Çin'de kömür fiyatları çakıldı

Çin'de kömür fiyatları çakıldı

Bir dönemdir manşetlerde olan kömür fiyatları Çin'in üretim merkezlerinin üretimi artıracakları yönündeki taahhütlerinin etkisiyle hızlı düştü.

A+A-

Bloomberg HT'nin haberine göre Çin’in kömür üretimini artırma ve konutlar için bu kış elektrik ve ısınma tedariklerini sağlama yolundaki taahhütleri piyasanın nefes almasına yıl açtı.

Çin’de termal kömür vadeli kontratları, bir hafta süren tatilin ardından Cuma günü, kilit üretim merkezlerinin, bazı sektörlerde hizmetlerin durdurulmasına yol açan enerji arzı darlığını azaltmak amacıyla üretimi artıracaklarını kaydetmeleri ile birlikte sert düştü.

Shanxi, Shaanxi ve Ordos, Inner Mongolia, elektrik enerjisi darlığını gidermek amacıyla, elektrik santrallerine uzun vadeli kömür arzını dördüncü çeyrekte iskontolu fiyatla 145 milyon ton artırma taahhüdünde bulundu. 

Tam kapasite izni

Bundan ayrı olarak, Inner Mongolia’nın bölgesel enerji idaresi 72 kömür madeninin genişletilmesini onayladı ve bu adım yıllık kapasiteyi potansiyel olarak 98,35 milyon ton artıracak.

Çin hükümeti, madencilere arzı artırmak için tüm yolları denemelerini söyledi ve bu şirketlere yıllık kotalarını aşsalar dahi tam kapasite ile çalışmaya devam etme izni verdi.

UBS Group AG, yakıt darlığının sanayi kesiminde elektrik enerjisi kullanımını Kasım ve Aralık aylarında yüzde 10 ila yüzde 15 düşürebileceğini ve bunun da çelik, kimya ve çimento gibi en fazla enerji yoğun sektörlerde yaklaşık yüzde 30 yavaşlamaya yol açabileceğini kaydetti.

En aktif termal kömür kontratı Cuma günü Zhengzhou Emtia Borsası’nda yüzde 9,4 düşerek ton başına bin 262 yuana (196 dolar) geriledi. Kontrat tatil öncesi en son işlem gördüğü 30 Eylül’de ton başına bin 393,6 yuan ile rekor seviyede kapanmıştı.