Merkez Bankasi’nฤฑn 2021 yฤฑlฤฑ Ekim ayฤฑ รdemeler Dengesi geliลmelerine iliลkin olarak aรงฤฑklamasฤฑna gรถre bir รถnceki yฤฑlฤฑn Ekim ayฤฑnda 93 milyon ABD dolarฤฑ aรงฤฑk veren cari iลlemler hesabฤฑ, bu yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑnda 3.156 milyon ABD dolarฤฑ fazla verdi. Bunun sonucunda on iki aylฤฑk cari iลlemler aรงฤฑฤฤฑ 15.425 milyon ABD dolarฤฑ oldu.
Bu geliลmede, bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถneminde 1.289 milyon ABD dolarฤฑ aรงฤฑk veren รถdemeler dengesi tanฤฑmlฤฑ dฤฑล ticaret dengesinin bu ayda 146 milyon ABD dolarฤฑ fazla vermesi ve hizmetler dengesi kalemi kaynaklฤฑ net giriลlerin 1.843 milyon ABD dolarฤฑ artarak 3.863 milyon ABD dolarฤฑna yรผkselmesi etkili olmuลtur.
Altฤฑn ve enerji hariรง cari iลlemler hesabฤฑ, bir รถnceki yฤฑlฤฑn Ekim ayฤฑnda 3.106 milyon ABD dolarฤฑ fazla vermiลken, bu ay 7.721 milyon ABD dolarฤฑ fazla vermiลtir.
Hizmetler dengesi altฤฑnda seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre 1.336 milyon ABD dolarฤฑ artarak 3.025 milyon ABD dolarฤฑ olarak gerรงekleลmiลtir.
Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net รงฤฑkฤฑลlar, bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre 190 milyon ABD dolarฤฑ artarak 985 milyon ABD dolarฤฑ olarak gerรงekleลmiลtir.
Bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑnda 29 milyon ABD dolarฤฑ net รงฤฑkฤฑล kaydeden ikincil gelir dengesi kaleminde, bu ayda 132 milyon ABD dolarฤฑ net giriล gerรงekleลmiลtir.
Finans Hesabฤฑ
Doฤrudan yatฤฑrฤฑmlardan kaynaklanan net giriลler 337 milyon ABD dolarฤฑ olarak gerรงekleลmiลtir.
Portfรถy yatฤฑrฤฑmlarฤฑ 2.220 milyon ABD dolarฤฑ tutarฤฑnda net รงฤฑkฤฑล kaydetmiลtir. Alt kalemler itibarฤฑyla incelendiฤinde, yurt dฤฑลฤฑ yerleลiklerin hisse senedi piyasasฤฑnda 55 milyon ABD dolarฤฑ ve devlet iรง borรงlanma senetleri piyasasฤฑnda 400 milyon ABD dolarฤฑ net satฤฑล yaptฤฑฤฤฑ gรถrรผlmektedir.
Yurt dฤฑลฤฑndaki tahvil ihraรงlarฤฑyla ilgili olarak, bankalar 1.240 milyon ABD dolarฤฑ net geri รถdeme gerรงekleลtirmiลtir.
Diฤer yatฤฑrฤฑmlar altฤฑnda, yurt iรงi bankalarฤฑn yurt dฤฑลฤฑ muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlฤฑklarฤฑ 806 milyon ABD dolarฤฑ net azalฤฑล kaydetmiลtir.
Yurt dฤฑลฤฑ bankalarฤฑn yurt iรงindeki mevduatlarฤฑ, yabancฤฑ para cinsinden 708 milyon ABD dolarฤฑ ve Tรผrk Lirasฤฑ cinsinden 691 milyon ABD dolarฤฑ net artฤฑล olmak รผzere toplam 1.399 milyon ABD dolarฤฑ net artฤฑล kaydetmiลtir.
Yurt dฤฑลฤฑndan saฤlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar, Genel Hรผkรผmet ve diฤer sektรถrler sฤฑrasฤฑyla 575 milyon ABD dolarฤฑ, 61 milyon ABD dolarฤฑ ve 328 milyon ABD dolarฤฑ net geri รถdeme gerรงekleลtirmiลtir.
Resmi rezervlerde bu ay 1.480 milyon ABD dolarฤฑ net artฤฑล gรถzlenmiลtir.







