Çin ve Rusya enerji konusunda anlaştı

Çin ve Rusya enerji konusunda anlaştı

Rus Gazprom şirketi, Çin ve Rusya'nın, 30 yıllık gaz anlaşmasına imza attığını açıkladı.

A+A-

Rus Gazprom şirketi, Çin ve Rusya'nın, 30 yıllık gaz anlaşmasına imza attığını açıkladı. Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, yaptığı açıklamada, Çin Ulusal Petrol Şirketi ile Çin’e 30 yıl boyunca boru hattıyla doğalgaz nakledilmesini öngören 400 milyar dolarlık anlaşmaya imza attıklarını bildirdi.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı zirvesi için Çin'de bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkan Şi Cinping ile ulaştırma ve altyapı konularının da aralarında bulunduğu 49 işbirliği anlaşması imzalamıştı. 

Rus haber ajanslarına açıklamada bulunan Putin’in sözcüsü Dimitriy Peskov, iki liderin görüşmesinde, Rusya ile Çin arasında on yılı aşkın süreden beri müzakere konusu olan doğalgaz anlaşmasında ilerleme kaydedildiğini söylemişti.

Anlaşmanın imzalanması, Batı’nın ekonomik yaptırımlar uyguladığı Rusya’ya ekonomik ve siyasi destek verecek olması bakımından önem taşıyor.

Rus Gazprom şirketiyle Çin Ulusal Petrol Şirketi arasında anlaşmaya varılması, Rusya’nın ihracat yollarını Avrupa dışına kaydırmasına yardımcı olurken, Çin’in de doğalgaz açığını ve enerjide büyük ölçüde kömüre olan bağımlılığını azaltmasına imkan verecek.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.