DB büyüme tahminini düşürdü

DB büyüme tahminini düşürdü

Dünya Bankası Türkiye için 2015 büyüme tahminini yüzde 3'e düşürdüğünü duyurdu.

A+A-

Dünya Bankası Türkiye için 2015 büyüme tahminini yüzde 3'e düşürdüğünü duyurdu.

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması şu şekilde:

Dünya Bankası’nın bugün Ankara’da açıkladığı Türkiye Ekonomik Bilgi Notunun Nisan sayısına göre, 2014 yılının ikinci yarısında toplam talepteki durgunluk 2014 yılında büyümenin yüzde 2,9’da kalmasına yol açtı. Beklenmeyen stok oluşumu ve zayıf seyreden bir dizi gösterge, mevcut ekonomik zayıflığın 2015 yılının ilk yarısında da devam etmesinin olası olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla yıl sonu büyüme tahmini yüzde 3 olarak revize edilmektedir.

Enerji fiyatlarındaki düşüş ve zayıf iç talep cari açığın azalmasına yardımcı olmakla beraber kurdaki değer kaybının devam etmesi ile birlikte bunların enflasyon üzerindeki etkisi beklenenden daha düşük. Enflasyondaki düşüş hızı önemli ölçüde yavaşlaması da yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 7 olarak belirliyor.

Bilgi Notu’na göre zayıf sanayi faaliyeti istihdam yaratma hızını düşürdü ama altın ihracatındaki artış ve düşen enerji faturası sayesinde cari açık azalmaya devam ediyor.

Not ayrıca şunları kaydediyor: “Önümüzdeki genel seçimlerle ilgili belirsizlik yatırımcı davranışlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor; güvenin yeniden tesis edilebilmesi için yapısal reformların hızlı bir şekilde uygulanması kritik önem taşıyor.”

Bu çerçevede, Dünya Bankası MY15’de sermaye ve işgücü piyasalarındaki kilit reformları desteklemeye yönelik bir Kalkınma Politikası Kredisi; Tuz Gölü Gaz Depolama Tesisinin tamamlanmasına yönelik BOTAŞ’a sağlanan ilave finansman; ve Türkiye’deki KOBİ’lere yönelik olarak İslami finansman ve faktoring gibi yenilikçi araçlar üzerine odaklanan finansal destekler gibi araçlarla Türkiye’nin rekabet gücünü arttırmaya yönelik projeleri desteklemiştir.

Dünya Bankası’nın Türkiye’de gerçekleştirmekte olduğu çalışmalar, 2012-2016 dönemini kapsayan ortak bir Ülke İşbirliği Stratejisine (CPS) dayanmaktadır. CPS, beş yıllık dönem için öngörülen 6,45 milyar ABD$ düzeyindeki bir finansman ve beraberinde sağlanacak politika analizi ve danışmanlık hizmetleri ile Türkiye’nin yüksek gelire geçişini desteklemeyi amaçlamaktadır. CPS’in kilit amaçları arasında rekabet gücünün ve istihdamın arttırılması, eşitliğin ve kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın derinleştirilmesi yer alıyor. Dünya Bankası’nın Türkiye ile olan işbirliği, daha geniş bir uluslararası kitle ile bilgi ve deneyim paylaşımını da kapsayacak şekilde gelişiyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.