Çin'de emlak satışlarında çok sert düşüş

Çin'de emlak satışlarında çok sert düşüş

Çin'in Haziran-Mayıs arasındaki emlak satışları, yüzölçümüne göre satışlar baz alındığında yılın en büyük aylık düşüşünü gösterdi ve emlak yatırımları da düşerek, azalan ekonomik toparlanmayı desteklemek için daha fazla teşviğin gerekliliğini güçlendirdi.

A+A-

Reuters'ın Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, yüzölçümüne göre emlak satışları yıllık bazda %28,1 gerileyerek Mayıs ayındaki %19,7'lik düşüşü genişletti.

Reuters'in hesaplamalarına göre, Haziran ayında emlak yatırımları 1,2849 trilyon yuan olarak gerçekleşti ve Mayıs ayındaki %21,5'lik düşüşün ardından bir önceki yıla göre %20,6 oranında azaldı.

Ekonominin yaklaşık dörtte birini oluşturan Çin'in emlak sektörü, bir ay önceki cılız da olsa artışların ardından Haziran ayındaki yeni konut fiyatlarının duraklamasıyla birlikte düşüş eğilimini sürdürüyor.

Nakit sıkıntısı çeken müteahhitlerin apartman inşaatlarını bitirememesi ve bazı alıcıların ipotek boykotuna gitmesi nedeniyle sektör geçen yıldan bu yana kötü bir darbe aldı.

Üç yıl süren sert COVID önlemleri ve zayıf ekonomi de, geçen yılın sonlarında virüs kısıtlamalarının kaldırılmasına rağmen, ev alacakları yeni yatırımlar yapmak veya mevcut ipotekleri ödemek yerine mevduatta nakit tutmaya teşvik etti.

Yetkililer, zor durumdaki sektörü canlandırmak için geçen ay politika faiz oranlarının düşürülmesi ve Merkez Bankası'nın bazı emlak kredisi geri ödemelerini uzatması gibi destek önlemleri aldı.

Ancak talep durgun seyretmeye devam ediyor ve geliştiriciler, birçoğu askıya alınan ve geçen yıl ev alıcılarının ipotek geri ödemelerini durdurma tehdidiyle nadir görülen bir protestoyu tetikleyen önceden satılmış konut projelerini bitirmekte zorlanıyor.

Ocak-Haziran döneminde, yüzölçümüne göre emlak satışları yıllık bazda %5,3 düşerken, ilk beş ayda %0,9 azaldı.

Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,2 oranında gerileyen emlak yatırımları ilk altı ayda %7,9 oranında azaldı.

Taban alanına göre ölçülen yeni inşaat başlangıçları, ilk beş aydaki %22,6'lık düşüşün ardından yıllık bazda %24,3 geriledi.

Çin'in emlak geliştiricileri tarafından toplanan fonlar, Ocak-Mayıs döneminde %6,6'lık düşüşün ardından yıllık bazda %9,8 azaldı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler