Bütçe ocak ayında fazla verdi

Bütçe ocak ayında fazla verdi

Ocak ayında merkezi yönetim bütçesi vergi gelirlerindeki artışın etkisiyle 1.9 milyar lira fazla verirken, özelleştirme gelirlerinin katkısı olan geçen yılki Ocak ayının oldukça altında kaldı

A+A-

Ocak ayında merkezi yönetim bütçesi vergi gelirlerindeki artışın etkisiyle 1.9 milyar lira fazla verirken, özelleştirme gelirlerinin katkısı olan geçen yılki Ocak ayının oldukça altında kaldı.

Bütçe, geçen yıl Ocak ayında özelleştirme gelirlerinin etkisiyle 5.9 milyar TL fazla vermiş, faiz dışı fazla (FDF) 11.2 milyar TL olmuştu.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu yıl Ocak ayında FDF 6.9 milyar lira olarak gerçekleşti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe gerçekleşmelerine dair yaptığı değerlendirmede, "Her ne kadar bütçe fazlası geçen yıl Ocak ayındaki 5.9 milyar TL'lik fazlaya göre düşük olsa da bu fark esas olarak geçen yıl bütçeye aktarılan 4.2 milyar TL'lik özelleştirme gelirinden kaynaklanmaktadır" dedi.

Ocak ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.8 artarak 37.9 milyar lira, giderler ise yüzde 16.4 artarak 36 milyar lira oldu.

Ocak ayında vergi gelirleri ise yüzde 15 artışla 32.7 milyar lira olurken, vergi dışı gelirler yüzde 45.2 azalarak 4.2 milyar lirada kaldı.

Şimşek, bu yıl Ocak ayında bütçe gelirlerinin yıllık bazda yüzde 2.8 artmışsa da vergi gelirlerinin yıllık bazda yüzde 15 artmasının olumlu olduğunu belirterek, vergi gelirlerindeki artışın sadece birkaç kalemden değil hemen hemen bütün kalemlerdeki artıştan kaynaklandığını vurguladı.

Ocak'ta gelir vergisinde yüzde 21.4, BSMV'de yüzde 18.2, ithalde alınan KDV'de yüzde 38.7, dahilde alınan KDV'de yüzde 15.7, damga vergisinde yüzde 22 artış olurken, kurumlar vergisinde yüzde 0.3, ÖTV'de ise yüzde 0.8 düşüş meydana geldi.

Maliye Bakanlığı verilerine göre Ocak ayında faiz giderleri yüzde 4 azalarak 5 milyar lira, faiz hariç bütçe giderleri de yüzde 20.5 artarak 31 milyar lira oldu.

Faiz dışı giderlerdeki yüksek oranlı artışta personel giderleri, cari transferler ve yatırım harcamalarının etkili olduğunu kaydeden Şimşek, "Özellikle Ocak ayında yatırım harcamaları 2 milyar TL ile nispeten yüksek gerçekleşmiştir. Ancak bu harcamalar üretken kapasiteyi artıran, ekonomik büyümeyi destekleyen altyapı yatırımları olduğu için biz bunu bir sorun olarak görmüyoruz" dedi.

Bütçe açığında hedef 33.3 milyar TL

Şimşek, 2014 yılında da maliye politikasındaki ihtiyatlı duruşu sürdüreceklerini belirterek, "İlk çeyrekteki yavaşlama vergi gelirlerini ve bütçeyi olumsuz yönde etkileyecektir. Ancak gelir tahminlerini biz zaten oldukça ihtiyatlı yapmıştık, harcamalarda da bu yıl kontrollü gideceğiz" diyen Şimşek, şöyle dedi ve ekledi:

"Sonuç olarak yıl sonu için öngördüğümüz 33.3 milyar TL'lik bütçe açığı hedefini tutturacağımıza dair inancım tamdır."

Bu yılın bütçesinde açık 33.3 milyar lira, FDF ise 18.7 milyar lira olarak öngörülüyor.

Merkez Bankası'nın kur ve enflasyondaki artışı frenlemek amacıyla Ocak sonunda sert faiz artırımlarına gitmesinin büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskleri artırması bekleniyor. Bu da hükümetin bu yılki yüzde 4'lük büyüme tahmini üzerinde baskı yaratıyor

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.