Dar gelirliye konut için kredi desteği

Dar gelirliye konut için kredi desteği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde dar gelirlileri konut sahibi yapmak için kolları sıvadı.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde dar gelirlileri konut sahibi yapmak için kolları sıvadı. Nüfus artışının hızlı, ev fiyatlarının yüksek olduğu yerlerde, dar gelirlilere yönelik sosyal konut üretimi desteklenecek. Kamu kaynaklarının kullanımında sosyalkiralık konut projelerinin kredilendirilmesine öncelik sağlanacak. Bankaların dar gelirlilere yönelik projeleri destekleyici mekanizma ve finansman modelleri geliştiriliyor. 2014 Programı'nda kalkınmayı teşvik eden adımlar şöyle:
İlgili bakanlık ve kurumlar, dar gelir gruplarına yönelik sosyal konut üretiminin desteklenmesine yoğunlaşacak. Sosyal ve kiralık konut projelerinin kredilendirilmesine öncelik sağlayıcı mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Geliri düşük ailelerin çocuklarının kreş ve gündüz bakımevinden yararlanması sağlanacak. Çalışabilir durumdaki yoksul kişilerin, sosyal yardımlardan yararlanabilmesi için İŞKUR'a kayıtlarının zorunlu hale getirilmesi sağlanacak. Böylece işgücüne katılım artırılacak. İlçe bazında yerel kalkınma programları hazırlanacak. İlçe programları, şehirlere yakınlık durumuna göre, orta ve uzak kırsal yörelerin şartları dikkate alınarak oluşturulacak. Büyükşehir belediyelerinin kırsal kesime yönelik hizmetlerini yerine getirmeleri için yenilikçi modeller geliştirilecek. 2014 Programı'na göre, kayıt dışı işçi çalıştıran işletmelerin kamu ihalelerinden belli bir süreyle men edilmesine yönelik düzenleme de yapılacak. Kamu İhale Kanunu'nda kayıt dışı işçi çalıştırdığı saptanan işverenin, tüzel kişi olması halinde kendisi ve ortaklarının kamu ihalelerine belirli bir süre giremeyeceklerine dair hüküm getirilecek. Mobil kapsama alanı bulunmayan ve haberleşme altyapısı olmayan 500 yerleşim yeri kapsama altına alınacak. Elektronik haberleşme ve internet altyapısı olmayan büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu'daki 2 bin köy ile mezra da kapsama alanına girecek.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.