Turkcell’in hissedarlarฤฑ Rus Altimo (Alfa) ve รukurova Holding arasฤฑnda ลirketin kontrol hisselerine iliลkin davayฤฑ gรถren ฤฐngiltere Yรผksek Mahkemesi (Privy Council), รukurova’nฤฑn yapacaฤฤฑ รถdeme konusunda son รถdeme tarihini bir ay erteleme ile 30 Temmuz’a uzattฤฑ.
รukurova ve Altimo arasฤฑndaki davaya iliลkin dรผn bir oturum dรผzenleyen Privy Council’den bugรผn yapฤฑlan aรงฤฑklamada, “Mahkeme son รถdeme tarihini 30 Temmuz 2014’e kadar uzatma kararฤฑ aldฤฑ, bu sรผre iรงinde faiz iลlemeye devam edecek” denildi.
Privy Council, Nisan ayฤฑ sonundaki kararฤฑnda รukurova Grubu’nun Turkcell’in Altimo tarafฤฑndan rehnedilen yรผzde 13.8 hissesini geri alarak ลirkette hissedar kalabilmesi iรงin 24 Haziran’a kadar Altimo’ya 1.6 milyar dolar รถdemesine hรผkmetmiลti.
Privy Council’in aรงฤฑklamasฤฑna gรถre, mahkeme dรผnkรผ oturumunda รukurova’nฤฑn yeni kreditรถrรผnรผn lehine yasal bir ipotek kurulmasฤฑ konusunda Alfa’nฤฑn yapacaฤฤฑ iลbirliฤi, 24 Haziran’da sona eren sรผrenin uzatฤฑmฤฑ ve uzatฤฑlan sรผre iรงin faiz รถdenmesi konularฤฑnฤฑ ele aldฤฑ.
รukurova Holding ve Altimo’nun gรถrรผลlerini dinleyen mahkeme, ilk konu iรงin taraflara detaylarฤฑ belirleme olanaฤฤฑ tanฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Rehnedilecek hisseler konusunda mahkeme yasal ipotek tesis edilmesi ve Alfa’ya รถn alฤฑm hakkฤฑ tanฤฑnmasฤฑna izin verilmesi konusunda Alfa’nฤฑn sunduฤu ลartlarฤฑn uygun gรถrรผndรผฤรผnรผ belirtirken, Alfa’nฤฑn sunduฤu iki ลartฤฑ deฤiลtirmeyi รถnerdi.
Aรงฤฑklamada, taraflarฤฑn bir รงerรงeve รผzerinde uzlaลmak รผzere gรถrรผลeceฤi ve bunun daha sonra mahkeme onayฤฑna sunulacaฤฤฑ kaydedildi.
รukurova Holding, Turkcell’de hissedar kalabilmek iรงin yapmasฤฑ gereken รถdemenin finansmanฤฑ iรงin Yฤฑldฤฑz Holding’in iลtiraki Gรถzde Giriลim ile gรถrรผลmeler yรผrรผtรผyor.
Gรถzde Giriลim’in CEO’su Cem Karakaล Cuma gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, telekom sektรถrรผnde yapฤฑlandฤฑrฤฑlmฤฑล ลartlฤฑ finansman gรถrรผลmeleri yaptฤฑklarฤฑnฤฑ ancak sektรถre ortak olmak suretiyle yatฤฑrฤฑm planฤฑnฤฑn ลu anda bulunmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถylemiลti.
Turkcell hisseleri saat 1100’de 13.10 liradan iลlem gรถrรผrken, aรงฤฑlฤฑลa gรถre yรผzde 0.76 eksideydi.
Turkcell’de dolaylฤฑ olarak yรผzde 13.22 payฤฑ bulunan Altimo, รukurova Grubu ile dolaylฤฑ yรผzde 13.8’lik payฤฑn sahipliฤi konusunda 2005 yฤฑlฤฑna dayanan bir anlaลma nedeniyle uzun yฤฑllar boyunca davalฤฑk olurken, bu uzlaลmazlฤฑk ลirketin son yฤฑllardaki genel kurullarฤฑnฤฑn yapฤฑlmasฤฑnฤฑ ve temettรผ daฤฤฑtฤฑmlarฤฑnฤฑn gerรงekleลmesini engelledi.
Turkcell’de TeliaSonera’nฤฑn direkt ve dolaylฤฑ olarak yรผzde 37.3, Altimo’nun ise yรผzde 13.22 hissesi bulunuyor. รukurova Grubu, Altimo’nun rehninde bulunan yรผzde 13.8 hisseyi almasฤฑ durumunda Turkcell’i dolaylฤฑ olarak kontrol edebilir hale geliyor.







