Hรผkรผmetin, yรผkselen cari aรงฤฑฤฤฑn รถnรผne geรงmek iรงin ithalatฤฑ yavaลlatma kararฤฑ aldฤฑฤฤฑ, ฤฐzmir Limanฤฑโnda 50 bin tonโluk bir geminin, Mersinโde ise รงok sayฤฑda TIRโฤฑn bekletildiฤi ortaya รงฤฑktฤฑ. Gรผmrรผk danฤฑลmanlarฤฑ, ฤฐstanbulโda iลlerin durma noktasฤฑna geldiฤini Ankaraโda ise durduฤunu belirtiyor. Gรผmrรผkรงรผlerin durumu gรผndeme getirmesinden sonra geri adฤฑm atฤฑldฤฑฤฤฑ iddia edildi
Koronavirรผs salgฤฑnฤฑnฤฑn ekonomiye en bรผyรผk etkilerinden biri de ihracattaki hฤฑzlฤฑ dรผลรผล oldu. Sanayinin รงarklarฤฑ dururken cari aรงฤฑฤa karลฤฑ รถnlem olarak ithalatฤฑ yavaลlatma adฤฑmฤฑ atฤฑldฤฑฤฤฑ iddia edildi. Gรผmrรผk iลlemlerinde ลimdiye kadar muayene edilmeyen eลyalar da muayene edilmeye baลlanmฤฑล, bรถylece kaฤฤฑt รผzerinde denge saฤlanmasฤฑ planlanmฤฑลtฤฑ. Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ, salgฤฑnla mรผcadele sรผrecinde ticaretin kolaylaลtฤฑrฤฑlmasฤฑna yรถnelik aldฤฑฤฤฑ รถnlemler kapsamฤฑnda Onaylanmฤฑล Kiลi Statรผ Belgesi (OKS) sahibi firmalarฤฑn ithalat iลlemlerinde de Mavi Hat’tan yararlanmasฤฑna imkรขn tanฤฑdฤฑ. Ancak dรผn baลlayan bir baลka uygulama ile ithalatรงฤฑnฤฑn tepkisine neden oldu. Yetkilendirilmiล Yรผkรผmlรผ Sertifikasฤฑ (YYS) ve diฤer ayrฤฑmlar yapฤฑlmadan tรผm ithalat beyannameleri โKฤฑrmฤฑzฤฑ Hatโta yรถnlendirilmeye baลladฤฑ. Kฤฑrmฤฑzฤฑ Hat, โeลyanฤฑn muayenesi ile birlikte belge kontrolรผnรผn de yapฤฑldฤฑฤฤฑ hatโ olarak biliniyor. Bu hattan gelen her รผrรผn ekstra incelenmeye tabi tutuluyor. Konunun gรผndeme gelmesinden sonra YYS sahibi ลirketler, yeniden ‘Yeลil Hat’a yรถnlendirilmeye baลlandฤฑ.

CARฤฐ AรIK PฤฐYASALARI ETKฤฐLER ENDฤฐลESฤฐ VAR
Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisi (TฤฐM) her ayฤฑn ilk iล gรผnรผ bir รถnceki ayฤฑn ihracat verilerini paylaลฤฑyor. 2 Nisanโda Mart ayฤฑna ait verileri paylaลan TฤฐM koronavirรผs etkisinin en yoฤun hissedileceฤi Nisanโa ait verileri de mayฤฑs ayฤฑnฤฑn baลฤฑnda paylaลacak. Martta ihracat, yeni tip koronavirรผs (Covid-19) salgฤฑnฤฑnฤฑn etkisiyle geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 17,81 gerileyerek 13 milyar 426 milyon dolar olmuลtu. ฤฐthalat ise yรผzde 3,13 artฤฑลla 18 milyar 821 milyon dolara yรผkselmiลti. Nisan ayฤฑnda ise bu fark bรผyรผyerek cari aรงฤฑฤฤฑn katlanarak artmasฤฑna neden olacaktฤฑ. ฤฐthalat ve ihracat arasฤฑndaki makasฤฑn aรงฤฑlmasฤฑ piyasalar tarafฤฑndan olumsuz karลฤฑlanฤฑyor. Yฤฑlฤฑn ilk 3 ayฤฑnda ihracat geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 3,93 azalarak 42 milyar 783 milyon dolara gerilerken, ithalat yรผzde 10,28 artarak 55 milyar 662 milyon dolara yรผkseldi.
ฤฐTHALATTA YAVAลLATMA NASIL UYGULANDI?
ฤฐthal edilen mallarฤฑn gรผmrรผk iลlemleri Sarฤฑ, Mavi, Yeลil ve Kฤฑrmฤฑzฤฑ olmak รผzere dรถrt hatta yapฤฑlฤฑyor. Bu hatlardan รผรงรผnde, yรถnetmeliฤe uygun hallerde, eลya muayenesi ve belge kontrolรผ ya yapฤฑlmฤฑyor ya da yalnฤฑzca sistem รผzerinden yapฤฑlฤฑyor. Kฤฑrmฤฑzฤฑ Hatโta ise eลyanฤฑn hem muayenesi ve hem belge kontrolรผ gerรงekleลtiriliyor. Kฤฑrmฤฑzฤฑ Hat, ithalat iลlemlerinin yรผzde 10-15โini oluลturuyor ve iลlemler diฤer hatlara gรถre daha uzun sรผrรผyor.
Hรผkรผmetin ithalatta yavaลlatma รถnlemleri sonucu tรผm ithal mallarฤฑn Kฤฑrmฤฑzฤฑ Hatโta iลleme alฤฑnacaฤฤฑ ve iลlemlerin sistem รผzerinden tamamlanmasฤฑ uygulamasฤฑnฤฑn 1 Mayฤฑs itibariyle sonlandฤฑrฤฑlacaฤฤฑ belirtildi. Kimi mallarฤฑn Gรผmrรผk Kimyahanelerine gitmesi ve muayene edilmesi gereken durumlarda kontrol ve sonuรง bildirme iลlemleri yavaลlatฤฑldฤฑ.
ลu an itibariyle Sarฤฑ Hatโta iลlem bekleyen mallar Kฤฑrmฤฑzฤฑ Hatโa aktarฤฑlacak ve yeni tescil onaylarฤฑ ise doฤrudan Kฤฑrmฤฑzฤฑ Hatโa yรถnlendirildi.
รte yandan, ithalat muayene memurlarฤฑnฤฑn sayฤฑsฤฑnฤฑn da azaltฤฑlacaฤฤฑ kaydediliyor. Bu memurlar ya diฤer bรถlรผmlere kaydฤฑrฤฑlacak ya da idari izne ayrฤฑlacak. Fazla mesai ise yapฤฑlmayacak.
Tรผm bu geliลmelerin sonucu olarak, ฤฐzmir Limanฤฑโnda 50 bin tonโluk bir geminin, Mersinโde ise รงok sayฤฑda TIRโฤฑn bekletildiฤi รถฤrenildi. Gรผmrรผk danฤฑลmanlarฤฑ, ฤฐstanbulโda iลlerin durma noktasฤฑna geldiฤini Ankaraโda ise รงoktan durduฤunu belirtiyor.
Sarฤฑ Hat: Muayeneye gerek gรถrรผlmeksizin eลyaya ait beyanname ve eklerinin doฤruluฤunun ve birbiriyle uygunluฤunun kontrol edildiฤi hat.
Mavi Hat: Bakanlฤฑkรงa belirlenen onaylanmฤฑล kiลi statรผsรผne sahip kiลilerin ithalatta yararlandฤฑฤฤฑ, eลyanฤฑn รงฤฑkฤฑล iลlemlerinin tamamlanmasฤฑndan รถnce belge kontrolรผne veya muayeneye tabi tutulmadฤฑฤฤฑ hat.
Yeลil Hat: Eลyanฤฑn belge kontrolรผne veya muayeneye tabi tutulmadฤฑฤฤฑ hat.
Kฤฑrmฤฑzฤฑ Hat: Eลyanฤฑn muayenesi ile birlikte belge kontrolรผnรผn de yapฤฑldฤฑฤฤฑ hat.







