Çin'in köşeye sıkıştırmasıyla Apple uygulamalarında yeni dönem başladı

Çin'in köşeye sıkıştırmasıyla Apple uygulamalarında yeni dönem başladı

Pekin yönetimi Apple üzerinde denetimi sıkılaştırırken, teknoloji devi Çin'deki uygulamalara yeni kontroller getiriyor.

A+A-

Apple, yeni uygulamaların Çin App Store'unda yayınlanmadan önce Çin hükümetinden lisans belgesi göstermelerini zorunlu tutmaya başlayarak, sıkılaşan devlet düzenlemelerini karşılamak için yıllar önce bu politikayı benimseyen yerel rakiplerine katıldı.

Apple, geçtiğimiz Cuma günü uygulama geliştiricilerinin App Store'da yeni uygulamalar yayınladıklarında "internet içerik sağlayıcı (ICP) başvurusu" yapmalarını zorunlu tutmaya başladı.

ICP başvurusu, web sitelerinin Çin'de yasal olarak faaliyet göstermesi için gerekli olan uzun süreli bir kayıt sistemi ve Tencent ile Huawei tarafından işletilenler de dahil olmak üzere çoğu yerel uygulama mağazası en az 2017'den beri bunu benimsemiş durumda.

ICP dosyalama lisansı almak için geliştiricilerin Çin'de bir şirkete sahip olmaları veya yerel bir yayıncı ile çalışmaları gerekiyor ki bu da çok sayıda yabancı uygulama için bir engel teşkil ediyor.

Apple'ın gevşek ICP politikası, yerel uygulama rakiplerinden çok daha fazla mobil uygulama sunmasını sağladı ve ABD'li teknoloji devinin Amerika ve Avrupa'nın ardından üçüncü en büyük pazarı olan Çin'deki popülerliğini artırmasına yardımcı oldu.

Apple'ın kararı, Çin'in Ağustos ayında tüm uygulama mağazalarının ve uygulama geliştiricilerinin düzenleyicilere iş ayrıntılarını içeren bir "uygulama dosyası" sunmasını gerektiren yeni bir kural yayınlayarak mobil uygulamalar üzerindeki denetimini daha da sıkılaştırmasının ardından geldi.

Çinli düzenleyiciler geçtiğimiz hafta uygulama başvurularını tamamlayan ilk grup mobil uygulama mağazalarının isimlerini yayınladı, ancak Apple'ın App Store'u listede yer almadı.

Apple'ın uyumluluk durumu, Çin'deki App Store'da yer alan, eski adı Twitter olan X ve geçen yıl COVID-19 karantinalarına karşı düzenlenen protestolar sırasında popüler hale gelen Telegram gibi popüler yabancı uygulamalar da dahil olmak üzere yüz binlerce uygulamanın erişilebilirliğini etkileyebilir.

Reuters'in geçen ay bildirdiği üzere, Pekin'in güvenlik konusuna daha fazla odaklanması nedeniyle Apple Çin'de bazı devlet kurumlarının çalışanlarının iPhone kullanmasını yasaklaması gibi başka sorunlarla da karşı karşıya.

Uygulama yayınlama firması AppInChina'nın CEO'su Rich Bishop, geliştiricilerden ICP başvurularının talep edilmesinin Apple'ı Çin'de tam uyumlu olmaya bir adım daha yaklaştırdığını söyledi.

Ağustos ayında yayınlanan genişletilmiş kural, bir uygulamanın arka ucunun Çin'de barındırılmasını etkili bir şekilde gerektiriyor ve bu da geçen ay uygulamaların yerel Android uygulama mağazalarında yer alması için bir koşul haline geldi.

Birçok geliştirici sosyal medyada Apple'ın kararıyla ilgili endişelerini dile getirerek, Çin'in düzenlemelerine tam uyum sağlamak için kuralları daha da sıkılaştırabileceğinden korktu.

Bağımsız bir geliştirici olan Jinyu Meng, X'te yaptığı bir paylaşımda, "Eğer uygulamalarım Çin'de uygulama dosyalaması olmadan yayınlanamıyorsa, uygulamalarımı kaldıracağım" dedi.

Çin'deki bazı iPhone kullanıcıları, favori uygulamalarına erişmek için diğer ülkelerdeki Apple hesaplarını kullanmaya başlamaları gerekebileceğini söyleyerek X'te paylaşımda bulundu.

Yeni kurala göre, uygun dosyalama yapmayan uygulamalar önümüzdeki yıl Mart ayında sona erecek olan dönemin ardından cezalandırılacakken, yeni geliştirilen uygulamaların Eylül ayından itibaren kurala uyması gerekiyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler