Coca Cola Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Muhtar Kent, Global Giriลimcilik Kongresiโnde (GEC18IST), kongrenin platform baลkanฤฑ Ali Sabancฤฑโnฤฑn sorularฤฑnฤฑ yanฤฑtladฤฑ.
Coca Cola’nฤฑn 217 รผlkede faaliyet gรถsteren 770 bin รงalฤฑลanlฤฑ bir ลirket olduฤunu hatฤฑrlatan Kent, “รoklu global ve lokal bir iลletmeyiz. ฤฐnsanlarฤฑn kendilerini, kรผltรผrlerini en doฤru ลekilde tanฤฑtabilmelerine olanak saฤlamak zorundayฤฑz.” dedi.
Dรผnyada seyahat etmediฤi sadece 10 รผlke kaldฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Kent, ฤฐstanbulโun รงeลitlilik kรผltรผrรผ oluลturmak ve sorunlara รงรถzรผm geliลtirmek iรงin en iyi adres olduฤunu sรถyledi.
Giriลimciliฤin bir kรผltรผr meselesi olduฤunu ifade eden Kent, Hindistanโdaki bir รงรถzรผm ortaklarฤฑndan gelen projeyle ลeker kamฤฑลฤฑndan รผretilen kayฤฑsฤฑ ลiลesi yaptฤฑklarฤฑnฤฑ anlattฤฑ.
Kent, “Bugรผn tรผketici manzarasฤฑ hฤฑzla deฤiลiyor. Yani dรถnรผลรผm geรงiren tรผketiciye daha yakฤฑn durmamฤฑz gerekiyor. Tรผketici daha fazla gรผรงleniyor, daha fazla seรงenek istiyor. Pazarlama ve iletiลim deฤiลiyor. Kitle pazarlamasฤฑndan kiลisel pazarlamaya dรถnรผลรผyor.” diye konuลtu.
“TRENDLERฤฐN รNรNDE HAREKET ETMENฤฐZ GEREKฤฐYOR”
Muhtar Kent, Coca Cola’da inovasyon kรผltรผrรผ yaratmaya รงalฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑ ifade ederek, Coca Cola’nฤฑn 130 yฤฑl รถnce Atlanta’da kรผรงรผk bir ลehirde kurulduฤunu hatฤฑrlattฤฑ.
Kent, ลรถyle devam etti:
“Coca-Cola, ilk at arabalarฤฑnda ilk reklam yapan firmaydฤฑ. O yฤฑllarda, yani bundan 130 yฤฑl รถnce at arabalarฤฑ ile daฤฤฑtฤฑm yapฤฑyordu. Daha sonra sinema ve televizyonlarda reklam yapmaya baลladฤฑ. Baลarฤฑlฤฑ inovasyon yapmak iรงin dรผnyadaki tรผketiciyi takip etmeniz gerekiyor ve baลkalarฤฑnฤฑ takip etmemeniz, o trendlerin รถnรผnde hareket etmeniz gerekiyor. Sรผrekli olarak bรผyรผmeye รงalฤฑลฤฑyoruz. Tรผketicinin zevkleri sรผrekli deฤiลiyor. O yรผzden daha uzun vadeli deฤerler yaratmanฤฑz gerekiyor.
Dรผnyadaki ilk bitki ลiลesini yaptฤฑk. ลeker kamฤฑลฤฑ atฤฑฤฤฑndan oluลturulan ลiลeler รผretmeyi baลardฤฑk. Bu ลirket iรงinde oluลturulan bir fikir deฤildi. Hindistan’da ortaklarฤฑmฤฑzdan biri sรถyledi bu fikri… Biz de Hindistan’da fon saฤladฤฑฤฤฑmฤฑz bir ortaฤฤฑmฤฑz sayesinde bu inovasyonu yaptฤฑk. Son 3-4 yฤฑlda 8 milyardan fazla bitkiden รผretilmiล ลiลe oluลturduk ve bitkilerden geri dรถnรผลtรผrรผlebilir ลiลeler รผretmiล olduk. ลu anda insanlarฤฑn iรงeceฤini iรงip, paketini yiyebileceฤi bir ลiลe รผzerinde รงalฤฑลฤฑyoruz.”
Yarฤฑnฤฑn inovasyoncularฤฑnฤฑn kรผresel bir dรผnya gรถrรผลรผne sahip olmasฤฑ gerektiฤini belirten Kent, “Eฤer sizin kรผรงรผk bir iลletmeniz varsa ve bunu bรผyรผtmeyi hedefliyorsanฤฑz insanlarฤฑ hayalinize inandฤฑrmanฤฑz gerekiyor.” dedi.
“TEKNOLOJฤฐ VE ฤฐNSAN BฤฐRLฤฐKTE EVRฤฐM GEรฤฐRECEK”
Doฤan Online ve Hepsiburada Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Hanzade Doฤan Boyner de yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, teknolojinin geliลmesiyle milyonlarca iลin otomasyona devredilmesinin gรผndemde olduฤunu belirterek, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Teknoloji ve insan birlikte evrim geรงirecek. Burada รผzerinde durmamฤฑz gereken nokta, bence buna bir kayฤฑp olarak bakmamak gerekiyor. Yani sadece insanlarฤฑn iลsiz kalacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnmemeliyiz. รรผnkรผ otomasyon birรงok noktada verimlilik artฤฑลฤฑ saฤlayacaฤฤฑndan bir zenginlik oluลacak ve bu insanlarฤฑn elinde kalacak.”
“GENรLERฤฐN DIลARIYA GฤฐTMESฤฐNE ฤฐZฤฐN VERMEMELฤฐYฤฐZ”
Sabancฤฑ Holding รst Yรถneticisi (CEO) Mehmet Gรถรงmen ise kongre kapsamฤฑnda “Genรงlik ve ฤฐลin Geleceฤi” baลlฤฑklฤฑ bir sunum yaptฤฑ.
Gรถรงmen, teknolojinin sadece dรผnyayฤฑ deฤiลtirmekle kalmadฤฑฤฤฑnฤฑ, insanlarฤฑn birbirleriyle iliลkisini de etkilediฤini ifade ederek, “ฤฐnsan kaynaklarฤฑ yรถnetim modelleri olarak bugรผn kullandฤฑฤฤฑmฤฑz ลeyler, bizim 2. Dรผnya Savaลฤฑโndan bu yana ABDโden gรถrdรผฤรผmรผz modeller… Gelinen noktada, teknoloji insanlarฤฑ deฤiลtirirken insan kaynaklarฤฑ modellerini de deฤiลtirmemiz gerekiyor.” dedi.
Genรงliฤin, artฤฑk 2 yฤฑldan fazla aynฤฑ ลirkette รงalฤฑลanlara “dinozor” dediฤini dile getiren Gรถรงmen, “ฤฐnsan kaynaklarฤฑ modellerimizi gรถzden geรงirerek yeni giriลimlerle paydaล olmamฤฑz gerekiyor. รlkemizde iลsizlik yaลฤฑ 30โun altฤฑna iniyor. Bu รผlkenin gรผรงlรผ yรถnlerini dikkate almalฤฑyฤฑz, genรงliฤimize istediฤi tรผrden iล olanaklarฤฑ hazฤฑrlayabilmeliyiz. รlkemizde yetiลen genรงleri kaybetme riskiyle karลฤฑ karลฤฑyayฤฑz. Bu genรงlerin dฤฑลarฤฑya gitmesine izin vermemeliyiz. Onlarฤฑ burada istihdam edebilmeliyiz.” ลeklinde konuลtu.
“BAฤLANTILARIMIZIN VE BULUT รรZรMLERฤฐMฤฐZฤฐN DAYANIKLI OLDUฤUNDAN EMฤฐN OLMALIYIZ”
Kongrenin stratejik ortaklarฤฑndan Koรง Holding adฤฑna bir konuลma yapan Arรงelik ฤฐnovasyon Direktรถrรผ Erkan Duysal, yapay zekanฤฑn insan hayatฤฑnฤฑn birรงok alanฤฑna mรผdahale edeceฤini belirterek, “Bilgisayar mรผhendisleri ve kod yazanlarฤฑn iลlerini yapay zekaya kaptฤฑracaฤฤฑ bir gelecekten sรถz ediyoruz. Yazฤฑlฤฑmlarฤฑ ve verileri korumak iรงin siber gรผvenlik hiรง olmadฤฑฤฤฑ kadar รถnem kazanacak. Baฤlantฤฑlarฤฑmฤฑzฤฑn ve bulut รงรถzรผmlerimizin dayanฤฑklฤฑ olduฤundan emin olmalฤฑyฤฑz.” ifadelerini kullandฤฑ.
Bรผyรผk ลirketlerin, “bozucu etkilerden” korunabilmek ve bunlara doฤru ลekilde eklemlenebilmek iรงin start-upโlarla iล birliklerini artฤฑrdฤฑklarฤฑnฤฑ kaydeden Duysal, teknoparklar ve incubation merkezlerine yatฤฑrฤฑmlara odaklandฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisi (TฤฐM) Baลkanฤฑ Mehmet Bรผyรผkekลi de Tรผrkiyeโnin giriลimcilik ekosistemini geliลtirme noktasฤฑnda son derece kararlฤฑ olduฤunu vurguladฤฑ.
TฤฐMโin, ekosisteme katkฤฑ sunmayฤฑ sรผrdรผreceฤini ifade eden Bรผyรผkekลi, “TฤฐM olarak 2012 yฤฑlฤฑndan bu yana Tรผrkiye ฤฐnovasyon Haftasฤฑ etkinliklerini dรผzenliyoruz. Geรงen yฤฑl bu etkinliฤimizin ismini Tรผrkiye ฤฐnovasyon ve Giriลimcilik Haftasฤฑ olarak deฤiลtirdik ve dรผnyanฤฑn dรถrt bir yanฤฑndan giriลimcileri ฤฐstanbulโda aฤฤฑrlฤฑyoruz.” dedi.
Tรผrkiye Odalar ve Borsalar Birliฤi (TOBB) Yรถnetim Kurulu Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Ender Yorgancฤฑlar ise Tรผrkiye’de kamunun inovasyona desteฤinin son yฤฑllarda artฤฑล gรถsterdiฤini belirterek, TOBB’un 81 ilde giriลimcilik faaliyetlerini desteklediฤini bildirdi.







