutsuzluฤu kรถrรผklediฤi, Erdoฤanโฤฑn siyasi tabanฤฑnฤฑn da durumdan memnun olmadฤฑฤฤฑ belirtildi.
Geรงmiลte Tรผrkiyeโnin ciddi bir ekonomik bรผyรผme kaydettiฤini hatฤฑrlatan WSJ analizinde, โTรผrkiye on yฤฑl iรงinde orta sฤฑnฤฑf bir รผlke haline geldi. Daha fazla Tรผrk araba ve ev satฤฑn aldฤฑ, Paris ve Romaโda tatil yaptฤฑ. Turizm dรถrt katฤฑna รงฤฑktฤฑ. 2013 yฤฑlฤฑna gelindiฤinde, Tรผrkiye ekonomisi 2002โdeki bรผyรผklรผฤรผnรผn dรถrt katฤฑndan fazlaydฤฑโ dedi.
WSJโnin gรถrรผลlerine yer verdiฤi eski Hazine Mรผsteลarฤฑ, IMF ve Dรผnya Bankasฤฑ eski yetkilisi ฤฐbrahim รanakรงฤฑ, โBu sefer insanlar gรถrรผyor. Bรผtรผn kurumlar, tรผm bรผrokratlar, tรผm bakanlar Erdoฤanโฤฑn emrinde. Suรงlayacak baลka kimsesi yokโ dedi. รanakรงฤฑ ayrฤฑca, โBu sefer farklฤฑ tรผrde bir kriz yaลฤฑyoruz. Bu, yoksullaลma krizidirโ dedi.
WSJโye konuลan, รถnceden Erdoฤanโฤฑ desteklediฤini sรถyleyen Kasฤฑmpaลalฤฑ Sรผleyman Giray, โBurasฤฑ eskiden Erdoฤanโฤฑn kalesiydi. ลimdi buradaki herkes รถfkeliโ dedi.
Gazete ayrฤฑca geรงtiฤimiz hafta yaลanan kur krizi sฤฑrasฤฑnda Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑโnda yapฤฑlan toplantฤฑda yer alan bir yetkilinin aktarฤฑmฤฑna da yer verdi. Yetkili toplantฤฑ ile ilgili, โGerginlik yoktu, alarm yoktu. Endiลe iรงin bir sebep yok. Tรผrkiye bir kur krizinden geรงmiyorโ dedi.
WSJ analizinde, finans kurumlarฤฑnฤฑn baskฤฑya bir sรผre daha dayanabileceklerine dair iลaretler olduฤunu, turizmde toparlanmanฤฑn ve artan ihracatฤฑn da ekonomiye bir bรผtรผn olarak destek saฤladฤฑฤฤฑnฤฑ, bunun da ลimdilik tam anlamฤฑyla bir ekonomik krizi รถnleyebileceฤi gรถrรผลรผne de ver verdi.
WSJ analizinde, โTรผrk bankalarฤฑ bugรผne kadar dรถviz krizine dayanabildi. Ancak ekonomistler, liranฤฑn daha da dรผลmesinin bir banka kaรงฤฑลฤฑnฤฑ tetikleyebileceฤinden veya Tรผrkiyeโnin dฤฑล borรงlarฤฑnda temerrรผde dรผลebileceฤinden endiลelilerโ ifadelerine yer verdi.







