Çin'in 2014 bütçesi 2.4 trilyon dolar

Çin'in 2014 bütçesi 2.4 trilyon dolar

Pekin yönetimi bu yıl 15,4 trilyon yuan (yaklaşık 2,4 trilyon dolar) harcamayı planlıyor. Taslak bütçede en büyük pay savunmaya ayrıldı

A+A-

Çin'de Maliye Bakanlığının hazırladığı 2014 bütçe taslak raporuna göre Pekin yönetimi bu yıl 15,4 trilyon yuan (yaklaşık 2,4 trilyon dolar) harcamayı planlıyor.

Çin Maliye Bakanlığı, 12. Çin Ulusal Halk Kongresi'ne sunduğu taslak bütçe raporunda, Pekin yönetiminin 2014 yılında harcamayı planladığı bütçeyi belirledi. Buna göre merkezi ve yerel hükümet bütçeleri ile milli gelir dahil toplam harcamanın 15,4 trilyon yuan seviyelerinde olması öngörülüyor. 

Bütçenin geneline bakıldığında gider kalemleri Pekin yönetiminin bütçe öncelikleri ve izleyeceği siyaset hakkında genel bir kanı oluşturuyor. Bütçede en büyük pay arkeri harcamalar için ayrılırken, bunu sosyal güvenlik ve istihdam ile tarım, ormancılık ve su kaynaklarının korunması kalemleri takip etti.  Sosyal harcamalara ayrılan pay ise Çin'in gittikçe artan zengin ve eğitimli kitlesinin beklentilerinin gerisinde görünmüyor. 

Raporda Çin'in çevre ve sosyal konut gibi projelere geçen yıllara oranla daha fazla kaynak ayıracağı dikkati çekiyor. Taslak rapora göre, savunma bütçesi geçen yıla göre yüzde 12,2 artışla 808,23 milyar yuana,  sosyal güvenlik ve istihdam bütçesi yüzde 9,8 artışla 715 milyar yuana, tarım, ormancılık, su kaynaklarının korunmasına dair harcamalar yüzde 8,6'lık artışla 648,7 milyar yuana çıkarılıyor.

Komisyonun raporunda ulaşım için 434,5 milyar yuan talep edilirken, bu kalemde de yüzde 5,1 artış görüldü. Ülkede 2014 yılında eğitim için ayrılan payın geçen yıla oranla yüzde 9,1'lik artırılarak 413,35 milyar yuana çıkarılması istenirken, sağlık ve aile planlaması için ayrılan kaynağın yüzde 15,1 artırılarak 303,8 milyar yuana yükseltilmesi talep ediliyor. 

Çin'de özellikle son dönemde artan emlak fiyatları ve devletin yaptığı satın alınabilir konut uygulaması nedeniyle taslak bütçede konut garantisi ile ilgili kalemde yüzde 9 artış görülürken bu rakam da 252,8 milyar yuana yükseldi. Dünyanın en çok enerji tüketen ülkelerinin başında gelen Çin'de 2014 yılında enerji tasarrufu ve çevre koruma harcamaları için bütçeden yüzde 7,1 artışla 210,06 milyar yuan talep edildi.

Kamu güvenliği kaleminde geçen yıla oranla yüzde 6,1 artış görülmesi dikkati çekerken, bu miktar 2014 bütçe taslak raporunda 205,06 milyar yuana çıktı. Genel kamu hizmetleri için planlanan artış geçen yıla oranla yüzde 2,6 artarak 124,5 milyar yuan seviyelerinde seyrederken, kültür, spor ve medya için yüzde 9,2'lik artışla 51, 2 milyar yuan talep edildi.

Ülkede bütçe kalemlerindeki tek düşüş ise doğal kaynakların keşfi ve enformasyon teknolojileri alanında oldu. Bu kalemdeki bütçenin 60,57 milyar yuana gerileyeceği kaydedildi. Düşüşün temel nedeni olarak da altyapı inşaat harcamalarındaki azalma gösterildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.