Çin'de elektrikli araç maliyetleri düşüyor ihracat dalgası başlıyor

Çin'de elektrikli araç maliyetleri düşüyor ihracat dalgası başlıyor

Elon Musk, elektrikli araç (EV) satışlarını engelleyen tek şeyin fiyatları olduğunu söyledi. BYD gibi şirketler bu sorunu Çin'de çözüyor ve dünya için çözmeye hazırlanıyor.

A+A-

Çin'in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD, bu hafta Şangay otomobil fuarında Seagull'u tanıttı ve aracın özellikleriyle analistleri ve rakiplerini şok etti: 300 kilometreden fazla (186 mil) pil menzili ve 11.000 doların biraz üzerinde bir başlangıç fiyatıyla şu anda Avrupa'da piyasada bulunan çoğu elektrikli aracın fiyatının yaklaşık dörtte birine denk geliyor.

Morgan Stanley analisti Adam Jonas, yatırımcılar için hazırladığı bir notta "(Çinli) otomobil üreticilerinden gelen agresif deflasyonist baskıların bir başka tezahürü olan Martı, Çinli şirketlerin giriş seviyesi elektrikli araçları Çin dışında satmak için "daha agresif bir baskı" öngörüyor." dedi.

Musk'ın Tesla'sı, ekonomik belirsizlik ve artan rekabet karşısında talebi artırmak için Salı günü ABD'de yıl başından bu yana altıncı kez fiyat indirimine gitti. Tesla'nın fiyat indirimleri, Çin de dahil olmak üzere diğer otomobil üreticilerini de aynı yolu izlemeye teşvik etti.

Ancak Şangay fuarı ve Seagull ilgili bir dinamiğin altını çiziyor: Çinli otomobil üreticileri artık ortalama bir bütçe için fiyat ve teknoloji konusunda rekabet eden elektrikli araçlar üretme konusunda dünyaya öncülük ediyor.

Yöneticiler ve analistler, BYD ve rakiplerinin ürettiği bu otomobillerin çok daha fazlasının Avrupa, Güneydoğu Asya ve diğer denizaşırı pazarlara yöneleceğini ve yerleşik otomobil üreticilerini tehdit edeceğini söyledi.

Fransız otomobil tedarikçisi Faurecia'nın CEO'su Patrick Koller, Avrupa'daki giriş seviyesi elektrikli araç pazarının Çinli otomobil üreticileri için açık bir yol olduğunu söyledi.

Reuters'e verdiği demeçte, "Çinli tüketiciler için cazip bir otomobilin Avrupalı bir tüketici için de cazip bir otomobil olacağını düşünüyorum" dedi.

Koller, Şanghay'da iki düzineden fazla Çinli otomobil üreticisinin CEO'su ya da başkanıyla görüştüğünü söyledi. Birçoğunun Avrupa'ya ihracat yapmak istediğini söyledi.

Koller, "muhteşem rekabet avantajları" nedeniyle Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa'da yılda bir milyon otomobil satabileceğini, bunun da geçen yıl pazarın %8'ine denk geldiğini tahmin ediyor.

Çin'de premium elektrikli otomobilleriyle BMW gibi markalara karşı rekabet eden Nio, bu hafta yaptığı açıklamada ilk hedef pazarı Avrupa olan yeni ve daha uygun fiyatlı bir elektrikli araç markasını piyasaya süreceğini ve ABD pazarını da değerlendirdiğini belirtti.

Nio'nun başkanı Qin Lihong, "Avrupalı kullanıcılara sağlayabileceğimiz genel kullanıcı deneyimi bir şekilde daha iyi olursa, rekabet gücümüzü tesis edebiliriz" dedi ve ekledi: "Adil payımızı alabiliriz."

Çinli Geely'nin sahip olduğu premium elektrikli araç markası Zeekr, 2026 yılına kadar çoğu Avrupa pazarında olacağını söyledi.

Diğer yerleşik otomobil üreticileri de Çin'den ihracat yaparak Çin'in daha rekabetçi tedarik zincirinden faydalanıyor. Örneğin BMW, iX3'ü Çin'den Güneydoğu Asya ve Avrupa'ya ihraç ediyor.

Renault Dacia, BYD Seagull gibi giriş seviyesi bir hatchback olan Spring EV'yi Avrupa'ya gönderiyor ve geçen yıl Tesla'dan sonra Çin'den en büyük ikinci elektrikli araç ihracatçısı oldu.

Tesla geçen yıl Şanghay'daki fabrikasından Avrupa ve diğer pazarlara 271.000'den fazla Model Y ve Model 3 sedan gönderdi ki bu satışlarının yaklaşık beşte birini oluşturuyor.

Ancak ihracattaki en büyük artış Çinli otomobil üreticilerinden geliyor. Çin'in otomobil ihracatı 2020 ve 2022 yılları arasında dört kat artarak iki milyon araca ulaştı. İlk çeyrekteki hızın sürdürülmesi halinde, tüm araç türlerinin ihracatı bu yıl üç milyon aracı aşma yolunda ilerliyor.

Çin Otomobil Üreticileri Birliği'nin verilerine göre, BYD'nin ihracatı sadece geçen yıl dört kat artarak Yuan Plus EV'nin öncülüğünde 56.000 araca yaklaştı.

BYD, şu anda Çin'de en çok satan elektrikli araç olan ve Çin'de 116,800 yuan (17,000 $) fiyatla satılan BYD Dolphin'in altında bir fiyata sahip olan Seagull için ihracat planlarını açıklamadı. BYD, Dolphin'i dördüncü çeyrekten itibaren Avrupa'da teslim etmeye başlayacak.

Morgan Stanley'den Jonas, hatchback için "Belki de yakın zamanda Roma, Varşova ya da Lizbon'da görürüz," dedi ve ekledi: "Tesla'nın fiyat düşürmeye devam etmesine şaşmamalı."

İlgili Haberler