Bütçe 19 milyarlık açıkla kapanacak

Bütçe 19 milyarlık açıkla kapanacak

Bütçede öngörülenden daha iyi performans sergilediklerini söyleyen Maliye Bakanı Şimşek, "Yıl sonunda bütçe açığı yüzde 1,2 olacak. Bu oran1985'ten bu yana en iyi üçüncü bütçe performansı" açıklamasında bulundu.

A+A-

Maleyi Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 1.2 seviyesinde gerçekleşeceğini belirterek "Yüzde 1.2'lik açık, 1985'ten bu yana en iyi üçüncü bütçe performansı. Bu durum Türkiye'nin krizin etkilerini çok geride bıraktığının göstergesi. Türkiye kriz öncesi seviyelerin ötesine geçerek güçlü bir performans ortaya koydu" dedi. 

Bakanlık binasında 2013 yılı Eylül ayı bütçesi uygulama sonuçları, 2013 yılı sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında basın toplantısı yapan Maliye Bakanı Şimşek, bu yıl bütçe açığının, yılın başında 33.9 milyar lira olan öngörünün altında kalacağını, bunda özelleştirme gibi tek seferde elde edilen gelirlerin etkili olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, 2014 bütçesinde açığın 33.2 milyar lira olarak yer aldığını açıkladı. Şimşek, gelecek yıl bütçesinde gelirlerin 403.2 milyar lira, giderlerin ise 463.3 milyar lira olacağını bildirdi.

Bu yıl bütçede öngörülenden daha iyi bir performans sergilendiğini belirten Şimşek, büyüme iç talep kaynaklı olduğu için vergi gelirlerine daha da olumlu yansıdığını, BOTAŞ ve TEDAŞ'ın bu yıl yükümlülüklerini yerine getirmeye başlaması ile geçen yıl devreye alınan tedbirlerin bunda önemli bir etkisinin olduğunu bildirdi.

Yüksek cari açığın yönetilmesini mümkün kılacak en iyi enstrümanın bütçe performansı olduğunu kaydeden Şimşek, "İlk defa bu bütçede göreceksiniz; uzun bir süredir cari harcamaları kontrol altına alıyoruz. Hatta reel olarak çok ciddi bir biçimde azaltıyoruz. Bu güçlü bir mesajdır" dedi.

Şimşek, kamu maliyesindeki güçlü duruşun devam ettirileceğini, büyüme ve istihdamın artacağını belirterek, şöyle konuştu:

"2014 yılına baktığınız zaman küresel konjonktürdeki aşağı yönlü riskleri göz önünde bulundurarak bütçe gelir tahminlerimizi yüzde 4.1 gibi ihtiyatlı bir oranda artırdık. Dikkat ederseniz nominal GSYH'daki artış yüzde 10.2 ama bizim gelir artış tahminimiz yüzde 4.1. Vergi gelirlerinin önümüzdeki sene yüzde 7.1 oranında artacağını tahmin ediyoruz. Aslında bu yine nominal GSYH'daki artışın da altında. Niye? Çünkü bir kerelik gelirlerin tekrarlanmayacağını dikkate aldık ama esas itibariyle muhafazakar bir tahminle bunları yaptık."

Rakamların gelecek sene de bir seçim bütçesi yapılmadığını ortaya koyduğunu belirten Şimşek, "Seçim ekonomisi peşinde değiliz, tam aksine derdimiz, mali performansımızı, kamu maliyesini güçlü tutup Türkiye'nin dışarıdan gelebilecek risklere karşı daha korunaklı hale gelmesini sağlamaktır" dedi.

Bütçenin giderleri

Şimşek, 2014 bütçesinde giderler içinde personel giderlerinin 128.9 milyar lira, mal ve hizmet giderlerinin 37.6 milyar, faiz giderlerinin 52 milyar, cari transferlerin 163.6 milyar, sermaye giderlerinin 36.7 milyar lira, sermaye transferlerinin 6.5 milyar lira, yedek ödeneğin de 3.5 milyar lira olduğunu kaydetti.

Şimşek, "GSYH nominal artışı yüzde 10.2, deflatör yüzde 6, yıl sonu yüzde 5.3 ama cari giderlere, yani mal ve hizmet alım giderlerine sadece ve sadece yüzde 1.9 artışa göre kaynak koyduk. Önümüzdeki sene bütün kamu kuruluşlarının ilave bir çaba göstermesi gerekiyor" dedi.

Şimşek, gelecek yıl bütçesinde gelir vergisinden 70.8 milyar lira, kurumlar vergisinden 31.1 milyar lira, ÖTV'den 89.4 milyar lira, dahilde alınan KDV'den 39.6 milyar lira, ithalattan alınan KDV'den 64.8 milyar lira gelir beklediklerini söyledi.

Kamuya geçmiş yıllarda olduğu gibi çok sayıda personel almayacaklarını belirten Şimşek, "2014 yılı bütçe kanunu tasarısında yüzde 50 kontenjanını kaldırıyoruz. 2014 yılında, merkezi yönetim kapsamındaki idarelere toplamda 74 bin civarında personel alınacak" dedi.

Şimşek, gelecek yıl yatırımlara 44.2 milyar lira kaynak ayırdıklarını, bu yıla göre artış oranının 12.9 olduğunu bildirdi.

Bu yıl sosyal güvenlik transferleri için 71.9 milyar TL aktarılacağını belirten Şimşek, 2014 yılında bu tutarın 77 milyar liraya çıkacağını söyledi.

'Yüzde 4'lük büyüme gerçekci'

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şimşek, gelecek yılki yüzde 4'lük büyümeye ilişkin iç kaynaklı bir risk görmediğini belirterek, "Tahminlerimizin gerçekçi olduğu kanısındayız; kamuda alacağımız tedbirlerin büyümede aşağı yönlü risk oluşturmadığı kanaatindeyiz" dedi.

Şimşek, bir soru üzerine bireysel emeklilik sistemine 2014'te 1.9 milyar TL kaynak ayrılacağını da söyledi.

Şimşek'in verdiği bilgiye göre, eylül ayında bütçe gelirleri yüzde 29.8 artışla 30.1 milyar TL, giderleri yüzde 20 artışla 34.8 milyar TL oldu. Eylül'de bütçe açığı 4.7 milyar lira, FDF 1.375 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.

Ocak-Eylül'de ise bütçe gelirleri yüzde 19 artışla 290 milyar TL, giderleri yüzde 14.1 artışla 294.5 milyar TL; vergi gelirleri yüzde 19 artışla 240.3 milyar TL oldu; faiz hariç bütçe giderleri yüzde 14.7 artışla 250.7 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde açık 4.5 milyar lira, FDF ise 39.3 milyar lira oldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarında diğer başlıklar şöyle;

"Bütçe açığı eylül ayında 4.7 milyar TL oldu. Harcamalar bütçede öngördüğümüz çerçevede gerçekleşti ve ödeneğin yüzde 72.9'unu kullandık. Bütçede öngörülenden daha iyi bir performans ile gidiyoruz. Bütçe açığında yılı 19 milyar TL ile kapatmış olacağız.

Yıl sonunda bütçe açığı yüzde 1.2 olacak. Yıl sonunda giderler 406.4 milyar TL, gelirler 387.2 milyar TL; FDF 31.1 milyar TL tahmin ediliyor. Bütçede cari harcamaları kontrol altına alıyoruz; kamu olarak da tasarruf yapacağız.

'Seçim bütçesi yapmadık'

Geçmişte olduğu gibi gelecek sene de seçim bütçesi yapmadık; seçim ekonomisi peşinde değiliz. Hedefimiz ekonomiyi dışarıdan gelecek risklere daha korunaklı hale getirmek."

  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.