Bugün gözler ABD istihdam verilerinde

Bugün gözler ABD istihdam verilerinde

Dün Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklanan küresel piyasalar bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine odaklandı

A+A-

Küresel piyasalar, dün açıklanan Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarının pozitif algılanmasının ardından bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine odaklandı.

Küresel hisse senedi piyasaları, dün ECB'nin faiz indirimi ve uzun vadeli kredi öncelikli fonlama olanağı sağlayan paketi açıklamasının ardından günü yükselişle tamamladı. ECB dün mevduat faizini negatife (-0,10), politika faizini 10 baz puan indirerek yüzde 0,15'e çekmesinin yanında, sorunlu bankalara uzun vadeli kredi öncelikli fonlama olanağı sağlayacak 400 milyar avroluk paket açıkladı. ECB kararının ardından Avrupa'da faizler gerilerken, hisse senedi piyasaları yüzde 1'i aşan yükselişler kaydetti.

Almanya'da DAX endeksi dün tarihinde ilk kez 10.000 puanın üzerini gördükten sonra kar satışlarının etkisiyle kazançlarının bir kısmını geri verdi ve günü yüzde 0,21 yükselişle 9.948 puandan tamamladı. Fransa'da uzun vadeli tahvil faizleri yüzde 1,90 sınırından yüzde 1,78'e kadar gerilerken, CAC 40 endeksi ise yüzde 1,06 yükseliş kaydetti.

ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politikaları üzerinde belirleyici olması nedeniyle piyasaların odak noktasında olacağını ifade eden analistler, dün ABD'de de faizlerin gerilediğini, hisse senedi piyasalarının ise kapanış rekorları kırdığına dikkati çekiyor. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,59 yükseliş kaydederek günü 16.836 puan ile tarihinin en yüksek seviyesinden kapatırken, S&P 500 endeksi de kapanış rekorunu yüzde 0,65 daha geliştirerek 1.940 puana taşıdı.

Yurt içinde ise BIST 100 endeksi ECB kararlarının ardından 80.300 puana kadar yükseldikten sonra günü yüzde 1,81 artışla son bir yılın en yüksek kapanışı olan 79.803 puandan tamamladı. Analistler, ECB kararının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) yönelik faiz indirim beklentilerinin arttığını, bunun da hisse senedi fiyatlamalarını olumlu etkilediğini belirtiyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, nisan ayı perakende satış hacmi

11.30 İngiltere, nisan ayı dış ticaret dengesi 

15.30 ABD, mayıs ayı  tarım dışı istihdam 

15.30 ABD, mayıs ayı işsizlik oranı 

17.30 Türkiye, Haine mayıs ayı nakit dengesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.