Art ardฤฑna gelen zamlar, yรผksek asgari รผcret artฤฑลฤฑ ve yฤฑlsonu enflasyon rakamlarฤฑnฤฑn belli olmasฤฑndan sonra รงalฤฑลanlarฤฑn รผcret beklentileri de netleลmeye baลladฤฑ.
Kรผresel insan kaynaklarฤฑ ve yรถnetim danฤฑลmanlฤฑฤฤฑ ลirketi Mercer Tรผrkiyeโnin yaptฤฑฤฤฑ โรcret Artฤฑล Trendleri Ara Anketiโnin Ocak ayฤฑ sonuรงlarฤฑ aรงฤฑklandฤฑ. Araลtฤฑrma sonuรงlarฤฑna gรถre, 2022 yฤฑlฤฑ iรงin ortalama รผcret artฤฑล oranฤฑ yรผzde 41,2โe yรผkseldi. En yรผksek รผcret zammฤฑnฤฑn gerรงekleลeceฤi sektรถr otomotiv olarak dikkat รงekti.
399โu yabancฤฑ, 200โรผ yerli olmak รผzere toplam 599 firmanฤฑn katฤฑldฤฑฤฤฑ araลtฤฑrmanฤฑn sonuรงlarฤฑna gรถre; 2021 resmi yฤฑllฤฑk enflasyon rakamlarฤฑ sonrasฤฑnda ลirketlerin 2022 yฤฑlฤฑ iรงin รผcret artฤฑล beklentisi ortalama yรผzde 41,2โlere ulaลtฤฑ. Yabancฤฑ sermayeli firmalarda bu oran yรผzde 42,1 iken, yerli firmalarda ise yรผzde 39,9 oldu.
Yฤฑlda iki zam yapma eฤilimi arttฤฑ
En yรผksek รผcret artฤฑลฤฑna sahip sektรถrler otomotiv, maden & metal, kimya, lojistik, teknoloji, perakende ve รผretim sektรถrleri ortalamanฤฑn รผzerinde รผcret artฤฑลlarฤฑyla dikkat รงekerken, en yรผksek รผcret zammฤฑ otomotiv ana sanayi ve yan sanayi sektรถrlerinde gerรงekleลecek.
Ankete katฤฑlan firmalarฤฑn yรผzde 73,3 ile yฤฑlda bir kez รผcret artฤฑลฤฑ gerรงekleลtireceฤini belirtti. Yฤฑlda bir kez รผcret artฤฑลฤฑ yapan ลirketlerin yรผzde 66โsฤฑ ise bu artฤฑลฤฑ Ocak ayฤฑnda yapacaฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Firmalarฤฑn yรผzde 15โi Nisan, yรผzde 9โu ise Mart ayฤฑnda รผcret artฤฑลฤฑnฤฑ gerรงekleลtireceฤini belirtti. Anketin sonuรงlarฤฑna gรถre; geรงen yฤฑllara oranla yฤฑlda 2 kere รผcret artฤฑลฤฑ yapma eฤilimi olan ลirketlerin sayฤฑsฤฑnฤฑn arttฤฑฤฤฑ gรถrรผldรผ. รcretleri yฤฑlda 2 kez รผcret artฤฑracaฤฤฑnฤฑ belirten ลirketlerin oranฤฑ yรผzde 20,4โa ulaลtฤฑ. Bu firmalarฤฑn yรผzde 37โsi Ocak ve Nisan aylarฤฑnda, yรผzde 27โsi ise Ocak ve Temmuz aylarฤฑnda, yรผzde 10โu ise Ocak ve Mart aylarฤฑnda รผcret artฤฑลฤฑ รถngรถrรผyor.
Bu bilgilere ek olarak, sektรถrlerden baฤฤฑmsฤฑz olarak, ลirketler teknoloji departmanlarฤฑnda yer alan รงalฤฑลanlarฤฑn รผcret artฤฑล oranฤฑ ลirket genelinin 20-25 puan รผzerinde konumlandฤฑrarak dijital rollerdeki yetenek kaybฤฑnฤฑ minimize etmeye รงalฤฑลฤฑyor.
Geรงen yฤฑl yรผzde 21,7 olmuลtu
2021 yฤฑlฤฑnda yabancฤฑ sermayeli firmalar yรผzde 19,9 oranฤฑnda, yerli sermayeli firmalar ise yรผzde 25,3 oranฤฑnda รผcret artฤฑลฤฑ yaptฤฑ. Toplamda รผcret artฤฑลฤฑ oranฤฑ ise yรผzde 21,7 olarak gerรงekleลti. Mavi yaka รงalฤฑลanlar yรผzde 22,8 รผcret artฤฑลฤฑ alฤฑrken, uzman pozisyonlarฤฑnda yรผzde 20,9 oranฤฑnda zam artฤฑลฤฑ oldu. Zamlar, yรถnetim pozisyonlarฤฑnda yรผzde 20,3 olarak gerรงekleลti.
Maden-metal, otomotiv, enerji, teknoloji, รผretim ve hizmet sektรถrleri en yรผksek oranlara ulaลan sektรถrler oldu. Firmalarฤฑn yรผzde 33,2โsi 2021 yฤฑlฤฑ iรงin ek รผcret artฤฑลฤฑ yaptฤฑ.







