CHP ve İYİ Parti ittifak ve şehirler konusunda anlaştı

CHP ve İYİ Parti ittifak ve şehirler konusunda anlaştı

Yapılan müzakereler sonucunda Ankara, İstanbul ve İzmir'de seçime CHP adayları ile girilmesi kararı alındı.

A+A-

CHP ile İYİ Parti arasında son bir kaç gündür adeta borsa gibi "inişli-çıkışlı" seyreden yerel seçim görüşmeleri, akşam saatlerinde uzlaşmayla sonuçlandı.

İYİ Parti, güne ittifak görüşmelerine "noktayı koyma" hesabıyla başlarken, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, sonuç almak için yaptığı son hamleler, görüşmelerin olumlu sonuçlanmasında etkili oldu.

Nerelerde uzlaşıldı?

Yapılan müzakereler sonucunda Ankara, İstanbul ve İzmir'de seçime CHP adayları ile girilmesi kararı alındı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı'nın verdiği bilgiye göre, halen CHP'li başkanların olduğu Aydın, Muğla, Tekirdağ, Hatay, Eskişehir'de de İYİ Parti aday çıkarmayacak. Ayrıca, Antalya, Bursa, Adana'da da CHP adayları ile seçime gidilecek.

İttifak görüşmelerinde kilit il olan Mersin ise "ittifak kapsamı" dışına çıkarıldı. Buna göre CHP ve İYİ Parti bu illerde kendi adaylarıyla yarışacak.

CHP, daha önce adayını açıkladığı Balıkesir'deki adayı Ahmet Akın'ı geri çekerek, bu ili İYİ Parti'ye bıraktı.

Ayrıca, Denizli, Manisa, Kocaeli, Konya, Samsun, Trabzon, Kayseri, Sakarya ve Gaziantep'te de CHP aday çıkarmayacak ve İYİ Parti adayını destekleyecek.

CHP Yavaş'la devam edecek mi?

Ankara'nın CHP'de kalmasının ardından şimdi CHP'nin Mansur Yavaş'ı aday gösterip göstermeyeceği sorusuna yanıt aranıyor.

Kılıçdaroğlu'nun Akşener'i genel merkezden uğurlamasının ardından, adı CHP'nin Ankara adayları arasında geçen Ankara Kulübü Derneği Başkan Metin Özarslan'la görüşmesi kulisleri hareketlendirdi. Gelen ilk bilgiler, görüşmenin, Özarslan'ın daha önce aldığı randevu çerçevesinde yapıldığı yönünde.

CHP içinde Yavaş'ın adaylığına karşı çıkanların sayısı azımsanmayacak kadar fazla olsa da, Kılıçdaroğlu'nun Ankara'da Yavaş'ın adaylığını baştan beri istediği biliniyor.

Akşener'in, adaylık önerilerini reddettiği için özel bir tepki veya çekince koymaması halinde Yavaş hâlâ CHP'nin Ankara adaylığına en yakın isim olarak görülüyor.

Yavaş'ın hesabı ne?

Tıpkı Akşener ve yakın kurmay ekibi gibi, kendisi de ülkücü kökenli olan Mansur Yavaş'ın İYİ Parti'den aday olmak istememesinin nedeni, sadece bu partinin Ankara oylarının CHP'nin çok altında olması değil.

2014'te Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kılpayı sayılabilecek bir oranla (yaklaşık 32 bin oy) AKP'li Melih Gökçek'e kaptıran Yavaş, o seçimlerde MHP'den de hatırı sayılır bir oy almıştı.

Yavaş, bu seçimlerde de sadece İYİ Parti ve CHP tabanından değil, MHP tabanından da oy almayı hesaplıyor. MHP her ne kadar AKP ile "tavan ittifakı" yapılmış olsa da bir kısım seçmenin Yavaş'a oy verebileceği öngörülüyor. Ancak gerek Yavaş, gerekse CHP'nin yaptırdığı analiz ve ölçümlerde, MHP seçmeninin yüzde 5'i CHP adayına oy verebileceğini belirtirken, İYİ Parti'ye oy verecek MHP'lilerin oranı yüzde 2,5 dolayında görünüyor.

Ayrıca Ankara'da ikinci parti konumundaki CHP'nin Ankara'da aday çıkarmaması durumunda, CHP seçmeninde, İYİ Parti adayı için sandığa gitmeyeceklerin oranının çok yüksek olacağı tahmini yapılıyor.(BBC)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.