Sayฤฑลtay denetimleri dฤฑลฤฑnda bฤฑrakฤฑlan Diyanet Vakfฤฑ, 2017, 2018 ve 2019 yฤฑllarฤฑnda toplam 2,4 milyar TL harcadฤฑ.
BirGรผn gazetesinden Mustafa Mert Bildircinโin haberine gรถre, vakฤฑf, Arnavutluk ve Makedonyaโda inลaatlarฤฑ devam eden camilerin yaklaลฤฑk maliyetini 41,6 milyon Euro olarak aรงฤฑkladฤฑ.
Diyanet Vakfฤฑโnฤฑn 2019 yฤฑlฤฑ giderleri, 2017 yฤฑlฤฑna oranla yรผzde 46 arttฤฑ. Vakfฤฑn 2017, 2018 ve 2019 yฤฑllarฤฑndaki toplam harcamasฤฑ 2,4 milyar TLโye ulaลtฤฑ. TDVโnin 2019 yฤฑlฤฑnda yalnฤฑzca inลaat harcamalarฤฑ iรงin harcadฤฑฤฤฑ toplam para 269,5 milyon TL oldu. Aralarฤฑnda 35 cami, 42 Kuran kursu ve iki dรผkkanฤฑn da yer aldฤฑฤฤฑ toplam 141 inลaat iรงin 260,4 milyon TL harcayan vakfฤฑn 2019 yฤฑlฤฑndaki 45 tadilat iลinin maliyeti ise 9,1 milyon TL olarak kaydedildi.
Raporda, vakfฤฑn yurt dฤฑลฤฑndaki inลaat iลlerine iliลkin mali veriler de paylaลฤฑldฤฑ. Buna gรถre, temeli 2015 yฤฑlฤฑnda atฤฑlan Cibuti Sultan II. Abdรผlhamid Han Camii iรงin dรถrt yฤฑlda 7 milyon 980 bin dolar para harcandฤฑฤฤฑ belirtildi. Caminin 5 bin kiลinin aynฤฑ anda ibadet edebilecek kapasitede olduฤu ifade edilirken 10 bin metrekare รผzerine inลa edilen cam iรงin denizin doldurulduฤu bildirildi. Kฤฑbrฤฑs Lefkoลaโda 2013 yฤฑlฤฑnda projelendirilen Hala Sultan Camii ve Kรผlliyesiโnin maliyeti de yรผksekliฤi ile dikkati รงekti. Kullanฤฑma aรงฤฑlan caminin tamamlanmasฤฑ iรงin harcanan para TDVโnin kayฤฑtlarฤฑna 49,7 milyon TL olarak geรงirildi.
Suriyeโde yaลanan iรง savaล nedeniyle zarar gรถren toplam 467 cami ve hizmet binasฤฑnฤฑn tadilat iลleri de TDV bรผtรงesinden karลฤฑlandฤฑ. Tadilat iลleri iรงin harcanan toplam paranฤฑn 22,7 milyon TL olduฤu aรงฤฑklandฤฑ.







