Resmi gazetede yayฤฑnlanan ve yรผrรผrlรผฤe giren yรถnetmeliฤe gรถre hรผkรผmet Gรผlen cemaatiyle mรผcadelesinde cemaate yakฤฑn olduฤu dรผลรผnรผlen รผniversitelere de bir nevi kayyฤฑm atayabilecek.
Hรผkรผmetten Cemaat ile mรผcadelede yeni bir hamle geldi. Vakฤฑf รผniversiteleri yรถnetmeliฤi deฤiลti. YรK’e vakฤฑf รผniversitelerini kapatma yรถnรผnde geniล yetkiler geldi. Kapatฤฑlan yรผksekรถฤretim kurumunun yรถnetimi ise garantรถr ya da aynฤฑ ildeki bir devlet รผniversitesine devredilecek. Bu durum, cemaat รผniversitelerine ‘kayyฤฑm’ atanabilmesi anlamฤฑna geliyor.
Vakฤฑf Yรผksekรถฤretim Kurumlarฤฑ Yรถnetmeliฤinde Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Yรถnetmelik, Resmi Gazete’de yayฤฑmlanarak yรผrรผrlรผฤe girdi. Yรผksekรถฤretim Kurulu (YรK), vakฤฑf yรผksekรถฤretim kurumlarฤฑna, yรผkรผmlรผlรผklerini yerine getirmezse, “yol gรถsterici, dรผzeltici, kฤฑsฤฑtlayฤฑcฤฑ veya faaliyet iznini kaldฤฑrฤฑcฤฑ” รถnlemler alacak. Kurum yรถneticilerinin “รผlkenin bรถlรผnmez bรผtรผnlรผฤรผne karลฤฑ eylemleri doฤrudan iลlemesi veya bu tรผr eylemleri desteklemesi” รผniversitelerin kapanmasฤฑna neden olabilecek. Faaliyet izni durdurulan ve kapatฤฑlan yรผksekรถฤretim kurumunun yรถnetimi garantรถr devlet รผniversitesine veya aynฤฑ ildeki bir devlet รผniversitesine devredilecek.
Tรผrkiye’de 76 vakฤฑf รผniversitesi bulunuyor. Bu รผniversitelerden bazฤฑlarฤฑ belli ลirketlere, gruplara yakฤฑnlฤฑฤฤฑyla biliniyor. Bu yรถnetmelik ise, Hรผkรผmet’in Gรผlen Cemaati ile mรผcadelesinde yeni bir hamle olarak gรถrรผlรผyor. Cemaate yakฤฑnlฤฑฤฤฑyla bilinen 10’dan fazla รผniversite bulunuyor.
CEMAATฤฐN รNฤฐVERSฤฐTELERฤฐ TEHLฤฐKEDE
Bu รผniversiteler arasฤฑnda, Fatih รniversitesi, Mevlana รniversitesi, ฤฐpek รniversitesi, Sรผleyman ลah รniversitesi, Melikลah รniversitesi, Zirve รniversitesi, Uluslararasฤฑ Antalya รniversitesi, Turgut รzal รniversitesi, Gediz รniversitesi, Canik Baลarฤฑ รniversitesi, Diyarbakฤฑr Selahaddin Eyyubi รniversitesi gibi รผniversiteler bulunuyor. (Rotahaber)







