Çin büyümeden çok refaha önem verecek

Çin büyümeden çok refaha önem verecek

Çin Başbakanı Li, mali, vergi ve finansal reformlar ülkenin 2014 reform gündeminde öncelikli olduğunu, ekonomik büyümeden çok halkın yaşam seviyesi ve istihdama önem verdiklerini söyledi.

A+A-

Çin Başbakanı Li Kıçiang, mali, vergi ve finansal reformların ülkenin 2014 reform gündeminde öncelikli olduğunu söyledi. 

Çin Başbakanı Li, 12. Ulusal Halk Kongresinin ardından, toplantılarda görüşülen ve karara bağlanan konuların yanı sıra reform paketleri ve büyüme hedeflerine dilişkin açıklamalarda bulundu. 

Li, reformların kapsamlı bir şekilde derinleştirilmesi sürecinde, kilit reform ve girişimler üzerine odaklanılması gerektiğini söyledi. 

Bu yıl mali, vergi ve finansal reformlara öncelik vereceklerini ifade eden Li, küçük işletmelerin vergi yükünü hafifletmek ve devlet şirketleriyle ilgili reformların derinleştirilmesi adına yeni adımlar atılacağını kaydetti. 

Li, hizmet sektörü başta olmak üzere, sağlık, yaşlılık desteği ve finansal hizmetler gibi alanlarda piyasa erişiminin kolaylaşacağınu, bunun da piyasaya rekabet getireceğini ifade etti. 

Reformların nihai hedefinin piyasayı canlandırmak olduğunu belirten Li, bu sayede toplumdaki yaratıcılığı harekete geçirmek istediklerini dile getirdi.

Büyüme ve istihdam

Çin'in 2014 büyüme hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulunan Li, hükümetin bu yılki yüzde 7,5'lik büyüme hedefinde esneklik olabileceğini,  istihdamın daha önemli olduğunu vurguladı. 

Li, gayri safi milli hasıla büyümesinden daha çok halka doğrudan kazanç getirecek bir büyümeyi istediklerini söyledi. 

Çin Başbakanı, kongrenin açılışında sunduğu çalışma raporunda 2014 için yüzde 7,5 büyüme hedefi koymuş ardından kentlerde 10 milyon istihdam oluşturmayı hedeflediklerini belirtmişti. Li, bu konuda ekonomik büyüme hedefini 7,5 civarında belirlediklerini, ancak büyüme verilerinden çok halkın yaşam seviyesi ve istihdama önem verdiklerini vurguladı.

Çin ekonomisiyle ilgili endişelere ilişkin Li, Çin ekonomisinin muazzam potansiyeli ve esnekliği olduğunu söyledi.

Li, bu yıl ekonomik kalkınmanın yeterliliği, kaliteli büyüme, hava kirliliğiyle mücadele ve enerji tasarrufu gibi birçok karmaşık sorun olduğunu ifade ederek, zorluk ve sınamalarla yüzleşilmesi gerektiğini kaydetti. 

Pekin yönetiminin zorlukların üstesinden gelmek için, makro düzenlemelerle ekonominin sağlıklı gelişmesini sağladığını ifade eden Li, istihdam ve enflasyon oranlarının kırmızı çizgiyi aşmadığını, reformların güçlendirilmesiyle piyasanın rolünün artırıldığını dile getirdi.

Borçlanma ve gölge bankacılık

Çin'in hükümet borçlarına büyük önem verdiğini belirten Li, bu konudaki riskin genel olarak kontrol altında olduğunu ifade etti. 

Li, geçen yılki hükümet borçlarına atıfta bulunarak, ülkenin borç-gayri safi yurtiçi hasıla oranının halen uluslararası uyarı çizgisinin altında olduğunu söyledi. 

Ülkenin yükselen hükümet borçları finansal istikrar için gizli bir tehlike olarak gözlenirken, Pekin yönetimi son zamanlarda bu konuyla mücadele adına adımlar atmaya başlamıştı. 

Li, kongrenin açılışında bu sorunun göz ardı edilemeyeceğini altını çizmiş, denetimin güçlendirilmesi adına borçların, bütçe yönetiminin altına alınacağını kaydetmişti. Yerel hükümetlerin tahvil ihracında standart bir finansal mekanizma kuracaklarını belirten Li, borç risklerinden korunmak ve bunları etkisiz hale getirmek için Çin'in kapsamlı bir finansal raporlama sistemi uygulayacağını dile getirmişti.

Çin Başbakanı, gölge bankacılık gibi finansal risk ve endişelere vurgu yaparak, bu konudaki düzenlemeleri sıkılaştırdıklarını ve düzenleyici tedbirler için takvim belirlediklerini aktardı. 

 Yolsuzlukla mücadele

 Çin'de yeni liderlerin yönetimi devralmasının ardından gündemde olan yolsuzluk soruşturmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Li, yolsuzluk yapan yetkililerin seviyesi ne olursa olsun tolerans göstermeyeceklerini söyledi. 

Çin'de hukukun egemen olduğunu ifade eden Li, bir yetkilinin parti disiplini ve ülke hukukunu ihlal etmesi halinde cezalandırılacağını kaydetti. 

Li, Çin Komünist Partisi ve Çin hükümetinin yolsuzlukla mücadele konusunda kararlı olduğunu belirterek, bu konuda somut yol kat edildiğini ifade etti. 

Pekin yönetiminin kamuoyunu doğrudan ilgilendiren bu alanlarda kapsamlı bir denetim gerçekleştireceğini söyleyen Li, arazi kullanım hakları ve maden haklarının devri gibi konuları daha yakından denetleneceğini ifade etti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.