Çin'in ihracatı yine geriledi

Çin'in ihracatı yine geriledi

Çin'in mart ayı ihracat rakamları açıklandı. Şubat ayında yüzde 18.1 gerileyen ihracatın mart ayında yüzde 6.6 gerilemesi büyümeye dönük endişeleri güçlendirdi

A+A-

Çin'de açıklanan Mart ayı dış ticaret verilerine göre ihracatın art arda ikinci ayda da düşüş kaydetmesi ve ithalat artış hızının keskin şekilde azalması dünyanın ikinci büyük ekonomisinde imalat sanayinin ve büyümenin zayıfladığı endişelerini güçlendirdi.

Çin gümrük idaresi verilerine göre ihracat Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.1 geriledikten sonra Mart'ta da yüzde 6.6 azaldı. Çin'in ihracatı 2009 yılından bu yana ilk defa art arda iki ay düşüş kaydetti.

İthalatın Mart ayında yüzde 11.3 gerilemesi Çin'in 7.7 milyar dolar dış ticaret fazlası vermesini sağladı. Ülke Şubat ayında 23 milyar dolar açık vermişti.

Çin ekonomisinde büyümeye dair endişe yaratan rakamlara rağmen Asya piyasalarında belirgin bir tepki görülmedi.

Analistler sermaye kısıtlamalarını aşmaya çalışan ihracatçıların ürün bedellerini faturalara olduğundan daha yüksek yansıtmış olabileceklerini ve geçen yılın rakamlarının bu nedenle yüksek göründüğünü ifade ediyorlar.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.