รin Merkez Bankasฤฑ (PBOC), varlฤฑk fiyatlarฤฑnda balon oluลmasฤฑ, borรงlarฤฑn artmasฤฑ ve denetimsiz finansal aracฤฑlฤฑk faaliyetlerindeki hฤฑzlฤฑ bรผyรผmenin รถnรผne geรงilebilmesi iรงin dev bir dรผzenlemeye imza attฤฑ
Bankalarฤฑn ve banka dฤฑลฤฑ finans ลirketlerinin denetime tabii olmayan รผrรผnlerle para toplamasฤฑ ve ลirketlere kaynak aktarmasฤฑ รin’de son yฤฑllarda hฤฑzla yayฤฑlฤฑrken, รผlkenin finans piyasalarฤฑ iรงin de tehlike yaratฤฑyor. Finans kuruluลlarฤฑ bu faaliyetleri varlฤฑk yรถnetimi adฤฑ altฤฑnda yรผrรผtรผyor.
รin Merkez Bankasฤฑ PBOC, bankacฤฑlฤฑk, sigortacฤฑlฤฑk, sermaye ve dรถviz piyasalarฤฑndan sorumlu denetleme ve dรผzenleme kurumlarฤฑyla yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, yeni dรผzenlemelerle varlฤฑk fiyatlarฤฑnda balon oluลmasฤฑ, borรงlarฤฑn artmasฤฑ ve denetimsiz finansal aracฤฑlฤฑk faaliyetlerindeki hฤฑzlฤฑ bรผyรผmenin รถnรผne geรงileceฤini belirtti.
Merkez bankasฤฑna gรถre dรผzenleme geรงen yฤฑl sonu itibarฤฑyla iลlem hacmi 102 trilyon yuanฤฑ (15.38 trilyon dolar) bulan varlฤฑk yรถnetim รผrรผnlerini denetim altฤฑna alacak.
30 HAZฤฐRAN 2019’DA BAลLAYACAK
Yeni kurallar varlฤฑk yรถnetim รผrรผnleri iรงin kaldฤฑraรง sฤฑnฤฑrlarฤฑnฤฑ belirliyor. Ayrฤฑca Finans dฤฑลฤฑ kuruluลlarฤฑn varlฤฑk yรถnetim รผrรผnleri รงฤฑkarmasฤฑ veya satmasฤฑnฤฑ yasaklฤฑyor.
PBOC Baลkanฤฑ Zhou Xiaochuan, daha รถnceki aรงฤฑklamalarฤฑnda yรผksek kaldฤฑraรง ve biriken “gizli, karmaลฤฑk, ani, bulaลฤฑcฤฑ ve tehlikeli” riskler yรผzรผnden รin finans sisteminin kฤฑrฤฑlgan hale geldiฤini belirtmiลti.
รin bu yฤฑlฤฑn baลฤฑnda PBOC รถncรผlรผฤรผnde mali istikrarฤฑ korumak iรงin Devlet Konseyi bรผnyesinde bir รผst dรผzey komite oluลturdu. Yapฤฑlan aรงฤฑklamada yeni yรถnetmelikler iรงin 30 Haziran 2019’a kadar geรงiล sรผreci olacaฤฤฑ belirtildi.







