2013 yฤฑlฤฑndan bu yana kullanฤฑmฤฑ kademeli olarak azalan SMS trafiฤi, darbe giriลiminin gerรงekleลtiฤi 15 Temmuz gecesinden itibaren รถnemli oranda arttฤฑ. Turkcell abonelerine gelen mesajlarฤฑn trafiฤinde 2 kat artฤฑล olurken bazฤฑ saatlerde 10 kata varan oranlarda artฤฑล gรถrรผldรผ. ลirketten yapฤฑlan aรงฤฑklamaya gรถre Turkcell abonelerinden giden mesajlarฤฑn trafiฤinde de benzer trend oluลtu. Tรผrk Telekom mobil kullanฤฑcฤฑlarฤฑ 15 Temmuz Cuma akลamฤฑ saat 22.00โden 16 Temmuz 02.00โye kadar, 24 Haziran Cuma 22.00 โ 25 Haziran 02.00 dรถnemine kฤฑyasla yรผzde 121.8 oranฤฑnda daha fazla konuลurken yine aynฤฑ dรถnemde yรผzde 81.6 oranฤฑnda daha fazla SMS gรถnderdi. Bu oranlara kamu da katkฤฑ yaptฤฑ.
Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan, darbe giriลiminin ardฤฑndan Tรผrkiye Cumhuriyeti Devleti adฤฑna attฤฑฤฤฑ SMS mesajlarฤฑ ile vatandaลlarฤฑ darbe giriลimine karลฤฑ koymaya รงaฤฤฑrmฤฑลtฤฑ. Diyanet ฤฐลleri Baลkanlฤฑฤฤฑ yetkililerinden edinilen bilgiye gรถre, Tรผrkiyeโde 85 bin caminin imamฤฑna sela emri SMS ile gitti. AK Parti ilรงe ve il baลkanlฤฑklarฤฑ ve yerel yรถneticiler de her gรผn SMS atarak demokrasi nรถbetine katฤฑlฤฑm iรงin รงaฤrฤฑ yapฤฑyor.
TRAFฤฐK 2013 YILINDAN BU YANA DรลรYOR
Cep telefonu ile en yaygฤฑn iletiลim yรถntemlerinden biri olan SMS, 2013 yฤฑlฤฑnda zirveyi gรถrdรผkten sonra akฤฑllฤฑ telefonlarฤฑn ve internet tabanlฤฑ รผcretsiz mesajlaลma uygulamalarฤฑnฤฑn yaygฤฑnlaลmasฤฑyla birlikte cazibesini yitirmeye baลladฤฑ. Bilgi Teknoloji ve ฤฐletiลim Kurumuโnun (BTK) verilerine gรถre 2008 yฤฑlฤฑnda toplam 77 milyar 837 milyon olan SMS sayฤฑsฤฑ, 2013โte yaklaลฤฑk yรผzde 128โlik artฤฑลla 177.6 milyara yรผkseldi. 2014 yฤฑlฤฑnda dรผลรผล baลladฤฑ. 2014โรผn birinci รงeyreฤinde 34 milyar 452 milyon olan SMS sayฤฑsฤฑ bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde 22 milyar 894 milyona geriledi.
GSMโDEN ASKERE TELKฤฐN MESAJI GฤฐTTฤฐ
รte yandan bazฤฑ GSM ลirketlerinin de, kamu paketi sahibi Tรผrk Silahlฤฑ Kuvvvetleriโne SMS atarak darbe giriลimcilerine silahlarฤฑnฤฑ bฤฑrakmalarฤฑ ve kฤฑลlaya geri dรถnmeleri telkininde bulunduฤu รถฤrenildi.
WHATSAPP TรRKฤฐYE GรNDEMฤฐNE OTURDU
Darbe giriลimiyle birlikte mobil anlฤฑk mesajlaลma uygulamasฤฑ WhatsApp da Tรผrkiyeโnin gรผndemine oturdu. รรผnkรผ Silahlฤฑ FETร/PDY mensubu askerlerin de mobil anlฤฑk mesajlaลma uygulamasฤฑ olan WhatsAppโฤฑ kullandฤฑฤฤฑ ortaya รงฤฑktฤฑ. Biliลim uzmanlarฤฑ darbecilerin uรงtan uca ลifreleme sistemiyle korunmasฤฑ nedeniyle WhatsAppโฤฑ tercih ettiฤini ileri sรผrdรผ.
BREZฤฐLYAโDA YASAKLANDI
Nisan ayฤฑnda uรงtan uca ลifreleme adฤฑnฤฑ verdiฤi bir gรผvenlik sistemini yรผrรผrlรผฤe koyan ลirket, bรถylece mesajlarฤฑn รผรงรผncรผ kiลiler tarafฤฑndan okunamayacaฤฤฑnฤฑ belirtmiลti. Facebookโun ลubat 2014โte 21.8 milyar dolara satฤฑn aldฤฑฤฤฑ WhatsAppโฤฑn 1 milyardan fazla kullanฤฑcฤฑsฤฑ var. WhatsApp, Brezilyaโda yรผrรผtรผlen bir soruลturma รงerรงevesinde istenen bilgileri teslim etmediฤi iรงin son 7 ayda 3 kez yasaklandฤฑ.
ฤฐLK รEYREKTE 22 MฤฐLYAR SMS GรNDERฤฐLDฤฐ
Yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde gรถnderilen SMS sayฤฑsฤฑ 22 milyar 894 milyona indi. Tรผrk Telekomโun SMS sayฤฑsฤฑ yรผzde 5.1, Turkcellโin SMS sayฤฑsฤฑ yรผzde 10.7, Vodafoneโun SMS sayฤฑsฤฑ ise yรผzde 5 azaldฤฑ.
รCRETSฤฐZ ฤฐLETฤฐลฤฐM SUNDULAR
Telekom ลirketleri abonelerine รผcretsiz dakika ve internet paketi sunarken SMSโleri de unutmadฤฑ. Turkcell, abonelerine 150 dakika konuลma, 150 SMS ve 150 MB internet yรผklemesi yaptฤฑ. Vodafone hafta sonu iรงin 150 dakika konuลma ve 250 MB internet hakkฤฑ verdi. Tรผrk Telekom da รผcretsiz konuลma ve internet olanaฤฤฑ saฤladฤฑ. (Habertรผrk)







