Cumhurbaşkanı'na "ekonomik OHAL" yetkisi mi verildi

Cumhurbaşkanı'na "ekonomik OHAL" yetkisi mi verildi

Cumhurbaşkanı'na "Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişme" durumunda alınacak tedbirleri belirleme yetkisi veren kanun teklifi tartışma konusu oldu.

A+A-

Cumhurbaşkanı'na "Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişme" durumunda alınacak tedbirleri belirleme yetkisi veren kanun teklifi tartışma konusu oldu.

CHP verilen yetkiyi ekonomide 'OHAL yetkisi' olarak nitelendirirken, MHP de düzeltme istedi.

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ve 7 milletvekili tarafından verilen 71 maddelik 'torba kanun' teklifinin görüşmeleri Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başladı.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre 38 kanun, 3 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapacak teklifin en dikkat çeken maddesi 22. Madde oldu. Söz konusu madde, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulmasını öngörüyor.

Komitenin "Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişme" tespit etmesi durumunda da alınacak tedbirleri belirlemede Cumhurbaşkanı yetkilendiriliyor.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, düzenlemeyi 'verilen yetki ve süre' belli olmadığı için eleştirdi. Kuşoğlu, "Ekonomiyle ilgili olağanüstü tedbirler getiren bu madde tam bir OHAL maddesidir" dedi.

MHP DE DÜZELTME İSTEDİ

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da tartışma konusu olan maddenin son fıkrasındaki ifadenin farklı anlama gelebileceğini söyledi. 

Kalaycı, "Ben amacın bu olmadığını düşünüyorum ama bunun düzeltilmesi lazım yani 'üye kurum ve kuruluşlarının yetkileri dışında alınması gereken tedbirleri belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olup…' diyoruz.

Yani burada amaç şu: Hani üye kuruluş BDDK'dir, SPK'dır, kendi yetkilerini kendileri kullansın, onların kullanamayacağı, kendi kanunlarında yetkisi olmayan konuları Cumhurbaşkanı belirlesin. Bu daha düzgün yazılırsa farklı anlamaları önler diye düşünüyoruz" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da 22. madde için "Asla olmaması gereken madde. Bu 22. madde ile Cumhurbaşkanına bir finansal OHAL yetkisi veriliyor. Kendisi ilan edecek ve kendisi yönetecek" diye konuştu.

TARTIŞMA KONUSU 22. MADDE NE DİYOR?

Torba yasa teklifinin ‘Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi' kurulmasını düzenleyen 22. maddesindeki ilgili bölümde şöyle deniyor: "Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişmenin Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi tarafından tespiti halinde, üye kurum ve kuruluşların yetkileri dışında alınması gereken tedbirleri belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olup ilgili bütün kurum ve kuruluşlar belirlenen ve tedbirleri derhal uygulamakla yetkili ve sorumludur."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.