Kamuoyunda ‘รiftlik Bank’ olarak bilinen sistemin kurucusu ve 2 yฤฑldan fazla sรผredir firari olan Mehmet Aydฤฑn, 3 bin 762 kiลinin maฤdur olduฤu davada 22 bin 580 yฤฑldan 75 bin 260 yฤฑla kadar hapisle yargฤฑlanฤฑyor.
Anadolu Ajansฤฑ’nฤฑn (AA) derlediฤine gรถre kamuoyunda รiftlik Bank olarak bilinen sisteme para yatฤฑran รงok sayฤฑda kiลi maฤdur olduฤu gerekรงesiyle 2018’de yargฤฑ yoluna baลvurdu. Sistemin kurucusu Mehmet Aydฤฑn ise, kurduฤu sistem รผzerinden topladฤฑฤฤฑ paralarฤฑn bir kฤฑsmฤฑyla yurt dฤฑลฤฑna firar etti.
Anadolu Cumhuriyet Baลsavcฤฑlฤฑฤฤฑ, bu sisteme katฤฑlฤฑmcฤฑ olarak para yatฤฑran รงok sayฤฑda kiลinin maฤdur olmasฤฑ รผzerine soruลturma baลlattฤฑ. Tรผrkiye’nin birรงok ilinden maฤdurun ortaya รงฤฑkmasฤฑ รผzerine Baลsavcฤฑlฤฑk, soruลturmanฤฑn tek elden yรผrรผtรผlebilmesi amacฤฑyla diฤer illerdeki adliyelere de yazฤฑ gรถnderdi.
Gelir getirme vaadiyle vatandaลlar adฤฑna para karลฤฑlฤฑฤฤฑ aรงฤฑlan sanal hesaplardan oluลan, ayrฤฑca fiilen รงiftlikler de kurulup gelir getirdiฤi iddia edilen รiftlik Bank adlฤฑ sistemin kurucularฤฑ hakkฤฑnda, “suรง iลlemek amacฤฑyla รถrgรผt kurma”, “suรง รถrgรผtรผne รผye olma”, “biliลim sistemlerini araรง olarak kullanmak suretiyle dolandฤฑrฤฑcฤฑlฤฑk” ve “suรงtan kaynaklanan mal varlฤฑฤฤฑ deฤerlerini aklama” suรงlarฤฑndan soruลturma aรงฤฑldฤฑ.
3 milyon 90 bin liraya el konulmuลtu
Soruลturma kapsamฤฑnda ลirket yetkilileri hakkฤฑnda yurt dฤฑลฤฑna รงฤฑkฤฑล yasaฤฤฑ ลeklinde adli kontrol tedbirleri uygulanฤฑrken, bu sistem sayesinde birikip suรงtan elde edildiฤi anlaลฤฑlan 3 milyon 90 bin 340 liraya, ayrฤฑca 16 ลรผpheli ile sistemde iลlem yapan 3 firmanฤฑn malvarlฤฑklarฤฑna da el konuldu.
SPK ve Gรผmrรผk ve Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ mรผfettiลlerince dรผzenlenen raporlarda, sรถz konusu sistemin Mehmet Aydฤฑn tarafฤฑndan kurulan “www.ciftlikbank.com” adlฤฑ internet sitesi รผzerinden iลletildiฤi belirlendi.
Raporlarda, sistemin ilk dรถnemde Aydฤฑn’ฤฑn kiลisel hesaplarฤฑ รผzerinden, daha sonra yine aynฤฑ ลahsฤฑn sahibi olduฤu รiftlik Bilgi ฤฐลlem Biliลim Tarฤฑm Hayvancฤฑlฤฑk Ltd. ลti. unvanlฤฑ firma รผzerinden iลlediฤi, yine Mehmet Aydฤฑn ve kardeลi Fatih Aydฤฑn’ฤฑn pay sahibi olup KKTC’de kurulan Famegame Software Ltd. ลti. unvanlฤฑ ลirketin de sistem bรผnyesinde faaliyet gรถsterdiฤi yer aldฤฑ.
Mevcut verilere gรถre ลรผphelilerce kurulan internet sitesinde sisteme yatฤฑrฤฑm yapan 132 bin 222 ayrฤฑ katฤฑlฤฑmcฤฑ bulunduฤu, ayrฤฑca sistemde yatฤฑrฤฑm yapmayan 388 bin 99 kiลinin daha mevcut olduฤu tespit edildi.
Bir milyarฤฑn รผzerinde para toplanmฤฑล
Katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn sisteme para รถdeyerek sanal hayvanlara sahip olduklarฤฑ ve kendilerine sanal ortamda alฤฑm-satฤฑm yapmak suretiyle yรผksek gelir elde etme vaadinde bulunulduฤu, bu ลekilde iลletilen sistem aracฤฑlฤฑฤฤฑyla 31 Temmuz 2016’dan bu yana toplam 132 bin 222 katฤฑlฤฑmcฤฑdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandฤฑฤฤฑ tespit edildi.
Bu sรผreรงte katฤฑlฤฑmcฤฑlara 687 milyon 838 bin 995 lira geri รถdeme yapฤฑldฤฑฤฤฑ tespit edilirken, sistemdeki mal varlฤฑฤฤฑ deฤerinin 58 milyon 126 bin 75 lira olduฤu, ลirketlere sermaye olarak toplam 128 milyon 490 bin 850 lira aktarฤฑldฤฑฤฤฑ, ลirketlerin 2017 yฤฑlฤฑ itibarฤฑyla toplam 22 milyon 541 bin 596 lira zarar ettiฤi belirlendi.
Yรผrรผtรผlen soruลturma kapsamฤฑnda, Anadolu cumhuriyet Baลsavcฤฑlฤฑฤฤฑ’nฤฑn talebi รผzerine, รanakkale Dora Gฤฑda ฤฐรงecek ฤฐnลaat Petrol Tarฤฑm ve Hayvancฤฑlฤฑk Turizm Ticaret Limited ลirketi, รiftlik Bilgi ฤฐลlem Biliลim Tarฤฑm Hayvancฤฑlฤฑk Ticaret Limited ลirketi ile Fame Game Hayvancฤฑlฤฑk Sanayi ve Ticaret Anonim ลirketine 3 kiลilik kayyum heyeti atanmasฤฑna karar verildi.
6 kiลi hakkฤฑnda kฤฑrmฤฑzฤฑ bรผlten dรผzenlenmiลti
Maฤdur sayฤฑsฤฑnฤฑn sรผrekli artmasฤฑ รผzerine soruลturma derinleลtirilirken, sistemin kurucularฤฑnฤฑn yakalanmasฤฑ iรงin operasyonlar dรผzenlendi. Bu kapsamda gรถzaltฤฑna alฤฑnan ลรผphelilerden 13’รผ tutuklanฤฑrken, haklarฤฑnda yakalama kararฤฑ รงฤฑkarฤฑlan aralarฤฑnda sistemin kurucusu firari Mehmet Aydฤฑn’ฤฑn da bulunduฤu 6 kiลi hakkฤฑnda ise kฤฑrmฤฑzฤฑ bรผlten dรผzenlendi.
Adalet Bakanlฤฑฤฤฑ aracฤฑlฤฑฤฤฑyla Uruguay ve Bulgaristan รผlkelerinden haklarฤฑnda kฤฑrmฤฑzฤฑ bรผlten รงฤฑkarฤฑlan Osman Naim Kaya ve Dรผzgรผn Genรง’in iadeleri de talep edildi.
Yรผrรผtรผlen soruลturma sรผrecinde, haklarฤฑnda yakalama kararฤฑ bulunan sistemin yazฤฑlฤฑmcฤฑsฤฑ Cudi Cumhur Yurdakul, sistemin beyin takฤฑmฤฑndan Suat Fehmi Emur, finans mรผdรผrรผ olduฤu iddia edilen Koray Hasgรผl tutuklandฤฑ. Bulgaristan’da yakalanarak Tรผrkiye’ye iade edilen Dรผzgรผn Genรง’in de tutuklanmasฤฑna karar verildi.
Interpol’รผn en รงok arananlar listesine dahil edildi
Emniyet Genel Mรผdรผrlรผฤรผ Interpol-Europol Dairesi Baลkanlฤฑฤฤฑ, “รiftlik Bank” adฤฑyla kurduฤu sistemle รงok sayฤฑda kiลiyi dolandฤฑran ve daha sonra kayฤฑplara karฤฑลan Mehmet Aydฤฑn’ฤฑn ฤฐnterpol’รผn en รงok arananlar listesine dahil edilmesi iรงin giriลimde bulundu.
Yรผrรผtรผlen รงalฤฑลmalarฤฑn sonucunda Aydฤฑn, sรถz konusu listeye dahil edildi. ฤฐnterpol’รผn sisteminde Aydฤฑn’ฤฑn bilgilerinin yanฤฑ sฤฑra fotoฤraflarฤฑ da yer aldฤฑ. Aynฤฑ listeye, ilgili soruลturma kapsamฤฑnda zanlฤฑnฤฑn aranan aฤabeyi Fatih Aydฤฑn da dahil edildi.
Mehmet Aydฤฑn’ฤฑn 75 bin 260’ar yฤฑla kadar hapsi istendi
Anadolu Cumhuriyet Baลsavcฤฑlฤฑฤฤฑ, รiftlik Bank sisteminin kurucu ve yรถneticilerine iliลkin yรผrรผttรผฤรผ soruลturmayฤฑ kฤฑsa sรผrede tamamlayarak 7’si firari, 11’i tutuklu 48 ลรผpheli hakkฤฑnda iddianame hazฤฑrladฤฑ.
Soruลturma sonucunda hazฤฑrlanan iddianamede, aralarฤฑnda Brezilya, Uruguay, KKTC ve ABD adli makamlarฤฑna yรถnelik iade talepnamesi dรผzenlenen firari Mehmet Aydฤฑn, Fatih Aydฤฑn, Osman Naim Kaya ve Cengiz Samur’un da bulunduฤu 48 kiลi “ลรผpheli” sฤฑfatฤฑyla yer alฤฑrken, 3 bin 762 kiลi de “mรผลteki” olarak yer aldฤฑ.
Aralarฤฑnda firari Mehmet Aydฤฑn’ฤฑn da bulunduฤu 18 ลรผpheli hakkฤฑnda “suรง iลlemek amacฤฑyla รถrgรผt kurma ve yรถnetme” suรงundan ikiลer yฤฑldan altฤฑลar yฤฑla, “biliลim sistemlerini araรง olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandฤฑrฤฑcฤฑlฤฑk” suรงundan 3 bin 762 kez รผรงer yฤฑldan onar yฤฑla, “ticari ลirketlerin faaliyeti kapsamฤฑnda nitelikli dolandฤฑrฤฑcฤฑlฤฑk” suรงundan yine 3 bin 762 kez รผรงer yฤฑldan onar yฤฑla, “suรงtan kaynaklanan mal varlฤฑฤฤฑ deฤerlerini aklama” suรงundan da altฤฑลar yฤฑldan 14’er yฤฑla kadar hapis cezasฤฑ istendi.
ฤฐddianamede, bu kapsamda 18 รถrgรผt yรถneticisinin 22 bin 580’er yฤฑldan 75 bin 260’ar yฤฑla kadar hapisle cezalandฤฑrฤฑlmasฤฑ talep edildi.
ฤฐddianamede, 23 ลรผphelinin “suรง iลlemek amacฤฑyla kurulan รถrgรผte รผye olma”, “suรงtan kaynaklanan mal varlฤฑฤฤฑ deฤerlerini aklama” suรงlarฤฑndan dรถrder yฤฑldan onar yฤฑla kadar, 7 ลรผpheli hakkฤฑnda da “suรง iลlemek amacฤฑyla kurulan รถrgรผte yardฤฑm etme” ve “suรงtan kaynaklanan mal varlฤฑฤฤฑ deฤerlerini aklama” suรงlarฤฑndan dรถrder yฤฑldan onar yฤฑla kadar hapisle cezalandฤฑrฤฑlmasฤฑ istendi.
ฤฐlk duruลmada, 11 tutuklu sanฤฑktan 9’u tahliye edildi
Anadolu 6. Aฤฤฑr Ceza Mahkemesi’nin iddianameyi kabul etmesine รผzerine, 48 ลรผpheli 10 Mayฤฑs 2019’da hakim karลฤฑsฤฑna รงฤฑktฤฑ.
Devam eden yargฤฑlama sรผrecinde, sisteme parasฤฑnฤฑ kaptฤฑran รงok sayฤฑda maฤdur da duruลmalara katฤฑlarak, zararlarฤฑnฤฑn giderilmesini talep etti.
Mahkeme, toplam 6 gรผn kadar sรผren ilk duruลma sonunda, 11 tutuklu sanฤฑktan 9’unun tahliyesine karar verdi. Firari sanฤฑklar Mehmet Aydฤฑn, Fatih Aydฤฑn, Cengiz Samur, Osman Naim Kaya, Hakan Soysal, Niyazi Karakoรง ve Serdal Dostdoฤru hakkฤฑnda รงฤฑkarฤฑlan yakalama kararlarฤฑnฤฑn devamฤฑna karar verdi.
Davanฤฑn 4 Temmuz’da yapฤฑlan ikinci duruลmasฤฑnda ise, firari sanฤฑklar Serdal Dostdoฤru ile Hakan Soysal hakkฤฑndaki yakalama kararlarฤฑ kaldฤฑrฤฑldฤฑ. Tutuklu bulunan 2 sanฤฑฤฤฑn da tahliyesine karar verilen duruลmada, firari sanฤฑklar Mehmet Aydฤฑn, Fatih Aydฤฑn, Cengiz Samur, Osman Naim Kaya ve Niyazi Karakoรง hakkฤฑnda รงฤฑkarฤฑlan yakalama kararlarฤฑnฤฑn devamฤฑna hรผkmedildi.
Tutuklu sanฤฑฤฤฑn kalmadฤฑฤฤฑ davanฤฑn 26 Aralฤฑk 2019 tarihindeki รผรงรผncรผ duruลmasฤฑnda ise, firari sanฤฑklardan ลirketin genel mรผdรผrรผ Niyazi Karakoรง da duruลmaya gelerek savunma yaptฤฑ. Karakoรง hakkฤฑndaki yakalama kararฤฑ da, bu duruลmada kaldฤฑrฤฑldฤฑ.
28 sanฤฑฤฤฑn dosyasฤฑ ayrฤฑldฤฑ, beraat kararฤฑ verildi
Anadolu 6. Aฤฤฑr Ceza Mahkemesi, yargฤฑlamasฤฑ sรผren 48 sanฤฑktan 28’i hakkฤฑndaki dosyanฤฑn ayrฤฑlmasฤฑna karar vererek, bu sanฤฑklar รผzerine atฤฑlฤฑ suรงlamalarฤฑn yasal unsurlarฤฑnฤฑn oluลmadฤฑฤฤฑ gerekรงesiyle beraat hรผkmรผ kurdu.
Davanฤฑn 4’รผ firari 20 sanฤฑklฤฑ bir sonraki duruลmasฤฑnda ise, firari sanฤฑklardan Cengiz Samur’un avukatฤฑ, ABD’de bulunan mรผvekkilinin tutuklanmama gรผvencesi verilirse Tรผrkiye’ye gelerek mahkemede savunma yapmak istediฤini bildirdi. Mahkeme heyeti, sanฤฑฤฤฑn Cengiz Samur’un avukatฤฑnca yapฤฑlan bu talebi reddetti.
Hakkฤฑnda yakalama kararlarฤฑ bulunan firari sanฤฑklar Mehmet Aydฤฑn, aฤabeyi Fatih Aydฤฑn, Cengiz Samur ve Osman Naim Kaya’nฤฑn da aralarฤฑnda bulunduฤu 20 sanฤฑฤฤฑn yargฤฑlamasฤฑ Anadolu 6. Aฤฤฑr Ceza Mahkemesinde 14 Eylรผl’de devam edecek.







