Çinli elektrikli araçlar dünyayı sardı otomotiv devlerini geride bıraktı

Çinli elektrikli araçlar dünyayı sardı otomotiv devlerini geride bıraktı

Dünyanın en büyüğü olan Çin'in otomobil pazarı, elektrikli bir geleceğe doğru hızlanıyor ve daha şimdiden global otomotiv devleri Çin'in gölgesinde kalmaya başladı.

A+A-

Otomobil yöneticileri Salı günü başlayacak otomobil fuarı için Şangay'da bir araya geldiklerinde, sektörün sıkı COVID-19 kontrolleri altında sınırlı bir etkinlik için bir araya geldiği 2021'de bıraktıklarından keskin bir şekilde farklı bir pazara geri dönecekler.

En büyük değişim: Çin yapımı markalar artık önemli segmentlerde lider ve yükselişleri, yurtiçinde ve yurtdışında pay kazanan yeni elektrikli tahrikli modellerle destekleniyor.

En büyük kazanan ise BYD oldu ve Şanghay fuarında değer arayan alıcılar için yeni bir hatchback elektrikli araç (EV) ve SUV olarak tasarlanan daha pahalı bir EV tanıtacak.

BYD'nin satışları yüzde 69 arttı

Reuters'ın haberine göre satış verilerinin analizine göre BYD'nin Çin'deki satışları bu yıl neredeyse %69 artarak genel otomobil pazarında Volkswagen veya Toyota markalarından daha fazla olan %11'lik bir paya sahip oldu.

Automobility danışmanlık şirketinin kurucusu Bill Russo Salı günü yayınladığı bir notta, "Bu pazarın kazananları ve kaybedenleri net olarak ayrışıyor" dedi ve ekledi: "Çok az kazanan ve çok fazla kaybeden var."

Çin Binek Otomobil Birliği'nin verilerine göre, Çin'in binek otomobil satışları ilk çeyrekte %13 oranında azaldı. Ancak BYD liderliğindeki Çinli otomobil üreticilerinin hakim olduğu bir alan olan elektrikli araç ve plug-in hibrit satışları %22 arttı. İçten yanmalı araç satışları ise neredeyse aynı oranda düştü.

İndirimler kârlılığı azaltıyor

Sonuç Volkswagen, General Motors, Honda ve Nissan gibi şirketler için çifte darbe oldu. Satışlar düştü ve pazar payı da düştü. Her ikisi de Çin'de "yeni enerji araçları" olarak sınıflandırılan elektrikli araçların ve plug-in hibrid elektrikli araçların (PHEV) satışlarını destekleyen bir fiyat savaşında 40'tan fazla otomobil markası Ocak ayından bu yana elektrikli araç fiyatlarını düşürmede Tesla'yı takip etti. Analistler, bunun aynı zamanda sektör genelindeki karlılığı da azalttığını söylüyor.

Çin'in giriş seviyesi binek otomobil pazarına yıllarca küresel otomobil üreticilerinin Çinli markalarla ortaklaşa ürettiği içten yanmalı motorlu otomobiller hakim oldu.

Yanmalı motorlu araçlar eski günleri mumla arıyor

Ancak 22.500 ila 30.000 dolar arasındaki fiyatlara sahip araçlar için bu yıl sadece benzinli araçlar için bir yıkım oldu. İlk çeyrekte satışlar %20,5 düşerken, elektrikli ve plug in hibrit araçlar %68 artış gösterdi.

BYD'nin yaklaşık 20.000 dolar başlangıç fiyatına sahip Song plug-in hibrid SUV'u, üç yıl boyunca Çin'in en çok satan otomobili olan Nissan Sylphy'yi geride bıraktı. BYD'nin yaklaşık 17.000 $'dan başlayan Dolphin EV modeli ise Volkswagen Passat'ın önünde yer aldı.

Çin Otomobil Üreticileri Birliği baş mühendis yardımcısı Xu Haidong, batarya malzemelerinin elektrikli araçlar üzerindeki maliyet baskısı nedeniyle, giriş seviyesi pazarının Çin'de sadece benzinli araçlar için "son kale" olacağını söyledi.

Çin'in premium pazarında, yaklaşık 52.500 ila 60.000 dolar arasındaki fiyatlarla, elektrik tahrikli otomobiller zaten en çok satanlar.

BYD, içten yanmalı motora sahip olan ancak şarj edilebilen ve elektrik gücüyle daha kısa mesafelerde çalışabilen otomobiller olan plug-in hibritler için Çin pazarına hakim.

Analistler, plug-in'lerin bu yıl BYD satışlarının yarısından fazlasını temsil ettiğini ve şirkete ürün yelpazesinde fiyat konusunda rekabet edebilecek ölçek sağladığını söylüyor.

Tesla ilk çeyrekte Çin'deki satışlarını %27 oranında arttırarak Model 3 sedan ve Model Y crossover modellerini 137.000'in biraz üzerine çıkardı. Tesla ayrıca Ocak ayında Çin'deki fiyatlarını %6 ile neredeyse %14 arasında düşürdükten sonra payını arttırdı.

Bu da Teslaların Çin'deki başlangıç fiyatlarının, indirim yapılan mevcut ABD fiyatlarından 7.500 ila yaklaşık 10.700 dolar arasında daha düşük olduğunu gösteriyor.

Analistler ve yatırımcılar, Tesla Çarşamba günü ilk çeyrek sonuçlarını açıkladığında bunun marjlar için ne anlama geldiğine odaklanacak.

Wedbush analisti Daniel Ives Pazartesi günü yayınladığı bir notta, "Önemli Çin pazarında daha fazla pay kazanmak Tesla'nın büyüme hikayesinin kalbi ve ciğerleri olacak" dedi.

Yerleşik markalara yönelik bir başka tehdit olarak, Çin'in ihracatı EV'ler ve PHEV'ler öncülüğünde hızla artıyor. Çin'den sektör genelinde yapılan ihracat geçen çeyrekte bir önceki yıla göre %83 arttı.

Otomobillerini Avrupa ve Güneydoğu Asya'da pazarlayan BYD'nin Çin'den yaptığı ihracat 13 kat arttı.

İlgili Haberler