Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan, dolardaki artฤฑล sรผrecinde faizi gerektiฤi kadar indirmeyerek piyasaya mรผdahale etmediฤi gerekรงesiyle รงok sert eleลtiriler yรถnelttiฤi Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ Erdem Baลรงฤฑ ile bugรผn ilk kez bir araya geldi. Yaklaลฤฑk 1 saat 15 dakika gecikmeli baลlayan gรถrรผลme sona erdi
Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ Erdem Baลรงฤฑ’nฤฑn Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan’a 130 sayfalฤฑk sunum yaptฤฑฤฤฑ รถฤrenildi. Gรถrรผลme sonrasฤฑ konuลan Baลรงฤฑ, “Faizi dรผลรผrmek iรงin kamu borรง yรผkรผ hafifletilmeli. Faizi dรผลรผrmenin yolu mali disiplinden geรงiyor, istikrar ve gรผven arttฤฑrฤฑcฤฑ adฤฑmlar gerekli” dedi.
Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ Baลรงฤฑ’nฤฑn, Erdoฤan’a yaptฤฑฤฤฑ 130 sayfalฤฑk “Ekonomik Geliลmeler” baลlฤฑklฤฑ sunum, Merkez Bankasฤฑnฤฑn internet sitesinde yayฤฑnlandฤฑ.
ฤฐลTE 130 SAYFALIK SUNUMUN TAMAMI
Baลรงฤฑ sunumundan, โฤฐstikrar ve gรผven artฤฑrฤฑcฤฑ adฤฑmlar, mali disiplin (kamu borรง yรผkรผnรผn hafifletilmesi), fiyat istikrarฤฑna odaklฤฑ bir para politikasฤฑ duruลu, bu yolla enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi dรผลeceฤinden piyasa faizleri kademeli olarak dรผลebilir.Yapฤฑsal reformlar tasarruflarฤฑ, geleceฤe iliลkin gรผveni ve istikrarฤฑ daha da artฤฑracaktฤฑr. Bu yolla yatฤฑrฤฑm eฤiliminde ilave bir artฤฑล saฤlanabilecektirโ ifadelerine yer verdi.
Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan, faiz indiriminde geรง kaldฤฑฤฤฑ eleลtirisinde bulunduฤu Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ Erdem Baลรงฤฑโyฤฑ bugรผn Beลtepeโdeki Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ Sarayฤฑโnda kabul ederek brifing aldฤฑ. Brifinge Baลbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Ali Babacan da katฤฑldฤฑ. Erdoฤan, uzun sรผredir sert ifadelerle eleลtirdiฤi Baลรงฤฑ ile bugรผn ilk kez yรผz yรผze gรถrรผลtรผ.
Erdoฤan, ลubat ayฤฑndaki 0.25 puanlฤฑk faiz indiriminin ardฤฑndan Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ Sarayฤฑโnda esnaf heyetini kabulรผnde sert bir aรงฤฑklama yapmฤฑลtฤฑ. Erdoฤan, โDรผn Merkez Bankasฤฑ lรผtfetti, politika faizinde รงeyrek puanlฤฑk indirim yaptฤฑ, yฤฑl boyunca hepsinin toplamฤฑ 2.5 puan. Bize karลฤฑ baฤฤฑmsฤฑzlฤฑk mรผcadelesi veriyorsun da acaba baลka yerlere baฤฤฑmlฤฑlฤฑk sรถzรผn mรผ varโ demiลti.
Erdoฤan, Sรผleyman ลah operasyonunun tartฤฑลฤฑldฤฑฤฤฑ gรผnlerde de valilere seslenirken, โVatan satmak yรผksek faizle, enflasyonla, kรถtรผ yรถnetimle, รผlke kaynaklarฤฑnฤฑ heba etmekle olurโ diye konuลmuลtu.
Bu sรผreรง iรงerisinde Baลรงฤฑ ve Baลbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Ali Babacanโฤฑn istifa ettiฤi ancak istifalarฤฑnฤฑn kabul edilmediฤi iddialarฤฑ dile getirilmiลti.
Bugรผn yapฤฑlan brifingde Baลรงฤฑโya, aynฤฑ zamanda Para Politikasฤฑ Kurulu (PPK) รผyesi de olan baลkan yardฤฑmcฤฑlarฤฑyla ilgili genel mรผdรผrler eลlik etti.







