Cari açık beklenenden çok düşecek

Cari açık beklenenden çok düşecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iç talepteki ılımlı büyüme, dış talep artışı, TL'deki değer kaybı ve altın ithalatının azalmasının etkileriyle, cari açıkta bu sene öngörülenin çok ötesinde bir daralma yaşanacağını söyledi.

A+A-

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iç talepteki ılımlı büyüme, dış talep artışı, TL'deki değer kaybı ve altın ithalatının azalmasının etkileriyle, cari açıkta bu sene öngörülenin çok ötesinde bir daralma yaşanacağını söyledi.

OVP'ye göre 2014'te cari açığın GSYH'ye oranının yüzde 6.4 olması ve cari açığın 55.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Ankara Üniversitesi ve Sincan Belediyesince düzenlenen, Emlak Vergisi Sorunları ve Çözümleri Sempozyumu'nda konuşan Şimşek, bu yıl için temel makro dengelerde bir çok iyileşme alanı bulunduğunu, tüketici kredilerinde alınan makroihtiyati tedbirlerin, tüketicilerin kendi imkanlarına paralel bir tüketim yapmasını ve bunun cari açık üzerinde çok ciddi yansımaları olacağını belirtti ve şöyle konuştu:

"Türkiye, temelde daha düşük bir cari açık sorunuyla karşı karşıya olacakken; AB resesyonu, Arap Baharı gibi... bazı geçici faktörler dolayısıyla son birkaç yıla baktığınızda Türkiye'nin cari açığı olması gereken düzeyin çok üzerinde.

"Dolayısıyla bir taraftan iç talepteki ılımlı büyüme, yumuşama, bir taraftan dış pazarlardaki talebin güçlenmesi, bir taraftan liradaki değer kaybı ve bunların üstüne altın ithalatındaki düşüş dolayısıyla; cari açıkta çok ciddi bir düzeltme olacak. Yani cari açıkta bu sene öngörülenin çok çok ötesinde bir daralma yaşanacak."

Şimşek, iç talep zayıf olunca, şirketlerin maliyetleri istedikleri kadar fiyatlara yansıtamayacağını belirterek, "Büyük bir atıl kapasiteniz varsa; şokları bir miktar kendi içinizde fiyatlara güçlü bir şekilde yansıtmadan idare etmeye, verimlilik yoluyla bu işi götürmeye çalışırsınız. Muhtemelen bu sene de böyle olacak, fiyatlara yansımalar sınırlı olacak" dedi.

Bütçenin de şokları absorbe edecek alanı bulunduğunu da belirten Şimşek, "Maliye politikasında manevra alanımız var" dedi.

Hükümetin şehir rantlarının vergilendirilmesi ve emlak vergisi alanına "el atması" gerektiğini kaydeden Şimşek, "Emlak değerleri gerçek değerlerinden oldukça uzak. Emlak vergisi temel bir kaynak ama vatandaşa önemli ölçüde yansımıyor" dedi.

"Mahalli idarelerimizin değer tespitini arzu ettikleri gibi belirlemelerinin önünde en ufak bir sınırlama yok" diyen Şimşek, vergi oranlarını değiştirmeksizin yapılacak düzenlemelerle vergi gelirinin arttırılacağını söyledi.

Şimşek ayrıca, "Son gelişmeleri fırsata dönüştüreceğiz, Türkiye'nin daha şeffaf, daha hesap verebilir olması noktasında özellikle yolsuzlukla mücadelede, kesinlikle çok daha güçlü bir reform çalışmasıyla milletimizin önüne çıkacağımız açık ve nettir. Şu anda o çalışmaları yapıyoruz" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.