Büyüme yüzde 2'ye düşecek

Büyüme yüzde 2'ye düşecek

Geçen hafta Türkiye'nin görünümünü negatife düşüren S&P'nin Başanalisti Frank Gill not indiriminin şimdilik mümkün olmadığını ama büyümenin yüzde 2 civarında çıkacağını söyledi

A+A-

Standard & Poor's'un Başanalisti Frank Gill bir televizyon programında not indirimi ve Türkiye ekonomisi hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin kredi notu görünümünün "negatif"e düşürülmesinin bir not indirimi anlamına gelmeyeceğini söyleyen Gill, 2014 yılına ait büyüme hakkında oldukça karamsar konuştu.

Gill, görünümün negatife indirilmesini gerekçeleri için "Daha fazla uzun vadeli finansmanla cari açığın karşılanacağını düşünüyorduk, bu gerçekleşmedi. Ekonomik performansa bakarsak, 2013'ün ilk üç çeyreğinde büyümeyi özel tüketimi ve kamu yatırımları ve aynı kamu harcamalarının tetiklediğini; ancak yatırımın yeterli olmadığını görüyoruz" dedi.
'
Açık vermeden büyüme zor

"Buradaki döngü aşağı yönlü gitmekte" diye konuşan Gill, şöyle devam etti: "Aynı zamanda çok karmaşık bir ortam da var. Faizlerin artırılması büyüme için risk oluşturuyor. Çok düşük bir tasarruf oranı var Türkiye'de. Nispeten güçlü bir büyümeyi de fazla dış açık vermeden sürdürmek zor görünüyor."
Buna bağlı olarak büyümenin cari açığı düşürme pahasına yüzde 2'ler civarında gerçekleşeceğini söyleyen Gill, "Böyle bir ekonmik modelde daha dengeli büyüymeye göre bir risk" olarak göründüğünü ifade eden Gill, büyümenin, "Yabancıların iç üretimi dış kaynaklarla finanse etmeye niyetli olup olmayacağına bağlı" olduğunu söyledi.

Yeni değerlendirme Mayıs'ta

Türkiye'nin gözden geçirmesinin normalde Mayıs ayında yapılacağının hatırlatılması üzerine Gill, "AB tarafından denetlenyioruz ve uluslararası standartlar bazında iç kredi şartlarında önemli bir değişiklik olursa ön değerlendirme yapma iznimiz var" dedi.
Gill, Mayıs'ta bir gözden geçirme daha yapacaklarını söyledi. "Görünümün anlamı şu: Önümüzdeki 12 ay boyunca yüksek olasılıkla kredi notu aynı şekilde kalacak" diyen Gill, negatif görünümün anlamının 12 ayın içinde not indirimi gelebilmesi demek olduğunu söyledi.

Ucuz TL ihracatı destekler

"Döviz kurunda değer azalmasının ihracata destek olabileceğini düşünüyoruz. AB'den gelecek desteğin ihracatı artırabileceğini düşünüyoruz" diyen Gill, "Türkiye ihracatta pazar payını artırdı. İzlemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.