Baลkent Seul’deki Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ Sarayฤฑ’nda, Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan ile Gรผney Kore Devlet Baลkanฤฑ Moon yaklaลฤฑk bir saat sรผren baล baลa gรถrรผลme gerรงekleลtirdi.
Ardฤฑndan heyetler arasฤฑ gรถrรผลmelere baลkanlฤฑk eden iki lider, toplantฤฑnฤฑn basฤฑna aรงฤฑk kฤฑsmฤฑnda konuลtu.
Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan sรถzlerine, “Sayฤฑn Baลkan, รถncelikle geldiฤimiz andan itibaren ลu ana kadar gรถsterilen ev sahipliฤine รงok รงok teลekkรผr ediyorum.” diyerek baลladฤฑ.
Her ลeyden รถnce Gรผney Kore ve Kuzey Kore arasฤฑnda yapฤฑlan, dรผnya barฤฑลฤฑna รงok ciddi katkฤฑsฤฑ olacak gรถrรผลme dolayฤฑsฤฑyla ลahsฤฑ ve milleti adฤฑna tebriklerini ileten Erdoฤan, “Zira dรผnyadaki oluลan korkularฤฑ, endiลeleri ortadan kaldฤฑran bir gรถrรผลme olmuลtur. Bunu baลarฤฑlฤฑ bir ลekilde gerรงekleลtirmeniz sebebiyle sizleri tebrik ediyoruz. Temenni ediyoruz ki bu kararlฤฑlฤฑk bundan sonra da aynen devam eder.” deฤerlendirmesinde bulundu.
Erdoฤan, รถzellikle bu sรผrecin Kuzey Kore’nin farklฤฑ รผlkelerle de gรถrรผลmelerini devam ettirirse รงok daha olumlu gรถrรผลmelere vesile olacaฤฤฑna iลaret ederek, “Bizler Tรผrkiye olarak, bu konuda รผzerimize dรผลen gรถrev neyse bunlarฤฑ yapmaya hazฤฑrฤฑz.” ifadesini kullandฤฑ.
“Savunma sanayi ve ileri teknolojide birlikte yapabileceฤimiz รงok ลey var”
Gรผney Kore ve Tรผrkiye iliลkilerinin รถzellikle son dรถnemde รงok iyi bir noktada olduฤunu belirten Erdoฤan, yaklaลฤฑk 7,5 milyar dolarlฤฑk bir ticaret hacmine sahip olunduฤunu sรถyledi.
Bunu yeterli bulmadฤฑklarฤฑnฤฑ vurgulayan Erdoฤan, ลรถyle devam etti:
“ฤฐstiyoruz ki bu รงok daha ileri bir konuma ulaลsฤฑn. Her iki รผlkenin gerek nรผfus potansiyeli gerekse ลu anda G-20 iรงerisindeki iki รผlke olarak bunu yรผkseltmesi gereklidir diye dรผลรผnรผyorum. ลu anda Tรผrkiye ve Gรผney Kore’nin toplam nรผfusuna baktฤฑฤฤฑmฤฑz zaman 132 milyon nรผfusa sahibiz. 132 milyon, bรถyle bir nรผfus potansiyeline gerรงekten bu ticaret hacmi รงok dรผลรผk. Bu 10-15 milyar dolara niye ulaลmasฤฑn? รzellikle de baลta savunma sanayi olmak รผzere ileri teknoloji alanlarฤฑnda birlikte yapabileceฤimiz รงok ลey var.”
Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan ve mevkidaลฤฑ Moon’un aรงฤฑklamalarฤฑ sonrasฤฑnda iki รผlke arasฤฑndaki heyetler arasฤฑ gรถrรผลme basฤฑna kapalฤฑ devam etti.
Heyetler arasฤฑ gรถrรผลmede, Genelkurmay Baลkanฤฑ Orgeneral Hulusi Akar, Baลbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Hakan รavuลoฤlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanฤฑ Faruk รzlรผ, Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Mevlรผt รavuลoฤlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanฤฑ Berat Albayrak, Ekonomi Bakanฤฑ Nihat Zeybekci, Gรผmrรผk ve Ticaret Bakanฤฑ Bรผlent Tรผfenkci, Kรผltรผr ve Turizm Bakanฤฑ Numan Kurtulmuล, Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ Sรถzcรผsรผ ฤฐbrahim Kalฤฑn da hazฤฑr bulundu.







