Çin patent başvurusunda ilk kez ABD'yi geçti

Çin patent başvurusunda ilk kez ABD'yi geçti

Çin, patent başvurusu sayısında ilk kez ABD’nin önüne geçti

A+A-

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne (Wipo) göre, 2019 yılında yeni  patent başvurularının yarıdan fazlası Asya ülkelerinde geldi. Çin, ilk  kez patent başvuruları sayısında ABD’nin önünde yer aldı. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (Wipo), 7 Nisan 2020 Salı günü, geçen Çin’in, 59 bin  patent başvurusu ile ABD’yi geçti. ABD’nin geçen yılki başvuru sayısı  ise 68 bin oldu.

Çin Uluslararası Radyosunun mail yoluyla paylaştığı habere göre, ABD, 1978’den bu yana daima sıralamanın başında yer alıyordu. Dünya Fikri Mülkiye Örgütü Genel Direktörü Francis Gurry Cenevre’de yaptığı  açıklamada, Çin’in bu hızlı yükselişinin, inovasyon ağırlık merkezinin Doğu'ya kaymasının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Wipo’nun verilerine göre, patent başvurularının yarıdan fazlası Asya kaynaklı. Almanya, 19 bin 350 başvuru ile Çin, ABD ve Japonya'nın  arkasından dördüncü sırada bulunuyor. Çok sayıda başvuru yapmakla  birlikte Almanya ve Hollanda gibi ülkeler, listede belirgin bir  gerileme yaşıyor. Bu arada Türkiye, yüzde 46 kadar bir artışla, patent  başvurusu alanında ilk kez en fazla başvuru sahibi 15 ülke arasına girdi.

Teknoloji alanında 4 bin 440 başvuru ile Huawei ilk sırada yer aldı

Teknoloji alanlarına göre yapılan bir sınıflandırma, en çok  başvurunun bilgisayar teknolojisi dalında yapıldığını gösteriyor. Onu  dijital iletişim ve elektro-makine alanı izliyor. Firmalara  bakıldığında, 2019 yılını 4 bin 440 patent başvurusu ile Huawei’nin  domine ettiği saptanıyor. Mitsubishi, Samsung ve Qualcomm onu izliyor.

İlk 10 firma arasındaki tek Alman firması 1.700 başvuru ile dokuzuncu  sıraya yerleşen Bosch…

Patent başvuruları yeni tür ürünler veya sorunlara yeni teknik çözümler için değerlendiriliyor. Buluş sahibi ancak patent başvurusundan sonra buluşunun ürününü ticari olarak toplayabiliyor. Wipo verilerine göre fikri mülkiyet koruması, kural olarak, 20 yıl  boyunca geçerli.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.