รelik ฤฐhracatรงฤฑlarฤฑ Birliฤi (รฤฐB), 2016 yฤฑlฤฑ Ocak-Mayฤฑs dรถnemi verilerini paylaลtฤฑ. Buna gรถre, Tรผrkiye’nin รงelik ihracatฤฑnda geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla miktar bazฤฑnda yรผzde 0,7’lik azalฤฑล gรถrรผldรผ. Bu dรถnemde 6,8 milyon tona dรผลen ihracat deฤer bazฤฑnda da yรผzde 21,1 dรผลtรผ ve 3,6 milyar dolar oldu.
รelik sektรถrรผnรผn direkt ihracatฤฑna, diฤer birliklerin faaliyet alanฤฑna giren demir รงelik รผrรผnleri de eklendiฤinde Tรผrkiye’nin 2016 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk beล ayฤฑndaki toplam รงelik ihracatฤฑ, 7,2 milyon ton ve 4,4 milyar dolar dรผzeyinde gerรงekleลti.
Ocak-Mayฤฑs 2016 dรถneminde Orta Doฤu, 2,4 milyon ton ihracatla bรถlgeler bazฤฑnda liderliฤini sรผrdรผrdรผ. Bu bรถlgeyi miktar bazฤฑnda yรผzde 17,3 artฤฑล ile 1,2 milyon tona yรผkselen Avrupa Birliฤi รผlkeleri ve yรผzde 40,1 artฤฑล ile 1,1 milyon tona ulaลan Kuzey Afrika รผlkeleri izledi.
Aynฤฑ dรถnemde Tรผrk รงelik sektรถrรผnรผn miktar bazฤฑnda en fazla artฤฑล yakaladฤฑฤฤฑ ilk 3 รผlke, Mฤฑsฤฑr, ฤฐsrail ve ฤฐspanya ลeklinde sฤฑralandฤฑ. ฤฐlk beล ayda en รงok ihraรง edilen รงelik รผrรผnleri sฤฑralamasฤฑnda liderliฤi 3,1 milyon tonluk ihracatla inลaat รงeliฤi รผstlendi. ฤฐnลaat รงeliฤini 785 bin tonla dikiลli boru, 761 bin tonla yassฤฑ sฤฑcak ve 630 bin tonla profil takip etti.
Mayฤฑs ayฤฑ ihracatฤฑ, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑ ile kฤฑyaslandฤฑฤฤฑnda miktarda yรผzde 11,5 artฤฑลla 1,3 milyon tona ulaลtฤฑ. Deฤer bazฤฑndaki รงelik ihracatฤฑ ise yรผzde 4,2 azalฤฑลla 757,2 milyon dolara dรผลtรผ.
‘Mฤฑsฤฑr’a artฤฑล dikkat รงekti’
Aรงฤฑklamada gรถrรผลlerine yer verilen รฤฐB Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Namฤฑk Ekinci, mayฤฑs ayฤฑ ihracat rakamlarฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda dikkati รงeken geliลmelerden birinin, Mฤฑsฤฑr’a yapฤฑlan ihracattaki artฤฑล olduฤunu belirtti.
Ekinci, “Mฤฑsฤฑr รงelik sektรถrรผ iรงin รงok รถnemli bir pazar. Ocak-Mayฤฑs 2016 dรถneminde Mฤฑsฤฑr’a miktar bazฤฑnda ihracatฤฑmฤฑz yรผzde 113,2 artฤฑลla 762,8 bin ton, deฤer bazฤฑnda ise yรผzde 50,4 artฤฑลla 295,7 milyon dolara ulaลtฤฑ.” ifadelerini kullandฤฑ.
Mฤฑsฤฑr’a ihracatta nisan ayฤฑnda bir รถnceki aya gรถre yรผzde 66 gibi yรผksek bir dรผลรผล gรถrรผldรผฤรผnรผ hatฤฑrlatan Ekinci, ลunlarฤฑ da kaydetti:
“Bu dรผลรผลte Mฤฑsฤฑr’ฤฑn yerli sanayisini korumak adฤฑna ithalatฤฑnda yeni uygulamaya baลladฤฑฤฤฑ kayฤฑt sistemi etkili oldu. Tarife dฤฑลฤฑ engel olarak nitelenebilecek bu uygulamaya, Tรผrk รงelik firmalarฤฑnฤฑn bir kฤฑsmฤฑ รฤฐB รถncรผlรผฤรผnde gerรงekleลtirilen kolektif รงalฤฑลmalar sonucu hฤฑzla adapte oldu ve doฤru bir ลekilde kayฤฑtlarฤฑnฤฑ yaptฤฑrdฤฑ. Bu sayede 2016 yฤฑlฤฑ Mayฤฑs ayฤฑnda ihracatฤฑmฤฑz bir รถnceki aya gรถre miktar bazฤฑnda yรผzde 86 artarak 97 bin ton olarak gerรงekleลti. Kayฤฑt zorunluluฤu sadece Tรผrkiye deฤil diฤer รผlkeler ve Mฤฑsฤฑr’ฤฑn ithal ettiฤi diฤer birรงok รผrรผn iรงin de geรงerli. Bu uygulama ilk baลta bir tehdit olarak gรถrรผlse de รถzellikle รin ve Uzak Doฤu firmalarฤฑna karลฤฑ Mฤฑsฤฑrโa ihracatta elimizi gรผรงlendiren bir faktรถr oldu.
Mฤฑsฤฑrโa ihracatฤฑmฤฑzdaki artฤฑล, zor zamanlar geรงiren sektรถrรผmรผz iรงin รถnemli bir baลarฤฑdฤฑr. Aynฤฑ zamanda sektรถrรผmรผzรผn รถnรผnde duran zorluklarฤฑ aลabilmemiz iรงin kolektif รงalฤฑลmanฤฑn ne kadar รถnemli olduฤunun da kanฤฑtฤฑdฤฑr. Birliฤimizin รถncรผlรผฤรผnde yapฤฑlan รงalฤฑลmalar sonucu, Mฤฑsฤฑr’a ihracat yapan tรผm รผye firmalarฤฑmฤฑzฤฑn kayฤฑt sistemine kayฤฑtlarฤฑnฤฑ tamamlamasฤฑyla bu รผlkeye ihracatฤฑmฤฑzฤฑ daha da artฤฑrmayฤฑ hedefliyoruz.”







