Çetinkaya'nın ataması usulsüz mü

Çetinkaya'nın ataması usulsüz mü

Murat Çetinkaya'nın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasından sonra başlayan tartışmalar devam ediyor

A+A-

Murat Çetinkaya'nın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasından sonra başlayan tartışmalar devam ediyor. Çetinkaya'nın hakkında şimdi de atamanın usulsüz olduğu yönünde iddia ileri sürüldü.

Sözcü gezetesinde yer alan iddiaya göre lisans eğitimi atamasına uygun olmadığı için 2012 yılında ‘kişiye özel’ kanun değişikliği yapılan Çetinkaya’nın atandıktan 10 ay sonra hissedarların onayına sunulduğu, 1 yıl sonra da Bakanlar Kurulu Kararı alındığı ortaya çıktı.

Gazetedeki haber şu şekilde: 

Önümüzdeki Salı günü Merkez Bankası Başkanlığı görevini Erdem Başçı'dan törenle devralması planlanan Murat Çetinkaya'nın atama sorununa her geçen gün yenisi ekleniyor.

Hükümet'in, 2012 yılında Çetinkaya'yı Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine atamak için Merkez Bankası Kanunu'nun atamayı düzenleyen 29'uncu maddesini değiştirdiği ortaya çıkmıştı. 13 Haziran 2012 tarihinde yapılan bu değişikle Çetinkaya'nın yeterli olmayan eğitimi kanuna yazıldı, 29 Haziran 2012 tarihinde de ataması yapıldı.

ESAS MUKAVELEYİ UNUTTULAR

Ancak, atamaya ilişkin yasal prosedürün tamamlanabilmesi için, bu değişikliğin atama öncesinde ‘Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Anonim Şirketi Esas Mukavelesi'nde de yapılması gerekiyordu. Esas mukavele, genel kurulda ortakların üçte iki çoğunluğunun kararıyla değişmesi gerektiği halde, olağanüstü genel kurul kararı alınmadı. Bunun yerine 29 Haziran 2012'de atama yapılıp 10 ay sonra gerçekleştirilecek olağan genel kurul tarihi beklendi. 9 Nisan 2013 tarihinde yapılan genel kurulda, söz konusu değişiklik, ortaklar tarafından onaylanması talebiyle gündemin 6'ncı maddesine yazıldı. Yapılan oylamada değişiklik ortaklarca onaylandı.

BAKANLAR KURULU ŞARTI

Ancak, Merkez Bankası Kanunu'nun 16'ncı maddesine göre, esas mukavelede yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesi için Bakanlar Kurulu'nun da kararı onaylaması gerekiyor. Bakanlar Kurulu, bu değişikliği 6 Haziran 2013 yılında, yani Çetinkaya'nın atamasından yaklaşık bir yıl sonra onaylayarak Resmi Gazete'de yayımladı.

HUKUKA DEĞİL, KANUNA UYGUN

Bankacılık uzmanları, Merkez Bankası'nın bir anonim şirket olduğunu, dolayısıyla şirket ortaklarının onayı alınıp banka ana sözleşmesi değiştirilmeden atama yapılmasının ‘etik' olmadığını söylediler. Yapılan işlemi ‘kanuna uygun ancak hukuka aykırı' olarak ifade eden bankacılar, “Eğitimi atanma için yeterli olmayan bir isim kanun değiştirilip bankaya atanıyor. Kanun değiştirilebilir.

Ancak esas mukavele değiştirilmeden atama yapılması yanlış. Bu değişikliğin önce banka esas mukavelesine de yansıtılması, ortakların bu yolla onayı alındıktan sonra atamanın yapılması doğru olurdu. Genel Kurul'da ortaklar gündemin bu maddesini kabul etmeselerdi ne olacaktı? Binlerce banka ortağı, zaten atanmış bir yönetici için, 10 ay sonra önlerine gelen esas mukaveledeki değişikliği oyladı” dediler.
 

»» ÇETİNKAYA'NIN ÖZGEÇMİŞİ NASIL DEĞİŞTİ

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.