Ruble, Pazartesi gรผnรผ dolar karลฤฑsฤฑnda yaklaลฤฑk 15 ayฤฑn en dรผลรผk seviyesine geriledikten sonra toparlandฤฑ ve yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn hafta sonu Rusya’da silahlฤฑ paralฤฑ askerlerin baลarฤฑsฤฑzlฤฑkla sonuรงlanan isyanฤฑna ilk kez tepki vermesiyle gรผn iรงi tรผm kayฤฑplarฤฑnฤฑ telafi ederek gรผรงlendi.
Yevgeny Prigozhin liderliฤindeki paralฤฑ askerler, Moskova’ya doฤru hฤฑzlฤฑ ilerleyiลlerini durduran ancak Devlet Baลkanฤฑ Vladimir Putin’in iktidar รผzerindeki hakimiyeti konusunda soru iลaretleri bฤฑrakan bir anlaลma uyarฤฑnca Cumartesi gรผnรผ gece saatlerinde Rusya’nฤฑn gรผneyindeki Rostov-on-Don kentinden รงekildi.
Genellikle ihracatรงฤฑlarฤฑn yerel yรผkรผmlรผlรผklerini karลฤฑlamak iรงin dรถviz gelirlerini dรถnรผลtรผrdรผฤรผ ay sonu vergi รถdemelerinden destek alan ruble, Mart 2022’den bu yana en zayฤฑf noktasฤฑ olan 87,2300’รผ gรถrdรผkten sonra toparlanarak dolar karลฤฑsฤฑnda %0,5 artฤฑลla 84,29 seviyesine yรผkseldi.
Ruble, Euro karลฤฑsฤฑnda %0,5 deฤer kazanarak 91,92’den iลlem gรถrรผrken, yuan karลฤฑsฤฑnda %0,6 deฤer kazanarak 11,63’e yรผkseldi ve her iki para birimi karลฤฑsฤฑnda da iki aydan uzun bir sรผrenin en dรผลรผk seviyesini gรถrdรผkten sonra toparlandฤฑ.
Pazartesi gรผnkรผ ilk dรผลรผล, Rus bankalarฤฑnฤฑn resmi kur olan 90’ฤฑn รงok รผzerinde dรถviz kuru teklif ettiฤi hafta sonu dรถviz talebinin artmasฤฑyla gerรงekleลti.
Baลbakan Birinci Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Andrei Belousov, yaklaลฤฑk 15 bรถlgede dรถviz talebinin keskin bir ลekilde arttฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Belousov, “Ortalama olarak bu oran %30 civarฤฑndaydฤฑ, ancak nakit para talebindeki en aktif bรผyรผme gรผney bรถlgelerinde – Voronej, Rostov ve Lipetsk’in yanฤฑ sฤฑra bรผyรผk ลehirlerde kaydedildi. “Buradaki talep yaklaลฤฑk %70-80 oranฤฑnda arttฤฑ,” dedi.







