Cazibe Merkezleri Programฤฑ kapsamฤฑnda yatฤฑrฤฑmlar desteklenecek. Bakanlar Kurulunun konu ile ilgili kararฤฑ Resmi Gazete’de yayฤฑmlandฤฑ.
Kararฤฑn amacฤฑ, gรถrece az geliลmiล bรถlgelerdeki yatฤฑrฤฑm ortamฤฑnฤฑ canlandฤฑrarak istihdam, รผretim ve ihracatฤฑn artฤฑrฤฑlmasฤฑ ve bรถlgeler arasฤฑ geliลmiลlik farklฤฑlฤฑklarฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑna yรถnelik yatฤฑrฤฑmlarฤฑn desteklenmesine iliลkin usul ve esaslarฤฑn belirlenmesi olarak gรถsterildi.
Karar, belirlenen 23 ilde Cazibe Merkezleri Programฤฑ kapsamฤฑndaki illerde รzel sektรถr tarafฤฑndan gerรงekleลtirilecek imalat sanayii yatฤฑrฤฑmlarฤฑ (US-97 Kodu: 15-37) ile รงaฤrฤฑ merkezi ve veri merkezi yatฤฑrฤฑm projeleri iรงin saฤlanacak destekleri kapsayacak.
Karar kapsamฤฑnda desteklenmesine karar verilen yatฤฑrฤฑmlar, Komite tarafฤฑndan uygun bulunmasฤฑ halinde enerji desteฤi ile 2012/3305 sayฤฑlฤฑ Bakanlar Kurulu Kararฤฑ kapsamฤฑnda saฤlanan destek unsurlarฤฑndan 6 ฤฑฤฑcฤฑ bรถlge ลartlarฤฑnda, 6 ncฤฑ bรถlgede uygulanan oran ve sรผrelerle yararlanacak.
Bu Karar kapsamฤฑnda desteklenecek imalat sanayii yatฤฑrฤฑmlarฤฑ (US-97 Kodu: 15-37) iรงin
a) Tunceli, Bayburt, Ardahan, Gรผmรผลhane, ฤฐฤdฤฑr, Erzincan illerinde
2 milyon Tรผrk Lirasฤฑ,
b) Hakkari, Bingรถl, Kars, Siirt, Bitlis, Muล, ลฤฑrnak illerinde 4
milyon Tรผrk Lirasฤฑ,
c) Aฤrฤฑ, Batman, Elazฤฑฤ, Adฤฑyaman, Erzurum, Malatya, Mardin, Van,
Diyarbakฤฑr, ลanlฤฑurfa illerinde 5 milyon Tรผrk Lirasฤฑ,
tutarฤฑnda asgari sabit yatฤฑrฤฑm ลartฤฑ aranacak.
Bu Karar kapsamฤฑndaki destek unsurlarฤฑndan yararlanabilmek iรงin รงaฤrฤฑ merkezi yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn asgari 200 kiลilik istihdam saฤlamasฤฑ, ANSI/TIA-942 veya Uptirne Institute TฤฐER-3 veya รผstรผ seviyede olan veri merkezi yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn ise asgari 5.000 m2 beyaz alan ihtiva etmesi gerekecek.
Enerji desteฤi..
Komite tarafฤฑndan desteklenmesi uygun gรถrรผlen yeni yatฤฑrฤฑmlardan enerji desteฤi ihtiva edenlerin, iลletmeye geรงilmesini mรผteakip gerรงekleลen sabit yatฤฑrฤฑm tutarฤฑnฤฑn % 25โini aลmamak รผzere aylฤฑk elektrik enerjisi giderlerinin azami %30โu รผรง yฤฑl sรผreyle iลletme bazฤฑnda 10 milyon Tรผrk Lirasฤฑna kadar Bakanlฤฑk bรผtรงesinden
karลฤฑlanabilinecek.
Komite birinci fฤฑkrada belirtilen limitler dรขhilinde desteฤin oran, sรผre ve miktarฤฑnฤฑ il, sektรถr veya รผrรผn bazฤฑnda belirlemeye yetkili olacak.
Enerji desteฤi รถdemeleri, illerde valilik bรผnyesinde oluลturulacak komisyonun deฤerlendirmesi sonucunda hazฤฑrlanan bilgi ve belgelere istinaden รผรงer aylฤฑk dรถnemler halinde yapฤฑlacak.
Enerji desteฤi ile ilgili olarak iลletmelerin enerji giderinin hesaplanmasฤฑnda, eski dรถnem borรงlarฤฑ, gecikme faizleri, ceza bedelleri ve KDV hariรง enerjinin temin edildiฤi kurum veya kuruluลlarca dรผzenlenmiล ve bedeli peลin olarak fatura dรถneminde รถdenmiล fatura tutarlarฤฑ dikkate alฤฑnacak.
Mevcut tesisler ile teลvik belgeli yatฤฑrฤฑmlarฤฑn aynฤฑ elektrik sayacฤฑnฤฑ kullanmasฤฑ durumunda, enerji desteฤi uygulamasฤฑ ilgili sayaca ait elektrik faturasฤฑnฤฑn dรถrdรผncรผ fฤฑkraya gรถre belirlenen tutarฤฑ รผzerinden yapฤฑlacak.
CAZฤฐBE MERKEZLERฤฐ PROGRAMI KAPSAMINDAKฤฐ ฤฐLLER
1. Adฤฑyaman
2. Aฤrฤฑ
3. Ardahan
4. Batman
5. Bayburt
6. Bingรถl
7. Bitlis
8. Diyarbakฤฑr
9. Elazฤฑฤ
10. Erzincan
11. Erzurum
12. Gรผmรผลhane
13. Hakkรขri
14. ฤฐฤdฤฑr
15. Kars
16. Malatya
17. Mardin
18. Muล
19. Siirt
20. ลanlฤฑurfa
21. ลฤฑmak
22. Tunceli
23. Van







